USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05
Втрати орків: 4 3 9 9 7 0 (+780)
USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05

Українські біженки все частіше стають жертвами сексуальної експлуатації в Європі, – Guardian

Підвищений інтерес може спонукати торговців людьми діяти частіше та більш безкарно
Сексуальне рабство
Джерело: відкриті джерела

Українські біженки все частіше стають жертвами сексуальних торговців та кібер-вуайєристів. Про це йдеться у дослідженні Thomson Reuters, повідомляє The Guardian.

Деталі

Аналіз тенденцій пошуку в інтернеті показав, що за останні шість місяців різко зросла кількість переглядів порнографічних відео, які нібито показують українських біженців. В січні їх переглянули 275 тисяч разів.

Автори дослідження також стверджують, що з початку вторгнення пошуковий трафік за словами "українське порно" стабільно зростав.

У березні 2022 року дослідження виявили глобальне зростання трафіку за цими словами на 300%.

У Великій Британії спостерігалося 200% збільшення пошукових запитів "український ескорт" порівняно з шістьма місяцями до початку війни, тоді як в Іспанії спостерігалося 600-відсоткове збільшення пошуків за терміном "українське порно", а в Польщі 130-відсоткове зростання. Також спостерігалося зростання кількості пошуків за цими термінами в Австрії, Чехії, Данії, Франції та Швейцарії.

"Наш останній аналіз даних за 2023 рік показує, що інтернет-попит на принизливі матеріали щодо українців – переміщених осіб спонукає торговців людьми примушувати, заманювати та залучати жінок і дітей до сексуальної експлуатації. Ми співпрацюємо з ОБСЄ, щоб мобілізувати світову спільноту для визнання необхідності діяти зараз і захистити вразливих людей від експлуатації", – заявила старший радник із питань правопорушень у Thomson Reuters Хізер Фішер.

Як вербують українок

Одним з найрозповсюдженіших методів вербування українок у сексуальне рабство стало спілкування работорговців з жертвами у чатах, якими користуються українці за кордоном, а також реклама в інтернеті.

За словами спеціального представника і координатора ОБСЄ з питань боротьби з торгівлею людьми Валіанта Річі, організація знайшла прямі докази цьому.

"Цей аналіз показує, наскільки важливо забезпечити безпеку жінок і дітей, які тікають від війни. Високий попит чоловіків на сексуальний доступ до українських жінок і дівчат створює величезний стимул для торговців людьми вербувати вразливих людей, щоб задовольнити цей попит і отримати від цього прибуток. Ми вже знайшли прямі докази спроб вербування в чатах, якими користуються українці, і збільшення реклами українців в інтернеті", – додав він.

Як убезпечити себе від сексуального рабства

1. Не довіряти 

Торговці людьми можуть використовувати різні тактики, у тому числі із залученням жінок або інших осіб, які "викликають довіру", для початкового контакту та вербування. Зазвичай работорговець пропонує наступне:

– Пропонує роботу з нереально високою зарплатою або умовами, що виглядають занадто гарними, щоб бути правдою.

– Пропонує зустрітися віч-на-віч.

– Пропонує жертві гроші.

– Звертається до жертви без її прохання, наприклад, пропонуючи роботу, транспорт чи іншу допомогу.

– Вилучив або не віддає жертві паспорт чи інші документи, що посвідчують особу, та/або телефон/ноутбук жертви.

– Примушує жертву виконувати роботу, надавати сексуальні та інші послуги без згоди та/або використовує психологічний тиск і маніпуляції, щоб отримати згоду.

– Контролює можливість жертви вільно пересуватися або змушує робити якісь кроки без згоди.

– Наймає на роботу, але не дотримується погоджених умов праці чи оплати. 

2. Мінімізувати ризики

– Намагайтеся не залишатися наодинці, постійно будьте та переміщайтесь у товаристві інших осіб.

– Не довіряйте свої важливі документи нікому, крім уповноважених осіб – поліції, прикордонникам, співробітникам посольств чи консульств – які мають відповідні посвідчення особи.

– Завантажте мобільний додаток "Дія" на свій смартфон, щоб отримати доступ до електронних копій вашого паспорта, водійського посвідчення, студентського квитка, закордонного паспорта.

– Зробіть копії важливих документів і тримайте їх окремо від оригіналів, також збережіть відскановані копії у своїй електронній пошті або у хмарному сховищі.

– Користуйтеся тільки офіційними джерелами інформації. Багато країн підготували спеціальні сайти/вебсторінки для українців, а також започаткували гарячі лінії українською мовою. 

– Майте із собою контактну інформацію посольств та консульств України в країнах транзиту та призначення. Якщо ви втратили паспорт за кордоном або його вилучили насильно, негайно зверніться до консульства України.

– Під час поїздки зберіть якомога більше інформації про те, з ким ви подорожуєте, яким маршрутом і яким транспортним засобом ви поїдете, про пункт перетину кордону та адресу, де ви зупинитесь, а також про інших людей, які можуть бути там у той же час. Поділіться всією цією інформацією зі своїми друзями чи родичами.

– Не приймайте непроханих пропозицій щодо транспортування від неофіційних осіб.

– Перевірте документи, що засвідчують особу людини, з якою ви плануєте подорожувати. Ніколи не сідайте в транспортний засіб самі та намагайтеся подорожувати групою.

– Тримайте ваш мобільний телефон зарядженим.

– По можливості майте при собі готівку, оскільки ваші кредитні або банківські картки можуть не працювати в інших країнах.

3. Не поспішати

Якщо до вас звернулась особа, яка пропонує вам підтримку, зокрема житло чи працевлаштування, не поспішайте і візьміть паузу, щоб поставити запитання та ретельно перевірити інформацію перш ніж приймати рішення. Не піддавайтеся на "терміновість" і "необхідність" надати швидку відповідь, оскільки саме так злочинці дезорієнтують і заманюють своїх жертв.

Розглядаючи пропозицію, поміркуйте над можливістю проконсультуватися з органами влади чи неурядовими організаціями, зокрема звернутися на гарячі лінії з протидії торгівлі людьми. Професіонали обізнані щодо схем, якими користуються торгівці людьми в країні, і їхні поради можуть допомогти вам прийняти більш зважене рішення.

Якщо ви підозрюєте, що спілкуєтеся з торгівцем людьми, і перебуваєте серед інших людей, намагайтеся фізично дистанціюватися та вийти із ситуації. Якщо поблизу є правоохоронці або інші офіційні особи, спробуйте подати їм сигнал. 

Якщо вам загрожує небезпека і ви маєте доступ до телефону, зателефонуйте в місцеві служби екстреної допомоги, поліцію, на гарячу лінію з питань торгівлі людьми в країні перебування або в посольство України в цій країні.

Читайте також:
З липня цього року Польща скасовує виплати за розміщення українців З липня цього року Польща скасовує виплати за розміщення українців
Шмигаль розповів, чи продовжить Україна транзит російського газу до ЄС Шмигаль розповів, чи продовжить Україна транзит російського газу до ЄС
Українські біженці у Великій Британії зможуть продовжити свої візи на півтора року Українські біженці у Великій Британії зможуть продовжити свої візи на півтора року
В Європі почастішали розмови про можливість війни Росії з НАТО, – Мусієнко В Європі почастішали розмови про можливість війни Росії з НАТО, – Мусієнко