USD
НБУ
39.34
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.69
Готівка
43.05
Втрати орків: 4 3 9 9 7 0 (+780)
USD
НБУ
39.34
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.69
Готівка
43.05

Від воєнних злочинів до шпигунів і кібератак: Малюк розповів про боротьбу з Росією на всіх фронтах

Українські силовики порушили десятки тисяч справ і відбили тисячі кібератак з початку війни
Василь Малюк
Василь Малюк
Джерело: Telegram СБУ

Загроза з боку Росії йде з усіх боків, а не лише з фізичного поля бою. Про це виданню Independent розповів голова Служби безпеки України Василь Малюк. 

Головне із заяв голови СБУ

Служба безпеки України порушила понад 64 000 кримінальних проваджень щодо російської військової агресії в Україні. Майже половина з них – воєнні злочини, що ґрунтуються на порушеннях законів і звичаїв війни.

СБУ також викрила або затримала 360 ворожих агентів з початку вторгнення в лютому минулого року. І країна відбила тисячі кібератак.

Про атаки у кіберпросторі

Україна все більше воює на два фронти: "протистояння ворогу в кіберпросторі", а також на полі бою. Росія здійснює щонайменше 10 кібератак на день.

У 2020 році СБУ зафіксувала 800 кібератак, у 2021 році – близько двох тисяч. Але після вторгнення їх зафіксували понад 4500.

"Це різні типи атак, іноді дійсно масові, іноді досить витончені. Наразі Росія здійснює в середньому понад 10 кібератак щодня… Цілі у них різні: державні ресурси, об’єкти критичної інфраструктури тощо. Але ми успішно протидіємо ворогу і в кіберпросторі", – наголошує Малюк.

Читайте також: 10 великих перемог України за рік повномасштабної війни з Росією

"Офіцери СБУ буквально живуть на передовій. Наші кіберспеціалісти енергійно працюють день і ніч, щоб відбити ворожі кібератаки", – говорить він, додаючи, що роботи в кіберпросторі "суттєво збільшилося".

Раніше цього місяця агентство з кібербезпеки країни заявило, що кількість зареєстрованих кіберінцидентів у 2022 році зросла втричі порівняно з 2021 роком. Вони сказали, що хакерство було розгорнуто разом із ракетними ударами. У СБУ кажуть, що атак зазнали енергетичні, логістичні, військові об’єкти, а також бази даних державних органів та інформаційні ресурси.

Про ворожих агентів

Служба безпеки Ураїни викрила або затримала 360 ворожих агентів. За словами Малюка, це були різні відомі особи, такі як Віктор Медведчук, прокремлівський український політик і особистий друг президента Путіна, і звичайні громадяни, які збирають інформацію про розташування українських сил.

"Росія десятиліттями насичувала нашу країну своєю агентурою в державних органах, у церкві, у військово-промисловому комплексі", – зазначив голова СБУ.

За його словами, на фоні безпрецедентного розмаїття атак з боку Росії СБУ довелося "повністю реорганізувати", щоб протистояти загрозі.

Послання Путіну

Малюк наголосив, що, незважаючи на атаки різними напрямками – як фізичними, так і цифровими, Україна переможе.

"Я, як будь-який українець, не маю ілюзій щодо Путіна та його мотивів у цій війні. Тому моє послання йому просте: ви ніколи не зламаєте і не знищите нас. Ми боремося не лише за майбутнє України, а й за безпечне майбутнє всього цивілізованого світу", – уточнив голова СБУ.

Читайте також:
Хотів скоригувати ракетний удар по ТЕС та військовому шпиталю у Дніпрі: Затримано російського агента Хотів скоригувати ракетний удар по ТЕС та військовому шпиталю у Дніпрі: Затримано російського агента
Російський посол покинув територію Польщі після інциденту з ракетою Російський посол покинув територію Польщі після інциденту з ракетою
З початку повномасштабного вторгнення понад 600 компаній переїжджали декілька разів, проте не повернулись у свої регіони З початку повномасштабного вторгнення понад 600 компаній переїжджали декілька разів, проте не повернулись у свої регіони
Удар по ДніпроГЕС: Збитки вже становлять понад 140 млн гривень Удар по ДніпроГЕС: Збитки вже становлять понад 140 млн гривень