USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05
Втрати орків: 4 3 9 9 7 0 (+780)
USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05

Як фірми дружини Медведчука фінансували Росгвардію та антиукраїнську діяльність, – розслідування Trap Aggressor

Журналісти продовжують розкривати деталі злочинів, у яких звинувачуються Віктор Медведчук та його дружина
Медведчук і Марченко
Джерело: відкриті джерела

Фірми дружини Віктора Медведчука Оксани Марченко з 2014 року перераховували кошти на рахунки Росгвардії та МВС РФ, а також були тіньовим майданчиком для фінансових надходжень з Росії для організації підривної діяльності в Україні. Про це йдеться у розслідуванні журналістки Інни Попович для проєкту Trap Aggressor, опублікованому в "Економічній правді"

Отримані дані стали основою кримінальних справ проти Марченко, у рамках однієї з них суд арештував її майно на 5,6 млрд гривень.

У розслідуванні у першу чергу згадується компанія "Укркапітал", яка, за даними журналістів, десятки років прокручувала корупційні схеми, а від початку війни у 2014 році ще і цю саму війну фінансувала. Директор компанії уже за ґратами чекає вироку.

Раніше фірмою "Укркапітал" володів сам Віктор Медведчук, але згодом вона перейшла у власність Оксани Марченко. Цій компанії належать деякі активи подружжя, зокрема відпочинкові комплекси "Бескид" та "Ведмежа Діброва" на Закарпатті. 

За даними СБУ, на рахунки баз відпочинку під виглядом договорів оренди через ланцюжок інших фірм та "Укркапіталу" з Росії надходили кошти для фінансування підривної діяльності на території України.

У другому кримінальному провадженні СБУ йдеться про те, що Марченко регулярно переводила на рахунки Росгвардії та МВС РФ мільйонні суми начебто за охорону свого маєтку у Криму.

"За весь час дружина олігарха здійснила платежів на понад 50 мільйонів гривень. Для реалізації схеми було підписано відповідні угоди зі структурами Росгвардії та російським МВС.

За даними слідства, ці договори після початку повномасштабного вторгнення не були розірвані, і Марченко продовжувала фінансувати російський бюджет. У рамках цієї справи Оксані Марченко вже повідомлено про підозру.

Раніше

Суд арештував майно дружини Медведчука Оксани Марченко на понад 5,6 млрд гривень. Зокрема, накладено арешт на чотири житлових будинки у Києві та Криму і 10 автомобілів. 

Віктора Медведчука позбавили мандата народного депутата у січні цього року. 

Читайте також:
Посадовець Київської ОВА прикидався капеланом, аби шпигувати для ворога за десантниками ЗСУ Посадовець Київської ОВА прикидався капеланом, аби шпигувати для ворога за десантниками ЗСУ
Хотів скоригувати ракетний удар по ТЕС та військовому шпиталю у Дніпрі: Затримано російського агента Хотів скоригувати ракетний удар по ТЕС та військовому шпиталю у Дніпрі: Затримано російського агента
Готували ракетні удари по Київській телевежі та підрозділах Генштабу ЗСУ: Затримано агентів російської ФСБ Готували ракетні удари по Київській телевежі та підрозділах Генштабу ЗСУ: Затримано агентів російської ФСБ
Намагався влаштуватися до поліції, щоб шпигувати за Намагався влаштуватися до поліції, щоб шпигувати за "Гвардією наступу" та підрозділами ЗСУ: Затримано "крота" російської ФСБ