USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10
Втрати орків: 4 5 7 8 3 0 (+870)
USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10

Відбудова Ірпеня: Мер розповів, скільки містян звернулися по допомогу щодо ремонту

Ірпінь міст фото
Джерело: AP photo

В Ірпені почалась відбудова міста внаслідок руйнувань, що завдали росіяни навесні 2022 року. Вже 20 тисяч заявок від місцевих мешканців надійшло до "Дії" з приводу "єВідновлення", розповів в ефірі UWN міський голова Ірпеня Олександр Маркушин.

Нещодавно в Україні запрацювала програма компенсації за пошкоджене житло "єВідновлення". Відтепер українці, чиї будинки постраждали через бойові дії, можуть подати заяву до "Дії" та отримати кошти на ремонт. Послуга доступна, якщо житло підлягає відновленню і не було повністю відремонтовано.

Олександр Маркушин в ефірі UWN зазначив, що місто Ірпінь – найбільш пошкоджене від російської навали місто в Київській області. 

Як працює програма в Ірпені? 

Зараз розпочався перший етап, перша категорія. Потім буде другий етап – це капітальний ремонт. Та третій етап, коли це буде повноцінна відбудова, це сертифікати на житло, на квартири, на будинки, і тоді люди зможуть повністю відбудуватися.

Чи багато людей вже подали свої заявки на перший етап?

До нас вже надійшло на сьогодні 20 тисяч заявок, ми дивились по "Дії", навіть трохи більше, але звернулися всі одразу. Ми чітко зрозуміли, що перший етап – це поточний ремонт до 200 тисяч. Відповідно, що на капітальний ремонт і на повну відбудову поки що подаватися рано і, звичайно, виникли проблеми з сервером, але на сьогодні вже ця проблема вирішена. З понеділка вже буде в міській раді працювати комісія і виїжджати до людей з приводу поточного ремонту і відшкодування цих до 200 тисяч гривень.

Новини за темою: Програма "єВідновлення" працюватиме і для підтоплених регіонів

Який механізм?

Ми підтягуємо з "Дії", там буде певний перелік тих категорій першочерговості. Перші – це ті родини, в яких загинув чоловік на фронті. Другі – це ті, хто воюють, багатодітні, люди з інвалідністю. Грошей вистачить всім, але є певна черговість, і по цій черговості, яку будуть надавати, комісія виїжджає. В комісії буде п'ять осіб, є вже декілька комісій, щоб швидше ми могли це відпрацьовувати. Вони виїжджають, дивляться, що треба компенсувати, підписують акт і далі будемо подавати на фінансування.

Стосовно тих руйнувань, які люди вже відновили самі

Я сьогодні проводив нараду і в нас були керівники ОСББ і люди, в яких будинки знищені повністю, вони багато приходили і хтось з них вже відбудувався і кажуть – коли будуть відшкодовувати і можна по цій програмі чи ні. Ні, це буде окрема програма, яка буде відшкодовувати і компенсувати ці кошти, які вони витратили, але це не ця програма, це інша програма по компенсації за пошкоджене майно, коли люди вже відновили – це буде інша державна програма.

Чи багато покривають міжнародні програми відбудови?

Я вам приведу цифри, які в нас були з самого закінчення військових дій. В Ірпені це 3250 об’єктів пошкоджено і зруйновано, з яких 150 приватних будинків повністю зруйновано, 1200 приватних будинків пошкоджено і 100 багатоповерхових будинків потребують капітального ремонту, з яких 39 треба демонтувати, а інші – це поточний ремонт, 515 багатоповерхових будинків пошкоджено в нас.

Читайте також:
Частину розрізали, а решту віддали Росії. Як після розпаду СРСР Україна лишилася без далекобійних літаків стратегічної авіації Частину розрізали, а решту віддали Росії. Як після розпаду СРСР Україна лишилася без далекобійних літаків стратегічної авіації
Ізраїль у рамках відповіді на атаку 14 квітня завдав ударів по Ірану Ізраїль у рамках відповіді на атаку 14 квітня завдав ударів по Ірану
Росія виводить Росія виводить "миротворців" з Нагірного Карабаху: Аналітики проаналізували, наскільки значним є вивільнений резерв ворога
Зброя РФ допоможе Ірану посилити захист від авіаударів Ізраїлю, – джерела Зброя РФ допоможе Ірану посилити захист від авіаударів Ізраїлю, – джерела