USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 6 1 9 4 0 (+880)
USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90

В Енергодарі в покинутих українцями домівках вже оселилися окупанти, евакуація з міста майже неможлива, – Самойдюк

Особливо пильно росіяни слідкують за працівниками ЗАЕС та перешкоджають їхньому виїзду на українські території
ЗАЕС
Джерело: відкриті джерела

В Енергодарі Запорізької області в покинутих українцями домівках вже оселилися окупанти, евакуація з міста майже неможлива. Про це в ефірі UWN заявив перший заступник міського голови Енергодара Іван Самойдюк. 

За його словами, окупанти обмежили вільне пересування містян в Енергодарі. Особливо пильно росіяни слідкують за працівниками ЗАЕС та перешкоджають їхньому виїзду з окупованої території. 

"В домівках, з яких люди виїхали, як правило, вже поселилися російські військові. Можливості вільно переміщатися в них немає, поодиноким людям вдається виїхати через треті країни, але це дуже поодинокі випадки. Особливо важко виїхати працівникам електростанції, тому що, як правило, їх завертають і повертають і можливості покинути територію Енергодару немає", – зауважив Самойдюк. 

Новини за темою: Гірше за Фукусіму та Чорнобиль: Працівники ЗАЕС попереджають про можливість катастрофи

За словами першого заступника міського голови, на сьогодні багато жителів Енергодару, яких росіяни примусово евакуювали до окупованих Бердянська або Приморська, повернулися до міста. 

"Були сформовані списки під евакуацію (окупантами, – ред.), це в першу чергу працівники електростанції та їхні родини. Які були приводи з цього кроку – напевно очікування контрнаступу, можливо все. Сьогодні більшість з тих родин, які евакуювались, повернулися до міста, вони знаходяться в Енергодарі", – підсумував Самойдюк. 

Ситуація навколо Запорізької АЕС стає все більш непередбачуваною і потенційно небезпечною

"Загальна ситуація в районі Запорізької АЕС стає все більш непередбачуваною та потенційно небезпечною. Я дуже стурбований реальними загрозами ядерної безпеки та умовами, з якими стикається станція. Ми мусимо діяти зараз, щоб запобігти загрозі жахливої ядерної аварії та пов'язаних з нею наслідків для населення та навколишнього середовища. Цей великий ядерний об'єкт має бути захищеним", – зазначив голова Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі.

П’ять енергоблоків ЗАЕС наразі перебувають у стані холодного зупину, 5-й енергоблок – у стані гарячого зупину.

Раніше стало відомо, що МАГАТЕ більше не розглядає створення демілітаризованої зони навколо окупованої росіянами Запорізької атомної електростанції.

Читайте також:
Переведення всіх енергоблоків ЗАЕС у стан Переведення всіх енергоблоків ЗАЕС у стан "холодного зупину": Експерт пояснив, як це вплинуло на ситуацію на станції
Росія готує чергову провокацію на ЗАЕС, – Генштаб Росія готує чергову провокацію на ЗАЕС, – Генштаб
Усі енергоблоки Запорізької АЕС переведені у стан Усі енергоблоки Запорізької АЕС переведені у стан "холодного зупину", – МАГАТЕ
Навчально-тренувальний центр ЗАЕС атакував БпЛА, – МАГАТЕ Навчально-тренувальний центр ЗАЕС атакував БпЛА, – МАГАТЕ