USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 6 1 9 4 0 (+880)
USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90

Українцям у Німеччині доведеться проходити техогляд автомобілів

Уточнюється, що автівки не перевірятимуть на відповідність діючим у Німеччині і ЄС технічним вимогам
авто
Джерело: відкриті джерела

Українські біженці у Німеччині повинні будуть проходити техогляд автомобілів з українськими номерами, які знаходяться у країні понад рік. Перевірка відбуватиметься за спрощеною процедурою. Про це інформує DW, зсилаючись на міністерства транспорту земель Німеччини.

"Автомобілі перевірятимуться з точки зору безпеки для учасників дорожнього руху, а також на предмет дотримання норм щодо шкідливих викидів в атмосферу. Водночас транспортні засоби не перевірятимуть на відповідність діючим у Німеччині і ЄС технічним вимогам, адже автомобілі продовжуватимуть перебувати на обліку в Україні", – йдеться в повідомленні.

Так, українці будуть звільнені від необхідності при техогляді надавати сертифікати відповідності технічним нормам Євросоюзу, що дотепер становило велику проблему. Адже куплені в Україні авто вироблені не для європейського ринку, тому отримання відповідного сертифіката на практиці виявляється для їхніх власників у Німеччині складною процедурою, яка коштує подекуди сотні євро, йдеться у виданні.

Новини за темою: Автовласникам дозволили обирати номери під час реєстрації авто

Окрема спрощена процедура техогляду для автомобілів на українських номерах передбачена концепцією, погодженою Федеральним міністерством транспорту спільно з організаціями, які здійснюють технічний огляд автомобілів.  

Міністерства транспорту федеральних земель завершують погодження правил, за якими автомобілі українських біженців зможуть перебувати в країні без реєстрації понад рік (з дати перетину кордону транспортного засобу). Остаточний текст має бути ухвалений 9 червня.

Правила набудуть чинності після того, як федеральні землі окремо ухвалять і оприлюднять документ. 

Зазначається, що водночас втратять чинність окремі тимчасові правила у землях, за якими українські автомобілі не потребують реєстрації та техогляду на певний строк.

Нові правила для автомобілів з України передбачають продовження до 1 квітня 2024 року пільгового періоду без реєстрації (отримання німецьких номерів) через рік перебування у Німеччині.

Новини за темою: У квітні українці придбали найбільшу за рік кількість вживаних авто: Які моделі найпопулярніші

Реєстр українських автомобілів у Чехії

Депутати нижньої палати парламенту Чехії проголосували за урядову поправку про реєстр українських автомобілів, які належать біженцям. Законопроєкт ще передадуть на розгляд сенаторам.

Реєструвати українські транспортні засоби у Чехії почнуть із жовтня 2023 року. Це можна буде зробити до кінця року. Українці, які отримають у Чехії тимчасовий захист або візу з метою толерантності, на реєстрацію автомобіля матимуть сім днів. Такий реєстр не буде об’єднаним з офіційним реєстром України.

Вже із січня 2024 року українські водії не зможуть їздити без реєстрації автомобіля в цій країні.

Читайте також:
Німеччина не позбавлятиме статусу біженців чоловіків з України Німеччина не позбавлятиме статусу біженців чоловіків з України
Закон про мобілізацію почне діяти з 18 травня: Основні зміни Закон про мобілізацію почне діяти з 18 травня: Основні зміни
Парламент підтримав спрощення торгівлі вживаними авто Парламент підтримав спрощення торгівлі вживаними авто
Українці масово переоформляють авто після ухвалення закону про мобілізацію Українці масово переоформляють авто після ухвалення закону про мобілізацію