USD
НБУ
41.14
Готівка
41.42
EUR
НБУ
45.38
Готівка
45.90
Втрати росіян: 6 2 8 9 3 0 (+1140)
USD
НБУ
41.14
Готівка
41.42
EUR
НБУ
45.38
Готівка
45.90

ВАКС зобов'язав НАБУ відкрити ще одну справу проти голови "Укренерго" Кудрицького

У березні 2022 року ТОВ "Юнайтед Енерджі" отримало від "Укренерго" електричну енергію на суму понад 716 млн гривень, попри заборгованість
Володимир Кудрицький
Володимир Кудрицький
Джерело: відкриті джерела

Вищий антикорупційний суд зобов’язав Національне антикорупційне бюро перевірити причетність голови НЕК "Укренерго" Володимира Кудрицького до схеми з безоплатного постачання електроенергії компанії "Юнайтед Енерджі". Про це повідомляє "РБК-Україна" з посиланням на ухвалу судді.

Що відомо про справу?

У березні 2022 року ТОВ "Юнайтед Енерджі" закупило в "Укренерго" електричну енергію на суму понад 716 млн гривень. Попри наявну заборгованість компанії перед товариством, керівник відповідного департаменту "Укренерго" не зупинив продаж. При цьому гарантом оплати виступив один із комерційних банків, а рішення про видачу гарантії голова правління прийняла одноосібно і з порушенням процедури.

Надалі електроенергію продали реальним учасникам ринку, а отримані кошти вивели на рахунки закордонної компанії, підконтрольної організатору схеми, який також є бізнес-партнером учасника справи НАБУ і САП про розкрадання коштів ПриватБанку. Гроші за поставлену електроенергію "Укренерго" так і не одержало. Коли ж звернулось до банка-гаранта з вимогою про погашення заборгованості, отримало відмову.

У березні 2024 року НАБУ та САП заявили про завершення слідства у справі щодо завдання "Укренерго" 716 млн гривень збитків. У розслідуванні фігурує фірма "Юнайтед Енерджі", що належить партнеру Ігоря Коломойського Михайлу Кіперману.

Тоді підозри було оголошено ексдиректору департаменту "Укренерго" Дмитру Кондрашову, голові правління "Банку Альянс" Юлії Фроловій, бізнес-партнеру Коломойського Михайлу Кіперману та директору ТОВ "Юнайтед Енерджі" Андрію Короткевичу-Лещенку.

Під час розслідування було встановлено, що НЕК "Укренерго" не вжило належних заходів. Зокрема, не присвоїло вчасно ТОВ "Юнайтед Енерджі" статусів "Переддефолтний" та "Дефолтний" та не було направлено до АТ "Ощадбанк" довідку про прострочену заборгованість компанії за небаланси електроенергії. Саме це, можливо, могло призвести до накопичення значних обсягів негативних небалансів електроенергії у "Юнайтед Енерджі" та збільшення їхньої заборгованості перед НЕК "Укренерго", яку так і не було погашено.

Тому суддя ВАКС зазначила, що, попри запевнення детектива про те, що НАБУ перевіряло причетність Кудрицького і доказів його причетності знайдено не було, детектив не надав жодного підтвердження своїх слів. Тому зобов’язала суд відкрити справу.

Ще справи проти Кудрицького

Нагадаємо, 25 липня Вищий антикорупційний суд зобов'язав НАБУ відкрити справу проти Кудрицького за фактом отримання хабаря. 

Йдеться про інформацію, що нещодавно з'явилась у ЗМІ про те, що 4 липня ВАКС арештував начальника департаменту безпеки "Укренерго" за підозрою в розтраті державних коштів при закупівлі бронежилетів. А Кудрицький начебто проходить як свідок у справі.

Журналісти повідомили, що згідно з аудитом ДАСУ в "Укренерго" за 2019–2023 роки було виявлено загальних порушень на суму 68 млрд гривень. Зокрема, закупівля бронежилетів за завищеною ціною, невиконання умов договорів з учасниками ринку, через що "Укренерго" сплатило штрафів на 285 млн гривень, несвоєчасне підписання актів із "ГарПоком", що призвело до порушень на 11,7 млрд гривень тощо.

Читайте також:
Яких відключень світла чекати українцям майбутньої зими: Існує кілька сценаріїв Яких відключень світла чекати українцям майбутньої зими: Існує кілька сценаріїв
Відключень буде більше? У Центрі енергетичних досліджень заявили про нову ймовірно аварію на Південноукраїнській АЕС Відключень буде більше? У Центрі енергетичних досліджень заявили про нову ймовірно аварію на Південноукраїнській АЕС
Володимира Кудрицького звільнили з посади очільника Володимира Кудрицького звільнили з посади очільника "Укренерго". Члени наглядової ради компанії подали у відставку
Сьогодні до нас приїжджає щомісяця набагато більше трансформаторів, ніж ми можемо втратити від атак, – Кудрицький Сьогодні до нас приїжджає щомісяця набагато більше трансформаторів, ніж ми можемо втратити від атак, – Кудрицький