USD
НБУ
39.78
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.85
Втрати орків: 4 6 1 0 6 0 (+800)
USD
НБУ
39.78
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.85

Якщо зараз розірвати договір оренди, МП зможе вивезти з Почаївської лаври мощі й ікони, – митрополит

Балансова вартість Почаївської лаври була 1,2 млн гривень
Почаївська лавра
Свято-Успенська Почаївська Лавра на Тернопільщині
Джерело: відкриті джерела

Рано говорити про розірвання договору з УПЦ МП щодо оренди Почаївської лаври на Тернопільщині. Ще невідомо, на яких умовах монастир користується приміщеннями і територією лаври. Про це заявив митрополит Тернопільський і Кременецький Нестор (Писик), передає "Громадське".

"Ситуації в Києво-Печерській та Почаївській лаврах відрізняються. Коли Києво-Печерську лавру віддавали в користування, там функціонував музей і майно було обліковане, усе передавали за описом. Тож є точні відомості, що саме під час розірвання договорів Московський патріархат має повернути державі", – сказав він.

Зазначається, що коли в 1990-х укладався договір про користування Почаївською лаврою, він стосувався тільки приміщень. Грубо кажучи, передали тільки стіни. Балансова вартість Почаївської лаври – 1,2 млн гривень.

"І якщо зараз розірвати договір, вони можуть сказати: повертаємо те, що отримали за документами, тобто приміщення. А мощі, ікони, сосуди, на яких звершується богослужіння, історичні цінності, зібрані за століття існування лаври, матимуть право вивезти. Тому з Почаївською лаврою не можна одним рішенням рубанути з плеча. Це створить багато проблем для держави щодо цих святинь", – додав митрополит.

Законопроєкт про виселення УПЦ МП з Почаївської лаври

Представників Української православної церкви Московського патріархату можуть виселити ще й з Почаївської лаври на Тернопільщині. Відповідний проєкт постанови №9179 вже зареєстрували у Верховній Раді.

Понад 30 народних депутатів хочуть від імені Верховної Ради звернутися до Кабінету міністрів з пропозицією розірвати з Українською православною церквою Московського патріархату договір оренди на споруди Почаївської Успенської лаври.

Ініціаторами є депутати від різних фракцій і груп – зокрема, від "Слуги народу", "Голосу", "Європейської солідарності" і групи "За майбутнє".

Текст постанови на сайті Ради поки відсутній.

Зазначимо, що в оренду Українській православній церкві Московського патріархату Почаївську лавру передали у 2003 році. Договір про оренду уклали на 49 років. Він діє до 2052 року.

Почаївська Успенська лавра на Кременеччині – друга після Києво-Печерської лаври найбільша православна святиня в Україні. До комплексу Почаївської лаври входить 18 споруд. Частина споруд Почаївської лаври, а саме шість будівель, перебуває на балансі Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника

Петиція про розірвання договору оренди Почаївської лаври з УПЦ МП

У січні тернополянка Анна Войтович зареєструвала електронну петицію до Кабінету міністрів України про розірвання договору оренди Почаївської лаври з УПЦ МП.

"В Україні вже майже рік йде війна, УПЦ Московського патріархату проводить відверту антиукраїнську пропагандивну діяльність і всіляко підтримує ворога", – йдеться у тексті, опублікованому на сервісі електронних петицій.

До кінця збору підписів залишилось 14 днів, проте петиція зібрала тільки 2608 голосів із 25 000 необхідних.

Мінкульт створив комісію для перевірки Почаївської лаври

23 квітня стало відомо, що Міністерство культури та інформаційної політики перевірить використання Українською православною церквою Московського патріархату об'єктів Почаївської лаври. Про це заявив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко в ефірі телемарафону.

За його словами, комісія створена не лише у Почаївській лаврі, а й на території Чернігівського заповідника, де вже призупинено дії угод щодо використання деяких об'єктів цього заповідника. Роботи у Почаївській лаврі робота лише розпочинається.

"Там інша ситуація порівняно з Києво-Печерською лаврою, бо є Кременецький заповідник, є Почаївська лавра, є взаємини між ними. У Кременецькому заповіднику в одному з храмів припинився термін угоди про використання. У нас також знаходиться справа у місцевому суді щодо того, чому нас не допускають до цього храму", – уточнив Ткаченко.

Читайте також:
СБУ взялася за клірика УПЦ (МП), який закликав молитися за рашистів у війні проти України СБУ взялася за клірика УПЦ (МП), який закликав молитися за рашистів у війні проти України
РПЦ закликала до РПЦ закликала до "священної війни" в Україні: Як реагує УПЦ
Вимагав Вимагав "відкати" за допомогу пораненим військовим: Затримано депутата Тернопільської облради
"Під прикриттям" УПЦ (МП) намагалася дестабілізувати ситуацію в Україні: Викрито агентурну мережу ФСБ