USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05
Втрати орків: 4 4 0 7 9 0 (+820)
USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05

Глава Мінфіну спростував інформацію про збір податку з волонтерів

Марченко запевнив, що волонтери не сплачують жодних податків за товари, які передають ЗСУ
Сергій Марченко
Міністр фінансів України Сергій Марченко
Джерело: відкриті джерела

В Україні волонтери, які офіційно допомагають армії, не сплачують жодних податків з тих товарів, що передають Збройним силам України. Про це повідомив міністр фінансів України Сергій Марченко у Facebook.

"Хочу запевнити, що жодних податків з тих товарів, які передаються ЗСУ, сплачувати не потрібно. Це діюча норма Податкового кодексу. Тут не може бути жодних інших тлумачень. Наголошую, ті волонтери, хто офіційно ведуть свою діяльність для допомоги армії, не сплачують жодних податків", – заявив Марченко.

За словами очільника Мінфіну, уряд визначить уповноваженого представника, який буде забезпечувати як постійну комунікацію, так і вирішення проблемних питань, які постійно виникають у волонтерському середовищі.

Новини за темою: Чи буде Україна вимагати податки у юридичних осіб, які були в окупації? Пояснює аналітик Ілля Несходовський

Також Марченко додав, що провів із волонтерами зустріч, на якій обговорили існуючі проблеми та шляхи їх вирішення.

Волонтерка заявила, що Мінфін хоче, щоб волонтери сплачували податки  

Напередодні засновниця благодійного фонду Dignitas Люба Шипович повідомила, що навіть "зареєстровані в усіх реєстрах волонтери", які збирають усі чеки за покупки, мають запити й акти від військових, зобов'язані сплачувати податки з волонтерських зборів, якщо за ці кошти вони придбали товари, що не вказані у постанові уряду №112 ще від 2016 року.

Ця постанова затверджує перелік засобів, товарів та послуг благодійної допомоги, які не включаються до оподатковуваного доходу платників податку на доходи фізичних осіб.

У цій постанові вказані продукти, одяг, канцелярія та побутові товари, тепловізори, приціли, засоби для моніторингу рівня радіації, обладнання для пошуку вибухівки тощо. Однак ця постанова не містила інші популярні товари, які волонтери передають військовим: дрони, антидронові рушниці, пульти, окуляри, Starlink та інші технологічні товари.

Новини за темою: В Україні більшість підприємств не сплачують податки, які б мали сплачувати згідно з законом: Причини

"Коли у межах проєкту "Люті Пташки" Ігор Луценко зібрав на свою монобанку близько 20 млн гривень, банк одразу ж поспішив дізнатись, на що будуть витрати, а податкова запевнила, що чекають сплату податків. Податків із коштів, за які всі, хто донатив, уже заплатили податок на дохід. А тепер ці кошти стали вважатись доходом Ігоря. Хоча всі 100% він перерахував на закупівлю дронів", – пояснювала Люба Шипович.

Вона розповіла, що в уряді підтримували зміни до постанови. Але, не дочекавшись жодного документа від урядовців, на початку травня юристи Rasons Legal самі написали проєкт постанови, доповнивши її словами: збір на будь-який товар, який передається військовим на їхній запит і передача котрого підтверджується актом прийому-передачі військовим, не оподатковується, і діє ця постанова з 24 лютого 2022 року.

Мінсоцполітики надіслало цей документ на узгодження в інші міністерства.

Після чого Шипович написала, що, на думку Мінфіну, державний бюджет дуже сильно постраждає, якщо з волонтерів не брати податки. А представники Мінфіну вирішили типу пожартувати: "А якщо військові собі пеньюари попросять?" Дуже хотілося б цих урядовців у пеньюарах відправити якомога ближче до передової.

У незареєстрованих волонтерів можуть стягувати податки

Фінансові установи можуть перевіряти збори незареєстрованих волонтерів за 2022 рік і стягувати податки на користь держави.

Реєстр волонтерів існує з 2014 року, і з листопада до 31 грудня 2022 року всі охочі мали змогу зареєструвати збори на власні картки як волонтерські.

Але, як заявила член комітету з питань фінансів Ольга Василевська-Смаглюк, Податкова служба не зможе перевірити незареєстрованих волонтерів за минулий рік, однак у держави важелі є.

Читайте також:
Власники Rolls-Royce, Ferrari і Lamborghini не платитимуть Власники Rolls-Royce, Ferrari і Lamborghini не платитимуть "податок на розкіш", – Bihus.info
Повернути молодь з-за кордону для відбудови України – головне наше завдання, – Мінмолодьспорту Повернути молодь з-за кордону для відбудови України – головне наше завдання, – Мінмолодьспорту
ТОВ ТОВ "Краснолиманське" у 2023 році сплатило на 25% більше податків у порівнянні з минулим роком – 729,3 млн гривень
У Раді зареєстрували проєкт про У Раді зареєстрували проєкт про "клуб білого бізнесу": Кого оминуть податкові перевірки