USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10
Втрати орків: 4 5 7 8 3 0 (+870)
USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10

Вбивство пʼятирічного Кирила Тлявова в Переяславі: Суд оголосив вирок у справі

Розповідаємо, що відомо про цю справу
Кирило Тлявов
Кирило Тлявов
Джерело: відкриті джерела

Переяслав-Хмельницький міській районний суд за шість днів до четвертих роковин смерті пʼятирічного Кирила Тлявова оголосив вирок у цій справі. Так, суд виправдав трьох причетних до вбивства пʼятирічного Кирила Тлявова. Але винний у вбивстві колишній поліцейський Іван Приходько отримав чотири роки вʼязниці. Про це інформують ЗМІ з зали суду.

Як повідомляє "Суспільне", колишнього поліцейського Івана Приходька суд визнав винним за статтею 263 ("Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами") та засудив до трьох років вʼязниці. Його також визнали винним за статтею 119 ("Убивство через необережність") ККУ. За це передбачено чотири роки вʼязниці.

Загальний термін увʼязнення вираховують за найтяжчим злочином, тому Приходько проведе за ґратами чотири роки.

Крім того, згідно з рішенням суду з Приходька на користь держави стягнуть понад 135 тисяч гривень. Також він має сплатити мільйон гривень моральної шкоди родичам загиблого хлопчика: батькам Кирила – 800 тисяч гривень, бабусі – 200 тис. гривень.

Іншому правоохоронцю Володимиру Петровцю суд призначив випробувальний термін на два роки за збереження патронів.

А от ще двох фігурантів справи, яких звинувачували в хуліганстві: Дмитра Кривошея та сина Володимира Петровця – Станіслава, – суд виправдав.

Ювенальні прокурори Київської обласної прокуратури вже заявили, що оскаржуватимуть це рішення у встановленому законом порядку.

Що відомо про цю справу?

31 травня 2019 року четверо людей (серед яких поліцейські Володимир Петровець, Іван Приходько, їхній друг Дмитро Кривошей та неповнолітній син одного з поліцейських), відпочивали та вживали алкоголь на подвір’ї приватного сектору у Переяславі-Хмельницькому на Київщині. Під час відпочинку чоловіки вирішили постріляти по металевих банках із вогнепальної зброї. Пізніше виявилося, що одна з куль влучила у хлопчика, що був у сусідньому дворі. 

Третього червня хлопчик помер.

Розслідувало вбивство Державне бюро розслідувань. Поліцейських Петровця та Приходька арештували в СІЗО на наступний день після смерті дитини. Третього підозрюваного – Дмитра Кривошея – взяли під варту за місяць після вбивства, а неповнолітньому суд обрав цілодобовий домашній арешт.

Під кінець 2019 року справу передали до суду. За версією слідства, саме Іван Приходько вистрелив у Кирила Тлявова. Тоді йому оголосили підозру у "вбивстві, вчиненому з необережності".

23 грудня 2020 року обвинувальний акт щодо вбивства 5-річного Кирила Тлявова направили до суду. Справу розслідували за статтями "хуліганство, вчинене із застосуванням вогнепальної або холодної зброї" і "вбивство через необережність".

Однак у грудні 2022 року Приходька звільнили з-під варти та призначили цілодобовий домашній арешт через рішення Європейського суду з прав людини. Також йому призначили компенсацію у понад 9 тисяч євро.

У лютому 2023-го обвинуваченим продовжили запобіжні заходи. 

А на початку травня цього року розпочалися судові дебати по цій справі, пише місцеве видання Переяслав.City. Тоді прокурор попросив у суду максимального покарання для всіх обвинувачених – для Івана Приходька сім років позбавлення волі, Володимиру Петровцю та Дмитру Кривошею – по шість років.

"Щодо неповнолітнього Петровця з урахуванням його поведінки на стадії досудового розслідування, співпраці зі слідством просимо чотири роки позбавлення волі, але замінити на відповідний випробувальний термін", – сказав Дергачов.

Олександра Тлявова, бабуся Кирила, попросила не застосувати пом’якшувальної обставини до Петровця-молодшого та призначити всім максимальне покарання.

"Більше ніж 3,5 роки ми були свідками, як у цій залі тривали судові засідання. Ми були свідками і концертів, і театральних вистав – обвинувачені поводилися зухвало та упереджено. Жоден з них вини так і не визнав. Ми вимагаємо максимального покарання для обвинувачених", – сказала вона.

Представниці родини Кирила Тлявова заявили, що просять суд стягнути з Івана Приходька та Володимира Петровця 15 мільйонів гривень на користь бабусі, матері та батька Кирила. Як пояснили адвокати Тлявових, рішення стягнути гроші лише з двох обвинувачених було за близькими Кирила. Вони переконані, що вбив Кирила саме Приходько, а Володимир Петровець має сплатити компенсацію, бо надав зброю та набої для пострілів.

 

Читайте також:
Без електронних торгів: Одеська компанія будуватиме під Києвом військове кладовище за 1,4 мільйона гривень Без електронних торгів: Одеська компанія будуватиме під Києвом військове кладовище за 1,4 мільйона гривень
Окупанти розстріляли українських полонених у Кринках, – Офіс генпрокурора Окупанти розстріляли українських полонених у Кринках, – Офіс генпрокурора
Намагався влаштуватися до поліції, щоб шпигувати за Намагався влаштуватися до поліції, щоб шпигувати за "Гвардією наступу" та підрозділами ЗСУ: Затримано "крота" російської ФСБ
Хабар у 600 тисяч доларів: На корупційній схемі викрили ексдиректора одного з підприємств Міноборони Хабар у 600 тисяч доларів: На корупційній схемі викрили ексдиректора одного з підприємств Міноборони