USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90

Єврокомісія дійшла висновку, що передати активи російського Центробанку на відновлення України неможливо. Які є варіанти

Полювання за "скарбами" Центробанку РФ в Європі виглядає складніше, ніж очікувалося
євро транш ЄС
Джерело: відкриті джерела

Експерти Єврокомісії (ЄК) дійшли висновку, що просто так передати активи Центробанку Росії Україні юридично неможливо. Про це повідомляє видання Die Welt із посиланням на неопублікований документ ЄК.

Деталі

Головна проблема не у політичній волі. Адже і президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, і керівники низки країн – членів ЄС прямо заявляли про необхідність передачі активів Центробанку РФ для відновлення України. Однак юристи ЄК наголошують: це неможливо. 

Річ у тому, що на цей час не існує законодавчої бази, яка б дозволяла передати активи головної фінустанови однієї країни на користь іншої країни. І якщо все ж активи ЦБ РФ будуть передані Україні, то Росії ніщо не заважатиме у судовому порядку вимагати повернути їх назад.

Де знаходяться кошти ЦБ РФ

Це ще одна проблема, з якою зіткнулася Єврокомісія. Адже, за їх даними, у Європі знаходиться близько 300 мільярдів євро ЦБ РФ. Однак відстежити їх надзвичайно важко. Адже це не золоті злитки, що зберігаються в сховищах інших установ, таких як Банк Англії чи Банк де Франс. Йдеться про залишки на багатьох рахунках різних європейських фінустанов. Причому ці залишки дуже важко віднести до Центробанку Москви.

Що ж робити?

Одним і найбільш реалістичним виходом з даної ситуації, на думку юристів Єврокомісії, є інвестування заморожених активів Центробанку РФ у європейські держоблігації. Відсоток від них можна буде сплачувати Києву.

За оцінкою ЄК, прибутковість від цього становитиме 2,6 відсотка на рік. Однак при цьому юристи поки що не відповіли на запитання про те, що робити, якщо вкладені кошти будуть втрачені.

Чи є у світі прецеденти з конфіскацією активів інших держав

Так, є, але поки що це єдиний прецедент – Ірак. У 2003 році Міністерство фінансів США конфіскувало частину активів Саддама Хусейна.

Нагадаємо, Європейський Союз готовий змусити банки повідомляти інформацію про активи Центрального банку Росії в рамках останнього пакета санкцій проти Москви за її війну в Україні.

В Україні ж конфісковані активи продаватимуть через електронні аукціони. За словами прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, у держбюджеті країни вже є 17 млрд гривень, конфіскованих у російських банків.

Читайте також:
США мають можливість забезпечити підтримку України впродовж 2024 року, - Салліван США мають можливість забезпечити підтримку України впродовж 2024 року, - Салліван
Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків мобілізаційного віку, – міністр оборони Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків мобілізаційного віку, – міністр оборони
За допомогою ATACMS Україна може послабити російську логістику та уражати російські аеродроми і склади боєприпасів, – ISW За допомогою ATACMS Україна може послабити російську логістику та уражати російські аеродроми і склади боєприпасів, – ISW
Німеччина не позбавлятиме статусу біженців чоловіків з України Німеччина не позбавлятиме статусу біженців чоловіків з України