USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05
Втрати орків: 4 4 0 7 9 0 (+820)
USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05

Як відбуватиметься примусова евакуація дітей з небезпечних зон: Відповідає представниця Української Гельсінської спілки

Обов’язкова евакуація прийнята наразі лише по Донецькій області
Аксана Філіпішина
Джерело: відкриті джерела

В ефірі UWN представниця Української Гельсінської спілки Аксана Філіпішина розповіла, як відбуватиметься примусова евакуація дітей з небезпечних зон.

Експерт зазначила, що дискусія щодо примусової евакуації дітей точилась вже давно, відповідно, як загострювалась ситуація на сході України.  



"Уряд посилив обов’язковість евакуації дітей ще влітку, а саме в серпні минулого року, коли були внесені зміни до порядку здійснення евакуації і тоді по суті примус вже був введений по відношенню до дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського опікування. Тобто сім’ї опікунів, прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу не мали можливості відмовитись від евакуації – у разі такої відмови органи опіки мали відібрати у них дітей, оскільки йдеться про сиріт, про так званих державних дітей", – зауважила Філіпішина. 

Вона зазначила, що сьогодні уряд прийняв довгоочікуване рішення щодо обов’язкової евакуації в примусовий спосіб.

"Це означає, що батьки не можуть тепер підписати відмову від евакуації, а вони зобов’язані визначитись чи обидва батьки, чи один з них будуть супроводжувати дитину в евакуацію. Час, місце, спосіб вивезення визначає військова адміністрація, попередньо ухвалюють це рішення обласна військова адміністрація за походженням координаційного штабу і, звісно, узгоджуючи питання з нашими військовими", – уточнила представниця спілки. 

Аксана Філіпішина наголосила, що письмово батьки знайомляться з умовою евакуації і їх попереджають про відповідальність, яка може настати у разі недотримання. Тому що йдеться про збереження основоположного права дитини – права на життя. 

"Батьки також можуть довірити супровід дитини іншій особі, це не заборонено законом, в тому числі у цьому ознайомлені попередження про евакуацію, то сама форма передбачає роз’яснення батькам про можливість передати їм дитину, якщо вони з цієї чи іншої причини не можуть самі евакуюватися, вони мають право передати дитину для супроводження іншій особі", – каже представниця Української Гельсінської спілки.

Куди потрапляє дитина після евакуації

Для цього існує координаційний урядовий штаб, який створений в липні. До цього  штабу входять всі голови військових адміністрацій, входять на рівні перших заступників ключові заступники міністрів оборони, Мінінфраструктури тощо.

Тому що коли приймається обов’язкове рішення, одразу проговорюються не тільки шляхи виведення цивільного населення із зони бойових дій, а також місця їх розміщення в подальшому. Тобто людям пропонуються конкретні населені пункти – це або санаторії, або гуртожитки в певних місцях тощо.

Дитина приїжджає туди в супроводі тих людей, кому довірили їх батьки і продовжує проживати вже з ними. Дитину так само оформляють як внутрішньо переміщену особу за наявністю документів по довіреності дитини іншим людям, то вже та людина виступає певним представником дитини як внутрішня переміщена особа.

Читайте також:
З жовтня минулого року Росія захопила 505 квадратних кілометрів території України, – ISW З жовтня минулого року Росія захопила 505 квадратних кілометрів території України, – ISW
США та Британія розслідують криптовалютні транзакції Росії на 20 млрд доларів, – Bloomberg США та Британія розслідують криптовалютні транзакції Росії на 20 млрд доларів, – Bloomberg
Куйбишевський нафтопереробний завод у Росії зупинився після атаки дронів, – Reuters Куйбишевський нафтопереробний завод у Росії зупинився після атаки дронів, – Reuters
Росстат констатував обвальне падіння виробництва бензину після ударів по російських НПЗ Росстат констатував обвальне падіння виробництва бензину після ударів по російських НПЗ