USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

В Україні з 28,5 млн людей лише 11,7 млн є економічно активними, - UIF

І всього 6-7 млн людей "вивозять" на собі економіку країни
гривні
Джерело: відкриті джерела

На сьогоднішній день в Україні з 28,5 мільйонів людей економічно активними є лише близько 11,7 мільйонів українців. Про це йдеться у презентації Прогнозу економіки України на 2023-2024 роки, який був представлений експертами Українського інституту майбутнього (UIF).

У звіті йдеться, що з 11,7 мільйонів економічно активних людей працюють лише до 9,3 мільйонів. А майже 2,7 мільйони українців є безробітними.

За словами експертки економічних програм UIF Яни Лаврик, при цьому в країні лише 6-7 мільйонів людей, які "вивозять" на собі вітчизняну економіку.

"За нашими підрахунками, наразі в Україні є близько 28,5 млн людей. Але важлива не загальна цифра, а структура. Серед усіх цих 28,5 мільйонів у нас 16,8 мільйона це економічно неактивне населення – пенсіонери, діти. Економічно активними є десь 11,7 мільйона, але працюють реально з них тільки орієнтовно 9-9,3 мільйона. Якщо від цієї цифри відняти ще бюджетників, то залишається 6-7 мільйонів людей, які, по суті, є тією "упряжкою", яка везе на собі всю економіку", - зазначила вона.

Кількість економічно активних людей зменшуватиметься

За прогнозами UIF, у майбутньому кількість економічно активних людей може зменшуватися. Головний фактор - еміграція через війну. 

Тобто, якщо люди й надалі виїжджатимуть з країни, то нікому буде платити податки. І в результаті, через дефіцит трудових ресурсів, країна не зможе виконувати соціальні зобов'язання та обслуговувати бюджет.

"Дефіцит трудових ресурсів призведе до підвищення податків, бо це природньо: якщо на одну працюючу людину припадатиме дві непрацюючих, щоб їх забезпечити, доведеться посилювати податкове навантаження. Відтак, звідси матимемо фіскалізацію економіки", - додала Лаврик.

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявляв, що в Україні податки до кінця війни підвищуватися не будуть. Максимум, податки повернуться на довоєнний рівень.

Читайте також:
СБУ вбачає загрозу сплаті податків до держбюджету від касових апаратів СБУ вбачає загрозу сплаті податків до держбюджету від касових апаратів
Українським підприємствам бракує спеціалістів – дослідники стверджують, що війна забирає робочу силу Українським підприємствам бракує спеціалістів – дослідники стверджують, що війна забирає робочу силу
Уряд має забезпечити ринок збуту українського вугілля, інакше можуть зникнути цілі міста, – експерт Уряд має забезпечити ринок збуту українського вугілля, інакше можуть зникнути цілі міста, – експерт
Ситуація на державних шахтах викликає дуже багато питань, – експерт Ситуація на державних шахтах викликає дуже багато питань, – експерт