USD
НБУ
39.78
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.85
Втрати орків: 4 6 1 9 4 0 (+880)
USD
НБУ
39.78
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.85

Westinghouse може почати будівництво першого малого реактора AP300 в Україні, але не раніше 2028 року

Електротехнічна компанія до кінця 2027 року планує отримати сертифікацію дизайну ММР AP300
Westinghouse Electric
Електротехнічна компанія США Westinghouse Electric
Джерело: відкриті джерела

Одна з провідних електротехнічних компаній США Westinghouse Electric може розпочати будівництво першого малого модульного реактора (ММР) AP300 в Україні. Про це розповів президент енергетичного відділу компанії Девід Дюрем, пише "Інтерфакс-Україна".

"Ми плануємо отримати сертифікацію нашого дизайну до кінця 2027 року. Що стосується розташування першого AP300, то це справді залежить від клієнтів. Нам не обов'язково будувати перший блок у США, ми могли б побудувати перший блок в Україні", – заявив Дюрем.

Westinghouse наразі проводить переговори щодо потенційних ММР AP300 з кількома клієнтами і у Сполучених Штатах, і в інших країнах, зокрема в Центральній і Східній Європі, розповів топменеджер.

Новини за темою: Україна має виготовляти ядерне паливо для реакторів і знищити монополію "Росатому" в Європі, – Галущенко

"Існує багато різних технологій, які розробляють і просувають різні компанії в галузі ядерної енергетики. Однак більшість із цих компаній ніколи раніше не будували реактор", – пояснив Дюрем.

Та додав, що обрані Westinghouse розміри реакторів мають різні переваги та можуть бути використані в різних сферах і галузях.

У вересні 2021 року "Енергоатом" і Westinghouse підписали меморандум про будівництво п'яти енергоблоків АЕС в Україні. На початку червня 2022 року компанії підписали угоди про збільшення кількості ядерних енергоблоків, що будуватимуться за технологією AP 1000 в Україні, з п'яти до дев'яти одиниць і про створення в країні інженерно-технічного центру Westinghouse.

Новини за темою: "Енергоатом" і Rolls-Royce SMR підписали Меморандум про будівництво малих модульних реакторів. Що це таке?

Будування реакторів AP1000 в Україні

Перший в Україні атомний енергоблок за технологією AP1000 планується побудувати на майданчику Хмельницької АЕС. При цьому за вибір і управління будівельними компаніями відповідатиме НАЕК "Енергоатом", а роль Westinghouse полягає в наданні технологій, інженерного забезпечення та обладнання.

Кабмін ухвалив розпорядження про розробку технічної документації щодо будівництва нового типу реакторів за американською технологією АР1000 ще на початку 2023 року. 

У повідомленні йдеться, що орієнтовний термін завершення будівництва та запуску двох енергоблоків на Хмельницькій АЕС становить 2030–2032 роки, хоча на строки може вплинути перебіг воєнних дій. Вартість одного енергоблока – близько 5 млрд доларів США.

На думку міністра енергетики Германа Галущенка, будівництво реакторів АР1000 Westinghouse в Україні є потужною крапкою у завершенні співробітництва із Росією у сфері атомної енергетики. Кабмін ухвалив рішення про початок розробки технічної документації щодо нового типу реакторів, які в Україні ніколи не будувалися. Тобто закінчили еру створення атомної генерації за радянською технологією.

Читайте також:
Більш ніж половина українських новобудов мають суди по землі Більш ніж половина українських новобудов мають суди по землі
Сенат США проголосував за пакет підтримки Україні на понад 60 млрд доларів Сенат США проголосував за пакет підтримки Україні на понад 60 млрд доларів
В Україні можуть виробляти Patriot, – Маркарова В Україні можуть виробляти Patriot, – Маркарова
США готують пакет допомоги Україні на 1 млрд доларів: Яка зброя туди увійде США готують пакет допомоги Україні на 1 млрд доларів: Яка зброя туди увійде