USD
НБУ
39.78
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.85
Втрати орків: 4 6 1 0 6 0 (+800)
USD
НБУ
39.78
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.85

В ЄС створять цивільну місію для посилення безпеки Молдови

Молдова є однією з країн, які найбільше постраждали від наслідків російського вторгнення в Україну, тому потребує підвищення стійкості сектора безпеки
Майя Санду

Президентка Молдови Майя Санду

Джерело: відкриті джерела

Рада Євросоюзу затвердила створення цивільної місії в Молдові, метою якої є підвищення стійкості сектора безпеки країни в галузі кризового управління та гібридних загроз. Про це повідомила пресслужба ЄС

Місія надаватиме консультації щодо розробки стратегій та політик. Також визначатиме потреби в нарощуванні потенціалу для раннього попередження, виявлення, ідентифікації загроз та своєчасного реагування.

Новини за темою: Молдова через два роки планує отримати повну енергетичну незалежність від Росії

Зазначається, що Молдова є однією з країн, які найбільше постраждали від наслідків незаконного вторгнення РФ в Україну.

"Ми є свідками збільшення та продовження спроб Росії дестабілізувати Молдову гібридними діями. Сьогодні ми посилюємо підтримку ЄС Молдови у захисті її безпеки, територіальної цілісності та суверенітету", – заявив верховний представник із закордонних справ та політики безпеки ЄС Жозеп Боррель.

Новини за темою: Росія може вторгнутися в Молдову на початку 2023 року, – голова Служби розвідки

24 червня 2022 року Європейська рада ухвалила рішення надати Молдові поряд з Україною статус країни-кандидата. В грудні рада підтвердила, що ЄС продовжуватиме надавати всю необхідну підтримку країні, оскільки вона знаходиться під впливом агресивних дій РФ.

Після чого прем'єр-міністр Республіки Молдова запропонував ЄС розмістити в країні цивільну місію. 

Нагадаємо, в минулому місяці стало відомо, що Росія намагається організувати протести в Молдові з метою повалення влади й встановлення більш проросійського уряду. А також протистояти створенню тісних зв'язків з Європейським Союзом.  

План РФ передбачає диверсії із залученням людей з військовою підготовкою, замаскованих під цивільних осіб, для проведення насильницьких дій, нападів на державні будівлі та захоплення заручників.

Таким чином за допомогою протестів опозиції Москва має намір здійснити держпереворот у Молдові та змінити владу в Кишиневі.

Читайте також:
США готують санкції проти китайських банків за допомогу Росії, – ЗМІ США готують санкції проти китайських банків за допомогу Росії, – ЗМІ
Росіяни модернізують Росіяни модернізують "Шахеди" та нарощують темпи їхнього виробництва
Надходження пального з Росії в порти інших країн упали вдвічі Надходження пального з Росії в порти інших країн упали вдвічі
Найбільший у світі виробник будматеріалів Knauf йде з Росії Найбільший у світі виробник будматеріалів Knauf йде з Росії