USD
НБУ
39.60
Готівка
40.15
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10
Втрати орків: 4 5 8 5 8 0 (+750)
USD
НБУ
39.60
Готівка
40.15
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10

Єврокомісар Джентілоні дав економічний прогноз Європі на цьогорічну весну. Що очікує Україну?

Ключовою позитивною зміною є подальше падіння цін на енергетичні товари
Джентілоні
Паоло Джентілоні
Джерело: відкриті джерела

Економіка Європейського Союзу уникла спаду, а показники державного дефіциту та боргу продовжують зменшуватися. Про це заявив на пресконференції, згадуючи й Україну як країну-кандидата до ЄС, щодо економічного прогнозу на весну 2023 року єврокомісар Паоло Джентілоні.

За словами політика, першою ключовою позитивною зміною є подальше падіння цін на енергетичні товари. Оптові ціни на газ та електроенергію в Євросоюзі суттєво впали з піків минулого року та продовжили знижуватися навіть після зимового прогнозу. 

"Наприкінці минулого тижня ціни на газ досягли 35 євро за мегават-годину, що є найнижчим рівнем з літа 2021 року. Ф’ючерсні ціни на 2023-й та 2024 роки також знизилися. Оскільки в ЄС наближається сезон заправки газом, сховища газу знаходяться на комфортному рівні, а ризики дефіциту значно зменшилися", – розповів Джентілоні.

При цьому додав, що ціни на електроенергію знизилися паралельно з газом, а ціни на нафту спадатимуть у прогнозному горизонті. Зважаючи на швидке падіння цін на імпортовані енергоносії, торговельний баланс товарів має покращитися, а разом з цим профіцит поточного рахунку відновиться з 0,5% у 2022-му до 2,3% у 2024 році.

Економіка ЄС підтримується найсильнішим ринком праці за останні десятиліття

Попри очікуване уповільнення економічної активності, ринок праці залишатиметься сильним. Рівень безробіття продовжує досягати рекордно низького рівня.

"Накопичення робочої сили через нестачу навичок, а також висока ефективність сектора послуг утримають рівень безробіття в цілому стабільним приблизно на поточному рекордно низькому рівні як у 2023-му, так і у 2024 роках. Зростання номінальної заробітної плати прискорилося у 2022 році, і цього року очікується значне підвищення на тлі відчутного підвищення мінімальної зарплати в кількох державах-членах", – прогнозує єврокомісар.

Значне зростання витрат на оплату праці призведе до скорочення прибутків у 2024 році. Очікується, що протягом 2021–2024 років видатки, що фінансуються коштом грантів Resilience and Recovery Facility (RRF), становитимуть понад 3,5% ВВП в Іспанії та Греції, понад 3% – у Хорватії та Португалії, близько 2,5% – у Словаччині та Італії, близько 2% – у Латвії, Болгарії і Румунії, близько або вище 1,5% – у Литві, Польщі, Угорщині, Кіпрі та Чехії та більш як 1% – у Словенії, Мальті, Естонії та Франції.

Посилення умов фінансування вплине на економічну активність 

Джентілоні зазначив, що поступове зміцнення базової інфляції змусило монетарні органи Євросоюзу піти на шлях значного посилення – це сприяє жорсткішим стандартам кредитування.

"Кредити не тільки дорожчі, але й важче доступні. Разом з тим вищі процентні ставки призводять до зниження попиту на кредити. Важливо зазначити, що охолодження кредитного ринку ЄС є ознакою ефективної передачі нормалізації монетарної політики, а не ознакою слабкості банківського сектора ЄС", – пояснив експерт.

Загалом зростання цього року в Євросоюзі становитиме 1%, а в єврозоні – 1,1%. В останні два квартали приватне споживання має помірно зрости цього року, оскільки інфляція продовжує підривати купівельну спроможність домогосподарств.

Новини за темою: Інфляція в ЄС різко впала через зниження цін на енергоносії

Очікується, що інвестиції в житло скоротяться, а бізнес-інвестиції все ще збільшаться. У 2024 році економісти прогнозують посилення зростання.

Пом’якшення інфляції, продовження розширення зайнятості та значне зростання заробітної плати підвищать реальні наявні доходи домогосподарств – це призведе до відновлення приватного споживання. Загальне річне зростання ВВП прогнозується на 2024 рік на рівні 1,7% в Євросоюзі і 1,6% – в єврозоні.

"Майже всі економіки ЄС продовжуватимуть зростати у 2023 році, а потім відчують пожвавлення активності у 2024 році", – прокоментував єврокомісар.

Який прогноз для України?

Для України цей прогноз дає уявлення про величезний шок для економіки, спричинений війною, а також про неймовірну стійкість, яку вона продемонструвала. Після падіння приблизно на 29% минулого року, за прогнозами, економіка зросте на 0,6% цього року та на 4,0% – у 2024 році.

"Звичайно, ці прогнози підлягають усім застереженням, які ви очікуєте в поточній воєнній ситуації. Інфляція продовжує падати завдяки швидкому зниженню цін на енергоносії. Заглядаючи в майбутнє, загальна інфляція продовжуватиме сповільнюватися, що відображає хороші прогнози щодо заробітної плати", – повідомив Джентілоні.

Новини за темою: Україна не зможе найближчим часом використати кошти, призначені на швидку відбудову: В Мінфіні назвали причину

І зауважив, що відмінності в рівнях інфляції всередині ЄС залишаться дуже високими у 2023 році, але значно скоротяться у 2024-му.

Оскільки базові товари та послуги стають головними рушійними силами інфляції, широкий діапазон прогнозів переважно відображає відмінності – це можна пояснити різними внутрішніми умовами, зокрема зростанням заробітної плати.

Читайте також:
ЄС має намір розширити покарання за обхід санкцій проти Росії ЄС має намір розширити покарання за обхід санкцій проти Росії
На саміті ЄС вирішили терміново забезпечити Україну засобами ППО та іншим озброєнням На саміті ЄС вирішили терміново забезпечити Україну засобами ППО та іншим озброєнням
Переговори про вступ України до ЄС можуть початися в червні, – Стефанішина Переговори про вступ України до ЄС можуть початися в червні, – Стефанішина
"Дочка" Auchan продала свої активи у РФ