USD
НБУ
39.57
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.12
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 5 6 0 5 0 (+710)
USD
НБУ
39.57
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.12
Готівка
42.90

Євросоюз виділить Україні ще 1,5 млрд євро макрофінансової допомоги

Допомога буде розрахована на наступні чотири роки
ЄС

Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн та президент України Володимир Зеленський

Джерело: Financial Times

Євросоюз додатково виділяє Україні 1,5 млрд євро макрофінансової допомоги. Про це у себе в Twitter написала президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Постійна фінансова підтримка до 2027-го

"Сьогодні ми виплачуємо Україні ще 1,5 мільярда євро макрофінансової допомоги. Ми допомагаємо зберегти послуги та інфраструктуру України на плаву в її сміливій боротьбі за свободу. Буде більше. Ми просто запропонували постійну фінансову підтримку до 2027 року", – зазначила вона.

50 мільярдів допомоги

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявляла, що Єврокомісія виділить Україні 50 мільярдів євро фінансової допомоги у вигляді грантів і кредитів. Підтримка розрахована на найближчі чотири роки. 

"Цей фінансовий резерв дозволить нам скоригувати нашу фінансову підтримку відповідно до розвитку ситуації на місцях", – пояснила вона.

На відміну від попередніх фінансових пакетів для України, цей фінансуватиметься за рахунок внесків держав – членів ЄС, а не запозичень на ринках. Водночас Євросоюз очікує на допомогу й інших донорів.

Новини за темою: Україна готує "Зелений план Маршалла" для відновлення економіки: Визначено першочергову галузь

Що відомо про фінансову допомогу?

Ще на початку червня стало відомо, що Євросоюз працює над чотирирічним планом фінансування України на десятки мільярдів євро, який може бути готовий вже в червні цього року. А вся річ у тім, що минулого року Єврокомісія отримала критичні зауваження за безсистемну та непередбачувану фінансову підтримку України. Тому тепер ЄС працює над прозорими фінансовими пропозиціями для контрольованої допомоги країні до 2027 року.

"Якщо програма отримає згоду всіх держав-членів, що навряд чи буде легко, то гроші можуть бути використані для загальної бюджетної підтримки України, розширивши поточний пакет макрофінансової допомоги Євросоюзу на суму 18 млрд євро цього року", – розповідали чиновники, знайомі з деталями програми.

Однак кошти Європейського Союзу можуть бути спрямовані на те, щоб допомогти Україні сплатити першочергові невідкладні потреби у відновленні, які лише цього року оцінюються у 14 мільярдів доларів.

Згодом у виданні Bloomberg повідомили, що ЄС готовий запропонувати пакет фінансової допомоги в розмірі близько 50 мільярдів євро (55 мільярдів доларів) для підтримки України.

Читайте також:
Палата представників США оприлюднила текст законопроєктів про допомогу партнерам. Україні передбачено 61 млрд доларів Палата представників США оприлюднила текст законопроєктів про допомогу партнерам. Україні передбачено 61 млрд доларів
Переговори про вступ України до ЄС можуть початися в червні, – Стефанішина Переговори про вступ України до ЄС можуть початися в червні, – Стефанішина
Зеленський дав нове інтерв'ю, в якому жорстко розкритикував США і назвав причину знищення Трипільської ТЕС Зеленський дав нове інтерв'ю, в якому жорстко розкритикував США і назвав причину знищення Трипільської ТЕС
Спікер Палати представників Майк Джонсон представив окремий законопроєкт про допомогу Україні Спікер Палати представників Майк Джонсон представив окремий законопроєкт про допомогу Україні