USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90

Допомагав окупантам у пошуку ветеранів АТО: Охоронцю експрезидента Януковича оголосили підозру

Під час збройної агресії РФ поза офіційними пунктами пропуску охоронець Януковича покинув підконтрольну Україні територію
В’ячеслав Заневський
В’ячеслав Заневський
Джерело: відкриті джерела

Служба безпеки повідомила про підозру колишньому керівнику охорони Януковича В’ячеславу Заневському. Його звинувачують у пособництві РФ під час окупації Херсонської області та частини Миколаївщини. 

Правоохоронці спецслужби встановили, що після захоплення Херсона і частини Миколаївської області він допомагав загарбникам у поширенні кремлівського режиму та придушенні руху опору.

"За даними слідства, у липні минулого року на Заневського вийшов його син, який входив до складу окупаційних угруповань РФ на тимчасово захопленій частині півдня України. Тоді він звернувся до свого батька з проханням посприяти російським каральним органам у виявленні місцевих українських патріотів, у тому числі учасників АТО і ветеранів ЗСУ. У відповідь на це Заневський сконтактував сина з двома своїми знайомими – очільниками створених агресором "МВС" і "Державної служби безпеки" у тимчасово окупованій Херсонщині, – розповіли в СБУ.

Надалі вони передавали російським загарбникам персональні дані про місцевих жителів та сприяли викраденню людей. Також Заневський консультував військові підрозділи країни-агресора щодо тактики ведення бойових дій проти Сил оборони.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили фігуранту про підозру за ч. 1 ст. 111-2 Кримінального кодексу України ("Пособництво державі-агресору").

Тривають комплексні заходи для його притягнення до відповідальності.

Арешт активів на 50 млн гривень

В березні в Україні арештували активи начальника служби безпеки експрезидента-втікача Віктора Януковича. 

"За матеріалами Служби безпеки накладено арешт на все майно керівника охорони президента-втікача Віктора Януковича. Рішення суду стосується: елітного готельного комплексу в Буковелі загальною площею понад 1,2 тис. м², квартири в центральному районі Києва загальною площею понад 200 м², двох паркомісць в столиці, п'яти земельних ділянок загальною площею понад 1 га, розташованих у столичному регіоні, а також в Ялті та Івано-Франківській області. Загальна вартість арештованих активів становить майже 50 млн гривень", – розповіли в спецслужбі.

Наразі перевіряється причетність власника цього майна до фінансування російських окупаційних угруповань у війні проти України.

Крім того, під час обшуків у столичній квартирі фігуранта виявлено:

  • 13 одиниць зброї, у тому числі колекційної;
  • понад 5,6 тис. набоїв;
  • мобільні телефони, комп’ютери, документи та чорнові записи із доказами протиправної діяльності.

У межах кримінального провадження за ч. 4 ст. 110-2 Кримінального кодексу України ("Фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України") триває слідство для з’ясування всіх обставин злочину і притягнення винних до відповідальності.

Втеча з України

В Офісі генпрокурора додали, що під час збройної агресії РФ поза офіційними пунктами пропуску охоронець Януковича покинув підконтрольну Україні територію.

"Перебуваючи на тимчасово окупованих територіях Донецької області та Автономної Республіки Крим, фінансував дії, вчинені з метою зміни меж території України та здійснював дії, спрямовані на пособництво державі-агресору", – розповіли в прокуратурі.

Не пізніше грудня 2022 року він очолив охорону губернатора Ульяновської області РФ та був разом з ним 26.12.2022 в тимчасово окупованому Маріуполі.

Нагадаємо, в січні 2019 року Януковича визнали винним у державній зраді, пособництві у веденні агресивної війни. У лютому 2022 року ДБР повідомило про нову підозру Януковичу – через підбурювання військовослужбовців до дезертирства.

А в лютому 2023 року Восьмий апеляційний адміністративний суд задовольнив позов Міністерства юстиції та Служби безпеки України та заборонив діяльність політичної "Партії регіонів", лідером якої і був президент-втікач. Згідно з рішенням суду, партія має передати майно, кошти та інші активи, а також активи обласних, міських, районних організацій, первинних осередків та інших структурних утворень у власність держави.

Читайте також:
Здав позиції ЗСУ на Донеччині: Митрополит Святогірської лаври отримав підозру Здав позиції ЗСУ на Донеччині: Митрополит Святогірської лаври отримав підозру
Суд визнав наявність російського громадянства у експосадовиці Мін’юсту, яку раніше викрила СБУ Суд визнав наявність російського громадянства у експосадовиці Мін’юсту, яку раніше викрила СБУ
В Одесі затримали рецидивіста, який наводив російські ракети на будівлі СБУ та прокуратури, щоб помститися за судимість В Одесі затримали рецидивіста, який наводив російські ракети на будівлі СБУ та прокуратури, щоб помститися за судимість
Генерал СБУ Вітюк знімав розстріли на Майдані з боку Генерал СБУ Вітюк знімав розстріли на Майдані з боку "Беркута" як оперативник, – розслідування