USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10
Втрати орків: 4 5 7 8 3 0 (+870)
USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10

ЄС хоче прокласти інтернет-кабель до Грузії через Чорне море, щоб інформація обходила РФ, – FT

Таким чином Європа планує знизити залежність від лінії, що проходить через Росію
Підводний інтернет-кабель
Джерело: відкриті джерела

Європейський Союз планує прокласти інтернет-кабель у Грузію через Чорне море, що знизить залежність від ліній, які проходять через Росію на тлі зростаючої стурбованості з приводу вразливості інфраструктури. Про це пише Financial Times.

Зазначається, що такий кабель обійдеться ЄС у 45 млн євро, але він допоможе зв'язати країни – члени Євросоюзу з Кавказом через міжнародні води в Чорному морі і простягнеться на 1100 км.

Джерело: відкриті джерела

Проєкт спрямований на зниження "залежності регіону від наземних оптоволоконних з'єднань, що проходять транзитом через Росію".

ЄС і Грузія спільно визначили потребу в чорноморському інтернет-кабелі 2021 року для поліпшення цифрового зв'язку у країні. Однак війна в Україні надала проєкту додаткового імпульсу.

Інтернет-кабелі потрапили під пильну увагу через глобальні побоювання з приводу шпигунства, оскільки наземні лінії і станції, де підводні кабелі виходять на берег, вважаються вразливими для перехоплення урядами, хакерами і злодіями.

Крім того, в Європарламенті висловили занепокоєння, що РФ вже сигналізувала про свою готовність атакувати конфіденційну інфраструктуру.

"З погляду Росії, якщо вони хочуть завдати шкоди Європейському Союзу, напад на інфраструктурні проєкти був би варіантом для режиму, який абсолютно не поважає міжнародне право", – розповів Райнхард Бютікофер, член Європарламенту та голова делегації Європейського парламенту щодо Китаю.

РФ є одним з безлічі маршрутів, якими пакети даних переміщуються між Азією і Європою, і є невід'ємною частиною зв'язку в деяких частинах Азії та Кавказу, що викликало стурбованість деяких політиків з приводу надмірної залежності від неї в плані зв'язку.

Наразі залишаються питання щодо доцільності та термінів реалізації проєкту, особливо у зв'язку з тим, що Росія продовжує використовувати свої військові кораблі в Чорному морі для ракетного обстрілу України і блокувала порти минулого року.

Раніше

В березні стало відомо, що в Росії є компанія, яка називається Vulkan ("Вулкан"). Вона працює на ФСБ і створила для керівництва держави систему для моніторингу та контролю внутрішнього інтернету та пошуку опозиціонерів.

Щобільше, саме Vulkan пов'язаний з вірусом NotPetya (паралізував роботу тисяч компаній і держорганів по всьому світу у 2017 році) та втручанням у вибори США.

Читайте також:
ЄС має намір розширити покарання за обхід санкцій проти Росії ЄС має намір розширити покарання за обхід санкцій проти Росії
На саміті ЄС вирішили терміново забезпечити Україну засобами ППО та іншим озброєнням На саміті ЄС вирішили терміново забезпечити Україну засобами ППО та іншим озброєнням
Переговори про вступ України до ЄС можуть початися в червні, – Стефанішина Переговори про вступ України до ЄС можуть початися в червні, – Стефанішина
YouTube блокуватиме сторонні додатки, які дозволяють дивитися відео без реклами YouTube блокуватиме сторонні додатки, які дозволяють дивитися відео без реклами