USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10
Втрати орків: 4 5 8 5 8 0 (+750)
USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10

У РФ заявили про затримання співробітниці фонду Save Ukraine, яка намагалась повернути незаконно вивезених в Росію дітей

У фонді інформацію про затримання спростували
арешт
Джерело: відкриті джерела

У Москві нібито затримали громадянку України, співробітницю фонду Save Ukraine, яка допомагає вивозити дітей з окупованих Росією територій. Про це повідомили російські ЗМІ "РИА Новости".

У виданні заявили, що затримана українка нібито приїхала до Росії за завданням фонду Save Ukraine, а також, що фонд пов'язаний зі Службою безпеки України.

Що кажуть у фонді?

За даними "Громадського телебачення", у пресслужбі Save Ukraine відповіли, що інформація, яку поширили росЗМІ, є неправдивою.  

"Можливо, йшлося про маму, яку ми відправили в межах сьомої місії в кінці травня, яка їхала забирати свого похресника та дітей-сиріт. Її затримала й допитувала ФСБ", – розповіли у фонді.

Новини за темою: Підтверджено десятки фактів вилучення українських дітей з сімей біженців у Європі, – Лубінець

Що стосується жінки, то з Москви її депортували до Мінська, де продовжували допитувати. Вона не забрала дітей, за якими їхала, але зараз перебуває вдома, у безпеці.

"Більше нема на кого подумати – тільки на цю маму. Вони або самі наплутали, або пізно фейки запускають. Наразі з наших мам, наших співробітників ніхто ніде не затриманий", – додали в Save Ukraine.

Фонд Save Ukraine

Save Ukraine – український фонд, який займається евакуацією та гуманітарною допомогою сім'ям та дітям, які перебувають у зоні бойових дій. Також фонд вивозить з окупованих територій депортованих з України дітей.

За даними державного порталу "Діти війни", станом на 30 травня з України депортовано щонайменше 19 484 дитини. Повернути вдалося лише 371.

Депортація українських дітей

В Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) заявили, що РФ явно порушувала права незаконно вивезених на російську територію українських дітей, а сама депортація може містити елементи злочину проти людяності. У місії вважають, що Росія явно неодноразово порушила інтереси та права депортованих дітей.

У Москві, за даними місії, говорять, що за рік повномасштабного вторгнення Росія прийняла 5,3 мільйона людей з України, в тому числі – 738 тисяч дітей.

Натомість український омбудсмен Дмитро Лубінець вважає наведену РФ цифру завищеною і припускає, що кількість дітей може становити близько 150 тисяч. 

Читайте також:
Через дефіцит ППО у ЗСУ росіяни можуть швидко просуватися на фронті, - ISW Через дефіцит ППО у ЗСУ росіяни можуть швидко просуватися на фронті, - ISW
Україна розслідує майже 4 тисячі злочинів, вчинених військовими РФ проти дітей, - Лубінець Україна розслідує майже 4 тисячі злочинів, вчинених військовими РФ проти дітей, - Лубінець
Нардепи пропонують маркувати спеціальними написами цінники та упаковку товару компаній, які досі працюють в РФ Нардепи пропонують маркувати спеціальними написами цінники та упаковку товару компаній, які досі працюють в РФ
Україна вперше збила російський бомбардувальник Ту-22М3: Деталі операції Україна вперше збила російський бомбардувальник Ту-22М3: Деталі операції