USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05
Втрати орків: 4 4 0 7 9 0 (+820)
USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05

Військові заборонили в'їзд в Авдіївку: Навколо міста ситуація дуже напружена. Розповідаємо, що відбувається

Авдіївка незабаром може стати новим Бахмутом
руйнування будинок Авдіївка війна
Пошкоджений житловий будинок у Авдіївці
Джерело: Reuters

Відсьогодні, 27 березня, в'їзд в Авдіївку заборонений волонтерам, журналістам та будь-яким цивільним. Про це повідомив керівник ВЦА Віталій Барабаш.

Чому прийняте таке рішення

Річ у тому, що, починаючи з 20 березня, окупанти суттєво активізувалися саме в районі Авдіївки. За словами Барабаша, щоденно місто зазнає 20–30 обстрілів, та до 10 авіаударів. 

"Авдіївка знаходиться у "червоній зоні". Тому відвідування, заїзд у місто представників преси, навіть акредитованих, заборонено. Це стосується і волонтерів", – сказав він, посилаючись на наказ, у якому прописана пряма заборона на відвідування міста.

Саме тому 26 березня була оголошена евакуація міста. У ньому, за даними місцевої адміністрації, досі знаходиться до двох тисяч мешканців.

Також прийняте рішення евакуювати комунальників, які, попри десятки щоденних обстрілів, намагались підтримувати у місті чистоту і ремонтувати. 

"Шкода це визнавати, та Авдіївка все більше стає схожою на місцевість з постапокаліптичних фільмів або… на геть зруйновану рашистами Мар’їнку. Тож зараз не прошу, наполегливо рекомендую їхати з Авдіївки", – повідомив Барабаш.

Буде вимкнений мобільний зв'язок

Після завершення евакуації в Авдіївці вимкнуть мобільний зв'язок, оскільки місцеві мешканці телефоном передають окупантам розвіддані щодо українських військових.

"Будемо вимикати мобільний зв'язок у місті, тому що, на жаль, як показує практика, це є мінусом для всього міста, бо знаходяться не дуже українці, які здають, розказують… Не буде змоги заряджати телефон, бо пару днів – і нікому буде обслуговувати генератори, запускати мобільну вишку", – розповів голова ВЦА.

Що говорять військові

Британська розвідка

Британці вважають, що окупанти змістили свій оперативний фокус із Бахмута на Авдіївку та сектор Кремінна – Сватове. Це сталось через те, що наступ Росії на Бахмут значною мірою зупинився через надзвичайне виснаження російських сил.

"Це говорить про загальне повернення до більш оборонного оперативного плану після непереконливих результатів спроб Росії провести загальний наступ із січня 2023 року", – йдеться у повідомленні.

Інститут вивчення війни

За даними аналітиків, на авдіївський напрямок для зміцнення своїх позицій окупанти можуть підтягнути сили ПВК "Вагнера".

"Російські сили зараз збільшують темпи наступальних операцій навколо Авдіївки з метою оточення населеного пункту. Не виключено, що російські сили роблять це за рахунок операцій навколо Бахмута й наступу навколо Вугледара, який зупинився", – йдеться у звіті ISW.

Збройні сили України

У ЗСУ заявляють, що Авдіївка вже найближчим часом стане другим Бахмутом. Однак, за словами керівника Об'єднаного пресцентру сил оборони Таврійського напрямку полковника Олексія Дмитрашківського, штурми міста є "однотипними і передбачуваними" – атаки відбуваються з одних і тих же позицій.

"Ворог зараз постійно намагається оточити Авдіївку. Я згоден з колегами з Британії, що Авдіївка може найближчим часом стати другим Бахмутом – це так і є. Однак хочу сказати, що не все так гаразд в російських підрозділах, які атакують на цьому напрямку", – сказав він.

При цьому додав, що російські війська бояться українського контрнаступу, і це дуже відчутно.

"Відчутна вже нестача техніки у ворога, боєприпасів. Відчутний дуже низький морально-психологічний стан. Дуже багато паніки, дуже бояться нашого контрнаступу", – зазначив Дмитрашківський.

 

Читайте також:
Атакували Атакували "Шахедами" та ракетами: Росіяни цієї ночі вдарили по об'єктах критичної інфраструктури в низці областей
Ситуація на фронті, відведення військ із Авдіївки та можливий наступ на Харків: Основне з інтерв’ю Олександра Сирського Ситуація на фронті, відведення військ із Авдіївки та можливий наступ на Харків: Основне з інтерв’ю Олександра Сирського
З жовтня минулого року Росія захопила 505 квадратних кілометрів території України, – ISW З жовтня минулого року Росія захопила 505 квадратних кілометрів території України, – ISW
Військові зможуть визначати, хто отримуватиме виплати у разі їхньої смерті: Закон набув чинності Військові зможуть визначати, хто отримуватиме виплати у разі їхньої смерті: Закон набув чинності