USD
НБУ
39.57
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.16
Готівка
42.85
Втрати орків: 4 5 5 3 4 0 (+920)
USD
НБУ
39.57
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.16
Готівка
42.85

Єврокомісія вимагає у Google, Facebook і TikTok позначати контент, що створений штучним інтелектом

Поки закон про цифрові послуги набуде чинності, в інтернеті буде забагато фейкового контенту від ШІ
Штучний інтелект

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Європейська комісія хоче, щоб такі технологічні компанії, як Google, Facebook і TikTok, почали позначати контент, створений штучним інтелектом (ШІ), не чекаючи набрання чинності закону про цифрові послуги. Ця вимога оголошена в рамках боротьби з дезінформацією в інтернеті, пише видання Politico.

Деталі

У Єврокомісії наголошують, що на сьогодні тексти, відео та аудіо, створені та оброблені за допомогою інструментів штучного інтелекту, таких як ChatGPT і DALL-E, все більше поширюються в інтернеті. Тож ЄК закликає десятки великих технологічних компаній, які є частиною її добровільної хартії проти дезінформації, вже зараз маркувати контент, створений ШІ, щоб полегшити людям відрізнити факти від вигадки.

"Підписанти, які мають сервіси з потенційним потенціалом для поширення дезінформації, створеної ШІ, повинні своєю чергою запровадити технологію для розпізнавання такого контенту та чітко позначати його користувачам", – заявила віцепрезидент Єврокомісії з питань цінностей і прозорості Вера Йоурова.

Вона додала, що 44 учасники Кодексу практики щодо дезінформації, включаючи компанії соціальних мереж, групи перевірки фактів і рекламні асоціації, створять нову групу для обговорення того, як найкраще реагувати на нові технології.

Коли закони про ШІ наберуть чинності

Закон про цифрові послуги (DSA) набуде чинності лише у 2025 році. Відтоді великі онлайн-платформи та пошукові системи, як-от Meta, Twitter і TikTok, повинні будуть ідентифікувати згенеровані або оброблені зображення, аудіо та відео ШІ відповідними позначками. Інакше такий контент буде видалений, а на компанії будуть накладені багатомільйонні штрафи.

Однак у ЄК закликають вже зараз такі компанії, як Microsoft і Google, розробити гарантії для своїх сервісів, включаючи Bard і Bingchat, щоб зловмисники не могли використовувати так званий генеративний ШІ для шкоди.

Зазначимо, генеральний директор Google Сундар Пічаї заявив, що його компанія зараз розробляє такі технології. 

Йоурова також розкритикувала Twitter за відмову від добровільного кодексу.

У середині липня учасники кодексу повинні будуть опублікувати звіти з детальним аналізом того, як вони зупинили поширення неправди у своїх мережах, і їхні плани щодо обмеження потенційної дезінформації від генеративного ШІ.

Нагадаємо, депутати Європарламенту проголосували за набір правил, які стануть частиною європейського закону про штучний інтелект, включаючи обмеження на використання чат-ботів, таких як ChatGPT. 

Яку загрозу може нести ШІ

Джефрі Гінтон, відомий як "хрещений батько штучного інтелекту", розповів, яку загрозу людству несе стрімкий розвиток технології

На думку вченого, через стрімкий розвиток ШІ, глобальні технологічні компанії наразі втягнуті в конкурентну боротьбу, яку, можливо, буде нереально зупинити.

Також науковець стурбований тим, що технології ШІ згодом перевернуть ринок праці. А також можуть вплинути на розповсюдження фейкової інформації, підроблених фотографій та відео.

Читайте також:
Єврокомісія схвалила План реформ України для виділення 50 мільярдів євро Єврокомісія схвалила План реформ України для виділення 50 мільярдів євро
Україна використовує ШІ для боротьби з Росією: Як це відбувається? Україна використовує ШІ для боротьби з Росією: Як це відбувається?
Китай спробує зірвати цьогорічні вибори в США, Південній Кореї та Індії, використавши ШІ Китай спробує зірвати цьогорічні вибори в США, Південній Кореї та Індії, використавши ШІ
У Мінцифри розробили У Мінцифри розробили "Білу книгу" з описом регулювання ШІ в Україні. Що очікувати бізнесу