USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10
Втрати орків: 4 5 7 8 3 0 (+870)
USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10

Підвищення тарифів на комуналку: В НБУ спрогнозували, коли зростуть платіжки

Підвищення буде поетапним і триватиме впродовж декількох років, зазначають експерти НБУ
тарифи на електроенергію

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

В Україні підвищення тарифів буде поетапним і триватиме упродовж декількох років. А платіжки на електроенергію можуть зрости вже в поточному році. Про це йдеться в "Інфляційному звіті" Національного банку України.

В НБУ пояснили, що на прогнозному горизонті рівень адміністративної інфляції визначатимуть насамперед урядові рішення з приведення тарифів на послуги ЖКГ до ринкових рівнів у зв’язку із потребою усунення дисбалансів в енергетичному секторі.

"Зважаючи на високу соціальну значущість тарифів, очікується, що їх підвищення буде поетапним і триватиме впродовж декількох років, а також супроводжуватиметься розширенням соціальної підтримки. Прогноз НБУ враховує можливе підвищення тарифів на електроенергію для побутових споживачів в поточному році", – йдеться у звіті.

Натомість припускається, що мораторій на підвищення тарифів на газ, гарячу воду та теплопостачання завершиться лише в наступному році.

Ці фактори разом із подальшим подорожчанням тютюнової продукції внаслідок підвищення акцизів спричинять зростання внеску адміністративної інфляції в ІСЦ (Індекс споживчих цін, – ред.) у 2024–2025 роках.

Тарифи на електроенергію переглянуть

Раніше голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Костянтин Ущаповський повідомив, що в Україні тарифи на електроенергію для населення можуть зрости до 2,40 грн – 2,80 грн за 1 кВт-год. 

За його словами, уряд розглядає питання про перегляд тарифів на електроенергію для побутових споживачів, але воно досі залишається відкритим.

"Розглядається декілька варіантів встановлення нових тарифів на електроенергію. Серед варіантів є такі: 2,40 грн та 2,80 грн за 1 кВт-год", – сказав Ущаповський.

При цьому додав, що необхідність підвищення тарифів виникла через велику вартість відновлення енергетичної інфраструктури після обстрілів РФ. 

"Після ворожих обстрілів енергетичних об’єктів для відновлення живлення споживачів використовувались тимчасові схеми подачі електроенергії. Тож для забезпечення проходження нового опалювального сезону такі схеми є неможливими", – пояснив голова НКРЕКП.

Втім, 25 квітня Кабінет міністрів України продовжив дію тарифів на електроенергію для населення ще на місяць – до кінця травня.

Як відомо, наразі населення платить 1,44 гривні за кВт-год, якщо споживається менше ніж 250 кВт-год на місяць, і 1,68 гривні за кВт-год, якщо споживається понад 250 кВт-год на місяць.

Читайте також:
"Укренерго" анонсувало відключення світла для промислових споживачів
В Україні деякі безкоштовні медичні послуги можуть стати платними В Україні деякі безкоштовні медичні послуги можуть стати платними
Україна внаслідок обстрілів РФ за місяць втратила 7 ГВт енергогенерації – це гігантський обсяг, – Галущенко Україна внаслідок обстрілів РФ за місяць втратила 7 ГВт енергогенерації – це гігантський обсяг, – Галущенко
Паперові рахунки за світло зберігати не треба: В YASNO розвіяли міф Паперові рахунки за світло зберігати не треба: В YASNO розвіяли міф