USD
НБУ
39.79
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.38
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 6 0 2 6 0 (+730)
USD
НБУ
39.79
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.38
Готівка
42.95

Чистий відтік населення з України за тиждень знизився майже на 40 тисяч осіб

Кількість транспортних засобів, які перетнули західний кордон України, за тиждень збільшилася зі 133 тисяч до 136 тисяч
виїзд за кордон
Джерело: відкриті джерела

Потік тих, хто виїжджав з України на тижні з 17-го до 23 червня, перевищив потік тих, хто в'їжджає, на 36 тис. осіб, тоді як тижнем раніше – на 64 тисяч. Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на дані Держприкордонслужби.

Потік на виїзд з України дещо знизився – із 332 тис. минулого тижня до 326 тис. осіб цього, тоді як потік на в'їзд зріс із 268 тис. до 290 тис. осіб.

Кількість транспортних засобів, які перетнули західний кордон України, за даними відомства, за 25-й тиждень року збільшилася зі 133 тис. до 136 тисяч, тоді як оформлених транспортних засобів із гуманітарними вантажами трохи поменшало – з 479 до 471.

Також зазначається, що прикордонна служба Польщі за останні сім днів також зафіксувала зниження чистого відтоку з України до 15,2 тис. осіб із 44,2 тис. тижнем раніше. За даними польського відомства, кількість тих, хто в'їхав за тиждень з України до Польщі, знизилася з 213,3 тис. осіб до 206,2 тис. осіб, тоді як зворотний потік із Польщі в Україну зріс зі 169,1 тис. осіб до 191,0 тис. осіб. Загалом від початку війни до 23 червня 2023 року до Польщі з України прибуло 12,93 млн осіб, тоді як у зворотному напрямку прослідувало 11,07 млн осіб.

На кордоні з Румунією запрацював пілотний проєкт

З 1 червня у пунктах пропуску на державному кордоні України та Румунії діє пілотний проєкт з тестування Системи попереднього повідомлення про виникнення надзвичайних ситуацій. Це дозволить зменшити черги перед пунктами пропуску на кордоні, зазначили в пресслужбі Державної митної служби України (ДМС).

За інформацією митників, систему на українсько-румунському кордоні запровадили на період трьох місяців, тобто на все літо.

"Тестування передбачатиме визначення оптимальної кількості транспортних засобів, що приймають прикордонники кожної зі сторін за період однієї зміни в автомобільних пунктах пропуску, узгодження порядку взаємодії під час виникнення надзвичайних ситуацій в пунктах пропуску, а також забезпечення ритмічності пропускних операцій на кордоні", – пояснили в ДМС.

Пілотний проєкт буде у пунктах пропуску:

  • "Орлівка – Ісакча";
  • "Порубне – Сірет";
  • "Красноїльськ – Вікову де Сус";
  • "Дякове – Халмеу".

Подібні проєкти вже реалізують на ділянках кордону з іншими країнами-сусідами – членами ЄС. До прикладу, в лютому запустили пункт "Нижанковичі – Мальховіце", що на польсько-українському кордоні, для невеликих пустих вантажівок. Завдяки цьому вдалося зменшити черги на сусідніх пунктах. Також ініціатива діє на найбільш завантаженому переході "Ягодин – Дорогуськ", де пропускають лише вантажівки та пасажирські автобуси.

Нагадаємо, 8 травня на 16 пунктах пропуску України стартувала послуга запису до електронної черги для перетину кордону водіями вантажівок. В єЧергу записуються лише транспортні засоби вагою від 7,5 тонни.

Читайте також:
МЗС наказало припинити усі консульські дії щодо українців призовного віку МЗС наказало припинити усі консульські дії щодо українців призовного віку
Жодної контрабанди зброї за кордон України не зафіксовано, – МВС Жодної контрабанди зброї за кордон України не зафіксовано, – МВС
Серед біженців з України Румунія виявила шпигунів РФ Серед біженців з України Румунія виявила шпигунів РФ
Уряд виділив ще 3,88 млрд гривень на будівництво фортифікаційних споруд Уряд виділив ще 3,88 млрд гривень на будівництво фортифікаційних споруд