USD
НБУ
39.78
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.85
Втрати орків: 4 6 1 9 4 0 (+880)
USD
НБУ
39.78
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.85

Відновлювали Японію після землетрусу. Велика інжинірингова компанія почала інвестувати в Україну

Компанія Miyamoto International в Україні займається відновленням 7000 будівель, але планує збільшити цю цифру до десятків тисяч
руйнування, ракетний удар
Джерело: відкриті джерела

В Україну почала інвестувати міжнародна компанія Miyamoto International, яка займається відбудовою будинків та інших об'єктів, які постраждали від воєн або катаклізмів. Детальніше про діяльність компанії та які в неї плани на Україну, розповів її власник Кіт Міямото в інтерв'ю Liga.net.

Як зазначає власник, акцент компанії зосереджений на швидкості. Інженери беруться за будівлі, які можна відносно швидко відновити, – вставити вікна, зробити дах і залатати дірки.

За його словами, компанія планує працювати у кількох областях України: Чернігівській, Сумській, Полтавській, Харківській, Київській, Дніпропетровській.

Відбудова України

Як розповів Міямото, зараз інженери працюють над 7000 одиниць житла. Це приватні будинки, квартири та об'єкти закладів освіти. Однак у майбутньому компанія має намір збільшити кількість відновлюваних об'єктів до десятків тисяч.

Власник бізнесу зазначив, що 7000 будівель компанія хоче відроїти протягом півріччя.

Міямото сказав, що вартість ремонту цих об'єктів становитиме від 7 до 35 млн доларів. Але, за його словами, це набагато швидше і дешевше, ніж будувати нове.

Інвестиції в Україну

Miyamoto International уже інвестувала в Україну сотні тисяч доларів. Однак, як зазначає її власник, компанія не планує залишати країну після війни.

"Ми граємо вдовгу. Незабаром ви побачите в Україні багато компаній, які прийдуть працювати, будувати. Але більшість заробить – і піде", – заявив він.

При цьому додав, що у компанії зовсім інший підхід до бізнесу. Приміром, вони досі продовжують свою діяльність у Гаїті, куди приїхали 2010 року після руйнівного землетрусу.

В той же час Міямото не приховує, що прибуток компанія очікує протягом пів року-року. Він пояснив, що від своєї діяльності Miyamoto International має менш як 1% від вартості робіт (близько 70–350 тисяч доларів, якщо рахувати по об'єктах в Україні).

Трагедія в Туреччині та порівняння наслідків із війною в Україні

Компанія Miyamoto International працює в кількох країнах світу, де відбувалися потужні землетруси, зокрема в Туреччині.

На запитання, чи має Україна найвищий рівень руйнувань серед усіх цих країн, Міямото відповів: "Під час землетрусу в Туреччині 15 000 людей загинули за хвилину. Деякі міста, як Хатай (Туреччина, – ред.), просто зникли, немов там був ядерний удар. В Україні ж – руйнування неймовірні, величезні, але вони всюди, по всій країні".

Він зазначив, що турецькі руйнування відрізняються від українських, хоча їхні наслідки і не можна порівнювати. При цьому назвав помилки, яких припустилися в Туреччині.

"Перша – у 1998 році там змінили будівельні норми. Тому все, що у них будувалося у 2000-х, дуже небезпечно. Друге – у них немає ліцензій для інженерів і підрядників. Навіть ви завтра можете стати підрядником у Туреччині. Це хаос", – сказав він.

Щодо схожості руйнувань, то наголосив, що руйнування від землетрусів і ушкодження, що виникають від ударної хвилі бомби, – схожі за наслідками.

В той же час Міямото зауважив, що в Україні інженери більше уваги приділяють деталям, тому під час землетрусу було б менше руйнувань.

Забудова Києва – помилка

Міямото вважає, що знесення історичних будинків заради висоток – неправильний крок.

"Трагічно було б втратити таке місто... Ви знаєте, Японія пройшла через це. Ми не цінували будинки, яким по 100–200 років. Вони були прекрасні. І їх замінили жахливі хмарочоси... Київ потрібно зберегти", – заявив інженер.

За його словами, Київ може мати безліч туристів після війни, саме тому збереження історичних будівель важливе.

Також Міямото пояснив, що в місті мають бути ліміти висотності будівель.

На Україну чекає будівельний бум

"Тут точно відбудеться будівельний бум, буде навіть нестача матеріалів, будівельників та інженерів. У відновленні багато викликів. Думаю, всього за цей рік буде відремонтовано 50 000–100 000 одиниць житла", – прогнозує засновник Miyamoto International.

Читайте також:
Росія може змінити тактику і обрати нові цілі для ударів по Україні, – ISW Росія може змінити тактику і обрати нові цілі для ударів по Україні, – ISW
Сенат США проголосував за пакет підтримки Україні на понад 60 млрд доларів Сенат США проголосував за пакет підтримки Україні на понад 60 млрд доларів
В Україні можуть виробляти Patriot, – Маркарова В Україні можуть виробляти Patriot, – Маркарова
США готують пакет допомоги Україні на 1 млрд доларів: Яка зброя туди увійде США готують пакет допомоги Україні на 1 млрд доларів: Яка зброя туди увійде