USD
НБУ
39.55
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.06
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 5 7 8 3 0 (+870)
USD
НБУ
39.55
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.06
Готівка
42.90

В Україні сьогодні відзначають День пам'яті та примирення

Символом залишається мак памʼяті
День пам'яті та примирення
День пам'яті та примирення
Джерело: відкриті джерела

8 травня Україна разом Європою та США відзначає День пам'яті та примирення, присвячений загиблим у Другій світовій війні. За даними істориків, у тій війні загинуло щонайменше 50 млн осіб. З них близько 8–10 мільйонів – українці.

Що символізує собою День пам'яті та примирення? Пам'ять означає, що ми пам'ятаємо всіх військових і цивільних жертв цієї війни, а примирення – що країни Європи уклали мир після війни.

День пам'яті та примирення – історія дати

Друга світова війна, яка тривала з 1939-го до 1945 року, була одним із найкривавіших та найбільших збройних конфліктів в історії людства. Участь у ній брали понад 60 держав. Бойовими діями були охоплені Європа та Східна Азія, Африка й Близький Схід, Атлантика і Тихий океан. Загинуло від 50 до 85 мільйонів людей. Україна була одним з основних полів битв Другої світової війни і простором, де тоталітарні режими – нацистський і радянський – вчиняли масові злочини.

7 травня 1945 року командування Третього Рейху підписало акт про капітуляцію Німеччини у Франції. Наступного дня 8 травня його ратифікували в Берліні. Потім вночі 8 травня на вимогу Сталіна був підписаний ще один "Акт про беззастережну капітуляцію Німеччини" – за московським часом це сталося 9 травня.

Тому 8 травня в більшості країн Європи цей день відзначають як День Перемоги. В СРСР свято відзначали 9 травня – через різницю часових поясів. 

Україна також довгий час святкувала День Перемоги 9 травня. Однак у 2015 році Верховна Рада України встановила День пам'яті і примирення 8 травня. Це державне свято в Україні, яке започаткувало переосмислення подій Другої світової на підставі об’єктивних історичних, а не радянізованих фактів. Відбулося тотальне руйнування московських міфів, зокрема про теорію "Великої вітчизняної війни".

Символом дня став червоний мак, який уособлює кривавий слід від кулі.

А вже цьогоріч президент Володимир Зеленський подав до Верховної Ради законопроєкт, яким пропонується встановити 8 травня Днем пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років.

Ставлення українців до травневої дати

Другий рік поспіль українці проводять цю памʼятну дату в умовах сучасної повномасштабної війни Росії проти України, яку називають найбільшою війною в Європі з часів Другої світової. Чимало жахіть війни, які раніше асоціювалися з останнім глобальним конфліктом, стали реальністю в Україні внаслідок воєнних злочинів російської армії.

Сучасна повномасштабна війна вплинула й на ставлення до памʼяті про Другу світову. Згідно з опитуванням, яке провів Київський міжнародний інститут соціології в січні 2023 року, 62% українців підтримують відзначення саме Дня памʼяті та примирення 8 травня. Підтримка відзначення 9 травня як Дня Перемоги над нацизмом скоротилася до 22%.

Також 62% вважають, що необхідно вшановувати всіх, хто загинув чи постраждав у Другій світовій війні.

Абсолютна більшість – 85% вважає Радянський Союз відповідальним та співпричетним до розв'язання Другої світової війни.

Відтак, разом із цивілізованим світом 8 травня ми вчергове проголошуємо: Україна пам’ятає горе минулих війн і робитиме все, аби зупинити масову загибель людей, руйнування населених пунктів і повернути мирне життя.

Щоб "Ніколи знову!"

Читайте також:
Парламент Грузії не переніс День перемоги на 8 травня Парламент Грузії не переніс День перемоги на 8 травня
В Україні офіційно перенесли День перемоги над нацизмом на 8 травня В Україні офіційно перенесли День перемоги над нацизмом на 8 травня