USD
НБУ
39.78
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.85
Втрати орків: 4 6 1 0 6 0 (+800)
USD
НБУ
39.78
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.85

В ЄС та США розкритикували закон Польщі "про російський вплив"

У Брюсселі та Вашингтоні переживають, що Варшава може використати новий закон про розслідування впливу РФ на політиків для переслідування опозиції
ЄС
Джерело: відкриті джерела

Єврокомісія висловила стурбованість у зв’язку з польським законом про розслідування російського впливу, що може заборонити опозиційним діячам обіймати державні посади. Про це повідомляє пресслужба Єврокомісії.

"Цей новий закон викликає побоювання, що його можна використовувати для обмеження можливості окремих осіб балотуватися на державні посади без справедливого судового розгляду", – заявили в ЄС. 

Зазначається, що Європейська комісія в цей час аналізує новий закон і без вагань розпочне негайних заходів у разі потреби.

Новини за темою: Крім юридичного потрібно мати ще й фізичний вплив на Росію, – експерт про рішення ПАРЄ

Євросоюз приєднався до критики, яку раніше висловили США та польська опозиція: мовляв, партія влади "Право і справедливість" (PiS) може використати закон для залякування політичних суперників напередодні виборів наприкінці року, розповіли в виданні Politico.

"Я можу запевнити вас, що ми без вагань вживемо негайних заходів у разі потреби, коли побачимо, що є простір і необхідність для таких дій", – заявила віцепрезидентка Єврокомісії з питань цінностей та прозорості Вера Юрова у вівторок.

Юрова говорила про суперечливий закон на міністерській зустрічі ЄС у Брюсселі, присвяченій поточним справам комісії проти Польщі та Угорщини у зв'язку з можливими порушеннями верховенства права.

"Зараз ми особливо стурбовані ситуацією у Польщі. Спеціальна комісія, здатна позбавити громадян права бути обраними на державну посаду, є предметом нашої стурбованості", – заявив журналістам комісар з питань юстиції Дідьє Рейндерс перед зустріччю міністрів ЄС.

У виданні зазначили, що хоча польський уряд захищає суперечливий закон як спробу викорінити агентів Кремля, критики попереджають, що його можуть використати як політичну зброю.

Президент Польщі схвалив створення комісії з вивчення "російського впливу"

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що найближчим часом підпише закон, націлений на вивчення та розслідування російського впливу на ситуацію в країні. Документом передбачено створення профільної комісії.

"Я підпишу закон про створення комісії, яка буде призначена для розслідування російського впливу в Польщі", – йдеться у заяві глави держави.

На думку Дуди, комісії з розслідування впливу Росії на європейські інститути мають бути сформовані на рівні Євросоюзу і в окремих країнах. Зокрема Польща наполягатиме на цьому на наступній сесії Європейської ради.

Про новий закон 

Закон передбачає створення комісії, яка може заборонити людям, викритим у діях під впливом Кремля, протягом десяти років працювати на посадах, пов'язаних із витрачанням державних коштів. Це може позбавити їх можливості балотуватися до органів влади.

Комісію з дев'яти членів обиратиме парламент, де PiS має незначну більшість. Її вердикти будуть остаточними. Комісія може заборонити громадянам обіймати державні посади "адміністративним рішенням без можливості будь-якого судового перегляду".

 

Читайте також:
ТЦК, ймовірно, не встигнуть оновити дані всіх військовозобов’язаних за 60 днів ТЦК, ймовірно, не встигнуть оновити дані всіх військовозобов’язаних за 60 днів
Польща готова розмістити на своїй території американську ядерну зброю, – Дуда Польща готова розмістити на своїй території американську ядерну зброю, – Дуда
ЄС має намір розширити покарання за обхід санкцій проти Росії ЄС має намір розширити покарання за обхід санкцій проти Росії
У Польщі затримали агента, який пропонував спецслужбам РФ замах на Зеленського У Польщі затримали агента, який пропонував спецслужбам РФ замах на Зеленського