USD
НБУ
39.78
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.85
Втрати орків: 4 6 1 0 6 0 (+800)
USD
НБУ
39.78
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.85

Зеленський у Німеччині: Головні заяви президента

Це другий серйозний візит голови нашої держави за останні два дні
Зеленський Штайнмайер_1
Джерело: Офіс Президента

Лідер України Володимир Зеленський сьогодні, 14 травня, знаходиться у Німеччині з офіційним візитом. Він вже зустрівся з президентом Франк-Вальтером Штайнмаєром та канцлером країни Олафом Шольцом.

Після цього глава держави провів пресконференцію. Ось його головні заяви.

Про контрнаступ

Президент переконаний, що український контрнаступ буде успішним.

"Віримо в успіх, правда на нашому боці. Підтримка на нашому боці. Ми мотивовані. І мені здається, ми майже готові до цього успіху. Є ризик того, якщо наступальні дії будуть не дуже вдалими, буде зменшуватися підтримка. Є деякі держави, які думають про це, але вони не були дуже активними в підтримці України", – додав Зеленський.

Про парламентські вибори в Україні

Президент зазначив, що поки в країні діє воєнний стан – жодних виборів проводитися не буде. У тому числі й парламентських, які повинні були б відбутися у жовтні цього року.

"Конституція забороняє будь-які вибори під час воєнного стану. Якщо воєнного стану не буде, то будуть вибори. В законі написано, що за Конституцією України після закінчення воєнного стану через 90 днів проводяться вибори", – додав він.

Про атаки на Росію

Зеленський наголосив, що Україна не атакує територію Росії, оскільки не має на це ні часу, ні зброї.

"Що стосується атак російської території, то ми не атакуємо російську територію, ми звільняємо нашу законну землю. Ми в цьому не зацікавлені, у нас немає зайвих часу, сил та зброї", – додав президент.

Він наголосив, що на цей час наша країна зосереджена на підготовці контрнаступальних дій для деокупації своїх територій.

Нагадаємо, видання The Washington Post писало, що Зеленський пропонував західним партнерам окуповувати російські села, щоб отримати важелі впливу на Москву, розбомбити трубопровід, який транспортує російську нафту до Угорщини.

Про коаліцію винищувачів

Це, за словами Зеленського, стане ще одним питанням, яке він планує обговорити з Шольцом під час другої частини спільної зустрічі.

"Ми зараз працюємо над створенням коаліції винищувачів, і частково мої візити столицями Європи спрямовані саме для цього. Я думаю, що у нас буде успіх. Я сьогодні буду звертатися і до німецької сторони, щоб підтримали Україну в цій коаліції, для нас це важливо", – резюмував президент.

Реалізація "формули миру"

Україна та Німеччина скоординували позиції по реалізації "формули миру" напередодні саміту G7, який відбудеться 19 травня у Японії. Крім того, сторони обговорили інтенсивну співпрацю між обома країнами.

"Обговорили міжнародні заходи, які ми готуємо для реалізації нашої "формули миру", для посилення глобальної координації заради стабільності та спокою. Скоординували наші позиції напередодні саміту G7", – розповів Зеленський.

Додамо, український лідер 13 травня відвідав Італію, де зустрівся з президентом і прем'єр-міністром. Також глава нашої держави відвідав Ватикан, де з Папою Римським обговорив питання повернення українських дітей, які були викрадені окупантами.

Читайте також:
В Україні можуть виробляти Patriot, – Маркарова В Україні можуть виробляти Patriot, – Маркарова
США готують пакет допомоги Україні на 1 млрд доларів: Яка зброя туди увійде США готують пакет допомоги Україні на 1 млрд доларів: Яка зброя туди увійде
Обмеження на консульські послуги для чоловіків: Кого стосується та як довго це триватиме Обмеження на консульські послуги для чоловіків: Кого стосується та як довго це триватиме
Українці найбільше серед європейських країн готові воювати за свою країну Українці найбільше серед європейських країн готові воювати за свою країну