USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05
Втрати орків: 4 3 9 9 7 0 (+780)
USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05

Вони повертають загиблим людям імена. Як працює Експертна служба МВС?

Експертна служба МВС_1
Джерело: Експертна служба МВС

Експертна служба МВС України є системою установ в Україні, які проводять ДНК-експертизи щодо ідентифікації тіл загиблих військовослужбовців та цивільних в результаті збройної агресії росіян. На сьогодні вже проведено більше 30 тисяч таких експертиз. Як проходить ідентифікація невпізнанних тіл, з якими складнощами стикаються експерти та родичі загиблих розповіли UWN в ДНДЕКЦ МВС.

Експертизи у воєнних злочинах – пріоритет

"Нашим пріоритетом сьогодні є проведення експертиз у воєнних злочинах, судово-експертне забезпечення правоохоронців в розкритті та розслідуванні злочинів, пов’язаних з російською агресією. Вже виконано більше 30 тисяч експертиз.

Це експертизи різних напрямків, більша частина з них це судові молекулярно-генетичні експертизи щодо ідентифікації військовослужбовців та ідентифікації цивільних осіб, які загинули під час війни. Також левова частка експертиз - виділення вибухових речовин після обстрілів, щодо визначення пошкоджень, зокрема оцінки пошкоджень внаслідок руйнування інфраструктури. Загалом наша установа проводить експертні дослідження за понад 70 видами, починаючи з повітря і завершуючи ґрунтом, дорогоцінним камінням, об’єктами нерухомості, культури, інтелектуальної власності.", - каже директор ДНДЕКЦ МВС- керівник Експертної служби МВС Сергій Кримчук.

За його словами, ідентифікація особи загиблого за допомогою встановленного ДНК-профілю з біологічного матеріалу чи особистих речей є відносно новою експертизою. В експертному центрі її почали проводити з початку 2000-х років. Проте вже в 2014 році, з початком проведення АТО, коли з’явилися перші загиблі стало зрозуміло, що навантаження буде збільшуватися і змінився вектор роботи генетичної експертизи у напрямку ідентифікації загиблих. Тоді експерти почали активно вести електронну базу генетичних ознак людини, яка функціонує з 2009 року.

Джерело: Експертна служба МВС

З початком широкомасштабного вторгнення запити на проведення експертиз ідентифікації зросли в рази і продовжують зростати. І якщо в 2000 роках в Експертній службі МВС була одна лабораторія, в якій працювало 10 людей, сьогодні лабораторія, яка здатна досліджувати біологічний матеріал та виділяти з нього ДНК-профіль є в кожній області і сумарно в них працюють 400 висококваліфікованих експертів В 10 підрозділах регіональних центрів є стаціонарні повнопрофільні ДНК-лабораторії, в яких можна досліджувати весь спектр біологічних матеріалів від зразків до кісток, в інших 13 підрозділах - лабораторії, які дозволяють працювати з букальним епітелієм (клітини ротової порожнини) громадян, тобто родичами, облаштовані приладами швидкої ДНК-ідентифікації.

"Сьогодні ми отримуємо суттєву допомогу від наших міжнародних партнерів. За час війни ми отримали такої допомоги більше ніж на 10 мільйонів євро, в основному це обладнання, витратні матеріали. Тобто це ті матеріали, які нам дозволяють виконувати експертизу оперативно та відповідати на всі запити, які стоять перед нами. Ми продовжуємо роботу з партнерами. Запити на проведення експертиз зростають, особливо коли звільнюється якась частина окупованої території, ми знаходимо масові захоронення, катівні тощо. І звісно, що потрібно проводити багато ДНК-досліджень, ідентифікацій, тому потреби в витратних матеріалах та обладнанні зростають і будуть зростати надалі. Як тільки звільняться інші окуповані території ці потреби можуть зрости ще в рази", - пояснює Сергій Кримчук.

В чому складнощі із проведенням експертиз з встановлення ДНК-профілів

"Ми працюємо і зі зразками невпізнаних рештків тіл, до нас не направляють експертизи по тих загиблих, яких можна ідентифікувати загально-криміналістичними методами, або по документах, або вони впізнавані. До нас потрапляють зразки саме тих рештків, які неможливо ідентифікувати звичайним способом: кістки, частини тіла людини, зразки тіл після впливу високої температури, або яке тривалий час перебувало в землі.

Труднощі є не тільки в об’ємі навантаження, а і в об’єктах, які приходять на дослідження. Більшість цих об’єктів складні, це деградований матеріал, який зазнав структурних змін, тому робота з такими об’єктами триває довше. Проте, у нас за весь час не було випадків, щоб ми не змогли з матеріалу виділити (встановити) ДНК-профіль. Так, є матеріали, до дослідження яких ми повертаємося по декілька разів, просимо правоохоронців направити інші зразки для дослідження. Є деякі дослідження, які проводяться місяцями, робиться по 10 спроб встановлення ДНК-профілю Наприклад, коли нам передали тіла загиблих з Азовасталі чи з Оленівки, тіла були в жахливому стані, був деградований генетичний матеріал і ми по декілька разів проводили дослідження. І були випадки, коли ми проводили по 10 спроб, а це десятки експертиз", - розповідає директор ДНДЕКЦ МВС.

Джерело: Експертна служба МВС

Важливість такої експертизи переоцінити важко, оскільки одним із основних доказів в кримінальних провадженнях є висновок експерта. Якщо це стосується загибелі військовослужбовця або цивільної особи, то висновок судової молекулярно-генетичної експертизи, буде лежати в основі обвинувачення російського агресора. Лабораторії, які проводять ці експертизи акредитовані за міжнародними стандартами, їх висновки визнаються по всьому світу.

З чого починається ідентифікація загиблого

Слідчий порушує кримінальне провадження по факту загибелі невідомої людини. Наприклад в Бахмуті. Це одне кримінальне провадження, в рамках якого береться біологічний матеріал загиблого, проводиться експертиза і встановлюється ДНК-профіль, який вноситься в базу. В той же час, наприклад на Волині, людина приходить в райвідділок поліції і каже,що не виходить на зв'язок її син (чи батько чи інший родич). Порушується інше кримінальне проводження за фактом зникнення. Його порушує інший слідчий. В рамках цього кримінального провадження відбирається зразок у живої людини, родича який звернувся. І він також потрапляє в базу. Таким чином відбувається наповнення бази даних генетичних ознак людини та пошук за нею.

Коли до експертів через слідчих, за чітко визначеною процедурою, потрапляють рештки невпізнанного тіла, вони встановлюють ДНК-профіль. Але лише по ДНК загиблого неможливо встановити його прізвище,ім’я, по-батькові. Для того, щоб його встановити його треба з чимось порівняти.

"Починається інша робота – з чим порівнювати встановлений ДНК-профіль. І вже база шляхом постійної перевірки зразків знаходить збіг. І ми тут по базі вже бачимо, що зразок родича по такому провадженню співпадає з кістковими рештками по іншому провадженню. Ми направляємо інформацію обом слідчим. Вони зв’язуються між собою і вже або об’єднують провадження, або спільно призначають експертизи. Потрібні додаткові експертизи, бо ми часто маємо справу лише з 1 біологічним родичем", - кажуть фахівці ДНДЕКЦ МВС.

І зазначають, що для того, щоб стверджувати, що це саме та людина не достатньо, наприклад збіг між матір’ю і загиблим сином, для 100% збігу потрібні інші біологічні родичі.

"Людина успадковує ДНК від двох батьків, від матері лише половину, тому це дуже низька вірогідність і нам потрібно ще отримати зразок батька. Якщо батька немає – інших родичів. І ми проводимо додаткові дослідження, щоб вже ми впевнено могли сказати, що це саме та людина. Якщо є мати і батько – це ідеальний варіант (100% збіг). Якщо, наприклад батька немає, тоді це коло розширюється. І це займає час, інколи багато часу. А буває родичі помилково вважають, що якщо у них відібрали зразок біологічного матеріалу для подальшого дослідження, його зразок ідентифіковано з загиблим або безвісти зниклим, експертиза завершена і мають бути якісь результати. Хоча процес набагато складніший. Ми рекомендуємо громадянам тримати зв'язок через слідчих. Ми не спілкуємося з громадянами, такого спілкування не може бути процесуально, ми не маємо права надавати цю інформацію громадянам, вона є закритою, оскільки весь процес ідентифікації відбувається в рамках кримінального кримінально-процесуального кодексу", - додають в ДНДЕКЦ МВС.

Як працюють лабораторії

Повнопрофільні лабораторії, які є у 10 областях орієнтовані на встановлення ДНК-профілів з біологічних зразків з складних об’єктів, таких наприклад, як кісткові рештки, речі загиблого або знаряддя злочину.

Для того щоб з об’єкта, якщо це наприклад, зубна щітка, встановити ДНК-профіль потрібно провести серію різних етапів молекулярно-генетичного дослідження, який включає огляд самого об’єкту, щоб знайти біологічний матеріал, а потім вже виділяти ДНК у розчині, далі працюють автоматичні прилади, з яких експерти зчитують встановлені ДНК-профілі.

Деградований матеріал, рештки тіла людини, надходить до установ Експертної служби МВС за відповідним рішенням слідчого, з бюро судово-медичної експертизи, де проводився розтин тіла. Матеріал приходить у опломбованих пакетах. Далі експерт його відкриває, фіксує в якому вигляді вони прийшли. Розпаковує, фотографує вміст і відбирає матеріал. Далі матеріал йде на процес виділення з нього ДНК. Після того як отримується пробірка з виділеною ДНК вимірюється  концентрація ДНК, чи достатньо для того, щоб встановити ДНК-профіль, наскільки вона є в деградованому стані. Якщо достатньо -генетичний аналізатор встановлює ДНК-профіль, експерт оцінює якість ДНК-профілю та направляє результати в базу. Якщо ні, експерти звертаються до слідчих з проханням надати інший зразок і так до тих пір, поки не буде встановлено ДНК-профіль.

Джерело: Експертна служба МВС

Також на озброєнні Експертної служби МВС є прилади швидкого встановлення ДНК, вони є у 13 областях і працюють з матеріалами живих людей. Букальний епітелій або зразок крові поміщається у такий прилад та протягом 90 хвилин експерти вже мають результат, який буде внесено в базу.

"Це великий обсяг роботи і це позбавляє людей необхідності їздити по державі для того, щоб здавати зразки. І як вже зрозуміло, зразків родичів для встановлення особи потрібно набагато більше", - розповідають в ДНДЕКЦ МВС.

Експертна служба МВС оперативно реагує на виклики і збільшення обсягів роботи з ідентифікації тіл загиблих військовослужбовців і цивільних осіб внаслідок російської агресії - відкриваються нові лабораторії, проходить навчання експерти, але фахівці зазначають, що дуже розраховують на прийняття на законодавчому рівні рішення про початок процесу попереднього відбору ДНК-матеріалу у військовослужбовців. Кажуть, це значно прискорить ідентифікацію тіл загиблих.

Читайте також:
Посадовець Київської ОВА прикидався капеланом, аби шпигувати для ворога за десантниками ЗСУ Посадовець Київської ОВА прикидався капеланом, аби шпигувати для ворога за десантниками ЗСУ
Російський посол покинув територію Польщі після інциденту з ракетою Російський посол покинув територію Польщі після інциденту з ракетою
З початку повномасштабного вторгнення понад 600 компаній переїжджали декілька разів, проте не повернулись у свої регіони З початку повномасштабного вторгнення понад 600 компаній переїжджали декілька разів, проте не повернулись у свої регіони
Удар по ДніпроГЕС: Збитки вже становлять понад 140 млн гривень Удар по ДніпроГЕС: Збитки вже становлять понад 140 млн гривень