USD
НБУ
39.55
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.06
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 5 6 9 6 0 (+910)
USD
НБУ
39.55
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.06
Готівка
42.90

В Україні пропонують скасувати 8 Березня та травневі свята

Замість них нардепи планують встановити три нові свята – День української жінки, Шевченківський день і День матері
Календар
Джерело: відкриті джерела

У Верховній Раді зареєстрований проєкт закону про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо встановлення українських свят, яким пропонується скасувати 8 Березня, 1 Травня та 9 Травня. Відповідний законопроєкт зареєстрований на сайті парламенту 13 лютого. 

Замість цих свят пропонується встановити нові: 

  • 25 лютого – День української жінки (День українки) – День народження Лесі Українки;
  • 9 березня – Шевченківський день – День народження Тараса Шевченка;
  • другий тиждень травня – День матері.

Джерело: відкриті джерела

"Згадані святкові дати, які пропонується увести в календар, вже апробовані суспільством і десятиліттями відзначаються українськими спільнотами на батьківщині та закордоном. Тепер же необхідно врешті закріпити офіційний статус цих дат, які вже визнані українським народом", – зазначають автори документа. 

Також проєктом пропонується позбутися Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 9 травня і залишити лише День пам'яті та примирення 8 травня без вихідного дня.

На думку авторів законопроєкту, такі зміни усунуть нав'язані радянським минулим дати і вплинуть на формування нових українських традицій.

До речі, в Україні через воєнний стан скасовано вихідні дні, що передбачені Кодексом законів про працю. Зокрема, законом України "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану" скасовуються усі святкові дні, а також перенесення вихідного дня наступного після святкового чи неробочого.


Читайте також:
Зеленський цьогоріч не підписав 36 законодавчих ініціатив Зеленський цьогоріч не підписав 36 законодавчих ініціатив
Чоловіки з інвалідністю ІІ та ІІІ груп мають пройти повторний медогляд, – законопроєкт Чоловіки з інвалідністю ІІ та ІІІ груп мають пройти повторний медогляд, – законопроєкт
Сертифікат на купівлю авто та додаткова відпустка за знищену техніку: Які соціальні гарантії хочуть надати військовим Сертифікат на купівлю авто та додаткова відпустка за знищену техніку: Які соціальні гарантії хочуть надати військовим
Військовий облік за кордоном: Що передбачають нові пункти законопроєкту про мобілізацію Військовий облік за кордоном: Що передбачають нові пункти законопроєкту про мобілізацію