USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05
Втрати орків: 4 3 9 9 7 0 (+780)
USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05

В Україні знизили вік призову на строкову військову службу з 27 до 25 років

Документ в цілому підтримали 304 депутатів
військовий облік
Військовий облік
Джерело: відкриті джерела

Верховна Рада ухвалила закон про зниження граничного віку перебування громадян на військовому обліку призовників з 27 до 25 років. Документ в цілому підтримали 304 депутатів. Про це повідомляє нардеп Ярослав Железняк.

Обґрунтування зменшення віку

Як зазначається в пояснювальній записці до проєкту, на сьогодні на строкову військову службу призиваються громадяни України чоловічої статі з 18 років.

Водночас переважна кількість громадян отримує відстрочку від призову на строкову військову службу при досягненні ними 18-річного віку. Зокрема – для здобуття освіти. Їх навчання, як правило, триває протягом 4–6 років, яке закінчується під час досягнення ними 22–24 річного віку.

"У разі зменшення граничного призовного віку до 25 років призовні комісії матимуть достатньо часу (1–3 роки) на реалізацію виконання громадянами України військового обов’язку та призову їх на строкову військову службу", – йдеться в документі.

Що кажуть у Міністерстві оборони

Власне, ці пропозиції змін до законодавства і напрацювали в Міноборони у відповідь на звернення Збройних сил України. Про це інформує пресслужба Міністерства у Facebook.

"Зміни продиктовані тим, що під час дії правового режиму воєнного стану відсутня потреба в перебуванні громадян на військовому обліку призовників до 27 років", – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що необхідність їхнього щорічного прибуття до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, у тому числі для проходження медичних оглядів, призводить до додаткових фінансових витрат, навантаження на медичних працівників та збільшення черг для проходження ВЛК. Тоді як призов на строкову військову службу під час воєнного стану не здійснюється.

Крім того, тривале перебування на військовому обліку призовників під час дії воєнного стану призводить до того, що значна кількість придатних до військової служби громадян, які не мають статусу військовозобов’язаних, не може бути залучена до військової служби за призовом під час мобілізації.

Новини за темою: В Україні торік майже 100 тисяч чоловіків призовного віку отримали дозвіл на виїзд за кордон під час війни
Читайте також:
В Міноборони створили новий департамент для закупівель В Міноборони створили новий департамент для закупівель
Кабмін призначив нового Уповноваженого з питань зниклих безвісти: Що відомо про Артура Добросердова Кабмін призначив нового Уповноваженого з питань зниклих безвісти: Що відомо про Артура Добросердова
Уряд пропонує Раді підвищити акциз на тютюнові вироби: Його платитимуть у євро Уряд пропонує Раді підвищити акциз на тютюнові вироби: Його платитимуть у євро
Хабар у 600 тисяч доларів: На корупційній схемі викрили ексдиректора одного з підприємств Міноборони Хабар у 600 тисяч доларів: На корупційній схемі викрили ексдиректора одного з підприємств Міноборони