USD
НБУ
39.60
Готівка
40.15
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10
Втрати орків: 4 5 8 5 8 0 (+750)
USD
НБУ
39.60
Готівка
40.15
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10

Вагнерівців підозрюють у вбивстві дев'яти громадян Китаю в ЦАР, – АР

До цього невідомі озброєні люди викрали трьох громадян Китаю на заході ЦАР
вагнер
Джерело: відкриті джерела

19 березня група невідомих озброєних людей напала на китайську золоту копальню в Центральноафриканській Республіці. Внаслідок чого було вбито дев’ятьох громадян Китаю, ще двоє осіб отримали поранення. У вбивстві громадян Китаю підозрюють найманців з групи "Вагнера", повідомляє AP.

"Штурм золотої копальні Чімболо розпочався близько п'ятої години ранку, коли бойовики знешкодили охорону і відкрили вогонь, сказав Абель Матіпата, мер довколишнього міста Бамбарі, розташованого за 25 кілометрів (16 миль) від копальні. Коаліція повстанців, яку спочатку звинувачували в нападі, пізніше того ж дня виступила із заявою. Без надання доказів вона звинуватила в причетності до насильства російських найманців із групи "Вагнера", – розповідає видання.

Тіла вбитих під час нападу були доставлені до столиці країни, місцева влада заявляє, що працює над виявленням злочинців.

За інформацією видання, копальня відкрилася лише кілька днів тому. До цього невідомі озброєні люди викрали трьох громадян Китаю на заході ЦАР.

"Вагнер" фінансує свої дії в Україні завдяки шахтам у ЦАР

Раніше Politico повідомляло, що група "Вагнера" розширює свої проєкти з видобутку корисних копалин в Африці, щоб залучити мільйони для підтримки своїх військових операцій в Україні. 

Зазначалося, що за останній рік компанія ПВК "Вагнера" значно розширила свою діяльність в Центральноафриканській Республіці, де прибутки від видобутку корисних копалин можуть зрости майже до 1 мільярда доларів. Це фінансування, ймовірно, буде використано групою для придбання нової зброї та винищувачів.

Додамо, що ПВК, яка належить російському олігарху Євгену Пригожину, бере участь у воєнізованій діяльності по всьому світу, в тому числі в Африці та на Близькому Сході, і стає дедалі активнішою на передовій в Україні. Кремль заперечує будь-який офіційний зв'язок із "Вагнером".

Офіційні особи США протягом багатьох років попереджали, що "Вагнер" використовує прибуток від видобутку корисних копалин, щоб підтримати російську державу в умовах західних санкцій. Подробиці про проєкти в ЦАР показують, що зусилля "Вагнера" з видобутку корисних копалин стають дедалі прибутковішими для організації та створюють потік фінансування війни Росії проти України.

Читайте також:
Україна зараз воює з Росією в Судані, – The Wall Street Journal Україна зараз воює з Росією в Судані, – The Wall Street Journal
Окупанти сформували добровольчий корпус, куди увійшли колишні вагнерівці Окупанти сформували добровольчий корпус, куди увійшли колишні вагнерівці
В британській розвідці розповіли про роль вагнерівців, які залишаються у Білорусі В британській розвідці розповіли про роль вагнерівців, які залишаються у Білорусі
Кремль збирає 20 тисяч найманців в Африканський корпус, щоб замінити Кремль збирає 20 тисяч найманців в Африканський корпус, щоб замінити "Вагнера"