Втрати орків: 4 8 1 0 3 0 (+1320)
USD
НБУ
39.55
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.43
Готівка
43.00

Чверть території України залишається замінованою, – МВС

На тлі цієї проблеми в Україні запустять реєстр територій, забруднених вибухонебезпечними предметами
Джерело: відкриті джерела

В Україні забруднено вибухонебезпечними предметами 25% територій. Найбільш щільно замінованими територіями залишаються деокуповані регіони. Про це розповів глава Міністерства внутрішніх справ Ігор Клименко в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

За його словами, за два роки сапери виявили та знищили понад 780 тисяч вибухонебезпечних предметів.

Наразі в структурі МВС працюють близько двох тисяч саперів, проте з часом їхню кількість планують збільшити до 2800 фахівців.

"Це системна робота. У ДСНС діє Міжрегіональний центр гуманітарного розмінування та швидкого реагування. Там, зокрема, навчають саперів. За минулий рік ми вже підготували майже 1000 фахівців із розмінування", – зазначив міністр внутрішніх справ.

Крім того, Державна служба з надзвичайних ситуацій щодня залучає близько 400 одиниць різної техніки. Працює 37 машин механізованого розмінування. Для прискорення процесу очищення територій необхідно ще щонайменше 30 таких машин і спецтранспорт.

Новини за темою: Україна щорічно витрачатиме 800 млн доларів через заміновані поля, – дослідження

Міністр зазначив, що МВС забезпечує інформацією про мінну небезпеку та процеси розмінування на території України спеціальний Центр гуманітарного розмінування, який тільки формується, а його діяльність координує Міністерство економіки України.

"Готується до запуску державний реєстр територій, забруднених вибухонебезпечними предметами, держателем якого вже визначено ДСНС, але ця інформація має верифікуватися і Центром гуманітарного розмінування", – повідомив Клименко.

Скільки коштуватиме розмінування

Після вторгнення Росії 2022 року територія України стала найбільш замінованою у світі, обійшовши за цим показником навіть Афганістан і Сирію, повідомляє міжнародний аналітичний центр Globsec.

Ідеться не лише про стандартні міни, які використовуються проти сухопутних військ і військової техніки. Українська територія також засіяна іншими вибухонебезпечними предметами, включно з боєприпасами, що не розірвалися, гранатами тощо.

За деякими підрахунками аналітиків, Україні знадобиться 38 млрд доларів, щоб розмінувати потенційно небезпечні території.

Однак низка країн уже підтвердили готовність допомогти Києву з цією проблемою. Зокрема, союзники згодні надати техніку і фахівців, а також виділити кошти на зачистку території. Проте на це піде не один рік.

Читайте також:
Міноборони Британії оголосило про передачу Україні найбільшого в історії пакета допомоги
Скидали снаряди з речовиною, схожою на хлор: Росіяни застосували хімічну зброю проти українських бійців
Українська розвідка показала пілотів РФ, які обстрілюють Україну "Кинджалами"
Аналітики оцінили, чи зможе Росія захопити Харків