USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10
Втрати орків: 4 5 8 5 8 0 (+750)
USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10

Кияни можуть самостійно оцінити стан сховищ через чат-бот

Містян закликають приєднуватися до ревізії укриттів
укриття
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Для жителів Києва створили чат-бот, через який вони можуть самостійно оцінити стан укриттів. Про це поінформував міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін.

"Запустили чат-бот "Відкрий укриття". У ньому ви можете самостійно оцінити найближче до вас укриття", – йдеться у повідомленні.

Камишін також закликав містян приєднуватися до ревізії.

У застосунку "Київ Цифровий" з’явилася офлайн-мапа укриттів

Днями в застосунку "Київ Цифровий" забезпечили офлайн-доступ до мапи укриттів столиці. Про це розповідав керівник цифрової трансформації Києва і заступник голови Київської міської державної адміністрації Петро Оленич, передавала пресслужба КМДА.

Як зазначалося, відтепер більше сервісів у застосунку "Київ Цифровий" працюють без доступу до інтернету. 

"В оновленій версії з’явився офлайн-доступ до мап та розділу "Часті питання". А також можливість повідомити місто про зачинене або недоступне укриття", – говорив Оленич.

Водночас він зауважував, щоб користуватися мапою укриттів поза мережею, користувачам потрібно один раз зайти в застосунок, коли є інтернет. Мапа автоматично завантажиться у фоновому режимі. Наразі в розділі всіх сервісів доступна "Мапа укриттів". 

У налаштуваннях у профілі в розділі "Мапи" користувачі можуть переглянути, який обсяг на пристрої займають мапи та видалити їх за потреби. 

Всі укриття у столиці будуть відкриті цілодобово

Кияни матимуть цілодобовий доступ до укриттів. Про це заявляв мер столиці Віталій Кличко за підсумками засідання постійної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Деталі

Усі установи і заклади повинні будуть тримати укриття відкритими цілодобово. Контролювати це, крім відповідних органів та патрульної поліції, зможуть і громадяни.

Також Київрада на найближчому позачерговому засіданні 8 червня звернеться до парламенту щодо встановлення відповідальності, в тому числі приватних власників приміщень укриттів за недопуск людей та неналежну роботу укриттів.

Скільки коштів виділили на укриття

Кличко нагадав, що у 2022 році місто виділило районам на облаштування укриттів 320 млн гривень. Цього року – понад 900 мільйонів. Тобто загалом 1,2 мільярда гривень з міського бюджету.

"На сьогодні виконання і використання коштів вкрай незадовільне. В кінці червня підіб’ємо підсумки використання коштів на облаштування укриттів", – додав мер, зазначивши, що за результатами перевірки Київрада звертатиметься до президента з проханням звільнити тих чи інших глав районів. 

Новини за темою: В Україні перевірять всі укриття: Доручення Кабміну

Нагадаємо, у ніч проти 1 червня під час чергової атаки росіян серед трьох загиблих у Деснянському районі Києва була дружина містянина Ярослава. Укриття, до якого бігла родина, виявилося закритим.

"Була тривога, люди бігли в укриття, його просто не відкрили та й все, всі стукали. Я побіг на ту сторону (до охоронця, – ред.), щоб відкрили і в той момент прилетіло", – каже киянин.

У цей момент сталося падіння уламків, які, за словами очевидців, впали через 10 хвилин після сигналу повітряної тривоги. З дитиною все добре, а жінка – загинула.

10 днів на перевірку укриттів 

Президент України Володимир Зеленський згодом провів засідання Ставки верховного головнокомандувача, на якій, зокрема, розглянули ситуацію щодо укриттів. Президент доручив міністру з питань стратегічних галузей промисловості Олександру Камишіну, провести повну ревізію всіх захисних споруд Києва та надати звіт протягом десяти днів. Голові МВС Ігорю Клименку доручено зробити те ж саме, але по Україні.

Напередодні Кабінет міністрів ухвалив протокольне рішення про перевірку роботи всіх укриттів у країні і зокрема в Києві. Крім того, Кабмін напрацює зміни до законодавства для посилення кримінальної відповідальності щодо тих, хто своєю недбалістю наражає дітей та дорослих на смертельну небезпеку. 

Новини за темою: Справа про трагедію біля укриття: Посадовець КМДА Ткачук отримав ще одну підозру – про розтрату
Читайте також:
У столиці в розшук оголосили понад 5000 осіб за неявку до ТЦК У столиці в розшук оголосили понад 5000 осіб за неявку до ТЦК
Мінкульт дозволив демонтувати Арку дружби народів у Києві Мінкульт дозволив демонтувати Арку дружби народів у Києві
Петиція про звільнення ректора КНУ набрала необхідну кількість голосів Петиція про звільнення ректора КНУ набрала необхідну кількість голосів
Київський прокурор Гуцуляк оселився в елітному котеджному містечку, де будинки коштують від 18 мільйонів гривень, – розслідування Київський прокурор Гуцуляк оселився в елітному котеджному містечку, де будинки коштують від 18 мільйонів гривень, – розслідування