USD
НБУ
39.60
Готівка
40.15
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10
Втрати орків: 4 5 8 5 8 0 (+750)
USD
НБУ
39.60
Готівка
40.15
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10

Конфлікту кінець? Вірменія та Азербайджан домовилися про визнання територіальної цілісності одне одного

Що відомо про конфлікт навколо Нагірного Карабаху
Нагірний Карабах
Нагірний Карабах
Джерело: The Associated Press

Вірменія та Азербайджан домовилися про взаємне визнання територіальної цілісності один одного. Про це заявив прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян, передає APA.

За словами глави вірменського уряду, Єреван готовий до розблокування всіх транспортних та економічних коридорів. Країна готова для відкриття регіональних комунікацій у рамках суверенітету країн.

Водночас президент Азербайджану Ільхам Алієв заявив, що є передумови нормалізації взаємин між Єреваном і Баку з огляду на те, що Вірменія визнала Карабах частиною Азербайджану.

Визнання Карабаху частиною Азербайджану

Прем'єр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що його країна готова визнати Нагірний Карабах частиною Азербайджану. Про це інформують російські ЗМІ.

Він уточнив, що готовий це зробити, якщо дотримуватимуться прав вірменського населення.

"86 600 кв. км включають територію Нагірного Карабаху, але при цьому ми говоримо про те, що питання прав і безпеки народу має обговорюватися у форматі Степанакерт – Баку. І якщо ми вірно розуміємо один одного з Азербайджаном, то Вірменія визнає територіальну цілісність Азербайджану в названих межах, а Баку – територіальну цілісність Вірменії 29 800 кв. км", – додав він.

Водночас президент Азербайджану підтвердив слова прем'єр-міністра Вірменії. Ільхам Алієв висловив сподівання на позитивний результат переговорів щодо укладання мирного договору між Баку та Єреваном.

"Сподіваємося, що переговори зрештою призведуть до міцного миру на Південному Кавказі, незважаючи на те, що території Азербайджану близько 30 років перебували під вірменською окупацією, мільйон азербайджанців було вигнано зі своїх будинків", – заявив Алієв у понеділок за підсумками переговорів із президентом Литви Гітанасом Наусідою у Вільнюсі, повідомляє "Интерфакс".

Конфлікт у Нагірному Карабасі

Варто зазначити, що між країнами регулярно загострюються відносини. Конфлікт пов'язаний із Нагірним Карабахом, який 1991 року за підтримки Вірменії оголосив про незалежність від Азербайджану. Це призвело до бойових дій, що тривали до 1994 року.

Відтоді Вірменія та Азербайджан претендують на територію Нагірного Карабаху, що на Південному Кавказі. Донедавна більшу частину Нагірного Карабаху контролювала невизнана "Нагірно-Карабаська Республіка", яку підтримувала Вірменія. За міжнародним правом цю територію вважали частиною Азербайджану.

Восени 2020 року за 44 дні азербайджанська армія провела військову операцію в Нагірному Карабаху, внаслідок якої повернула контроль над регіоном.

Врешті-решт влада Вірменії змушена була погодитися на невигідну угоду, яка з-поміж іншого передбачає, що Єреван має віддати Азербайджану фактично весь так званий пояс безпеки навколо Нагірного Карабаху – це райони Азербайджану, захоплені вірменами під час попередньої війни, які мали захищати власне невизнану "Нагірно-Карабахську Республіку".

Ті райони "НКР", які Баку зайняв під час бойових дій, також залишаються під контролем Азербайджану. Крім припинення вогню країни домовилися про те, що в Нагірному Карабаху щонайменше на п'ять років залишаться російські миротворці, натомість Вірменія свої сили виведе. Згідно з домовленостями, уздовж лінії зіткнення в Нагірному Карабасі розмістилися 1960 російських миротворців. 

У 2022 році після закінчення Другої карабаської війни Азербайджан повернув контроль над Лачинським районом, а коридор, що сполучав невизнану республіку з Вірменією, став контролюватися російськими миротворцями.

Проте ситуація в регіоні і досі залишається напруженою. Сторони звинувачують одна одну в порушенні домовленостей. Час від часу трапляються зіткнення.

Читайте також:
У Вірменії подумують про членство в ЄС У Вірменії подумують про членство в ЄС
Вірменія та Азербайджан відкрили зустрічний вогонь і обмінялися звинуваченнями в обстрілах Вірменія та Азербайджан відкрили зустрічний вогонь і обмінялися звинуваченнями в обстрілах
На президентських виборах в Азербайджані з величезним відривом лідирує чинний лідер Ільхам Алієв На президентських виборах в Азербайджані з величезним відривом лідирує чинний лідер Ільхам Алієв
Вірменія офіційно стала членом МКС – ще одна країна закрита для Путіна Вірменія офіційно стала членом МКС – ще одна країна закрита для Путіна