USD
НБУ
39.40
Готівка
39.70
EUR
НБУ
41.97
Готівка
42.85
Втрати орків: 4 5 5 3 4 0 (+920)
USD
НБУ
39.40
Готівка
39.70
EUR
НБУ
41.97
Готівка
42.85

Українська сторона поки не бачить у окупантів зброї, що вироблена в Китаї, – Данілов

Наша сторона одразу повідомила б про це світову спільноту
Данілов
Джерело: відкриті джерела

Українські військові поки що не фіксували наявність у окупантів зброї чи компоненти зброї з Пекіну. Про це в інтерв'ю ТСН заявив секретар РНБО Олексій Данілов.

При цьому наголосив, що Україна не стала б про це мовчати.

"Як би вона тут з’явилася, ви пам’ятаєте, коли з’явилися іранські ударні безпілотники, ми одразу про це зробили заяву. Ми їх розібрали, як кажуть, по кісточках і навіть дані тих країн, компоненти яких там були використані. Ми до них звернемося офіційно з питанням, чому так сталося і це треба обов’язково припинити. Китайського озброєння ми зараз на нашому фронті не бачимо", – наголосив секретар РНБО.

Водночас Данілов додав, що українська сторона не бачить причин, для чого Китай повинен постачати зброю РФ.

Звідки взялися чутки про китайську зброю

По-перше, радник глави Офісу президента Владислав Власюк розповів, що українські військові знаходять все більше електроніки з Китаю в російському озброєнні, яке використовують проти України.

Українські експерти передали агентству розвіддані. Так, в навігаційних системах безпілотників "Орлан" виявили деталі китайського виробництва замість швейцарських, а в системі управління вогнем танків РФ – замість французьких.

По-друге, видання The Washington Post опублікувало статтю про те, що у злитих секретних документах Пентагона є дані про те, що Пекін погодився надати Росії певну летальну зброю.

Офіційна позиція Пекіна

Міністр закордонних справ КНР Цинь Ган заявив, що Пекін не продаватиме зброю РФ, яка розв’язала повномасштабну війну проти України. Китай, за його словами, зберігає "нейтралітет" та готовий сприяти переговорам, щоб знайти "мирне вирішення конфлікту".

"Що стосується експорту військових товарів, Пекін займає розсудливу і відповідальну позицію. Китай не надаватиме зброю відповідним сторонам конфлікту, а також керуватиме експортом товарів подвійного призначення і експортуватиме його відповідно до законів і правил", – зазначив Цинь Ган. 

Раніше ми писали, що російській армії не вистачає техніки для війни проти України через санкції. Цим міг скористатися Єгипет, який хотів таємно виготовити і передати Росії 40 тисяч ракет.

Читайте також:
У Франції почали тестувати дрон Aarock, меншу копію якого планують робити в Україні У Франції почали тестувати дрон Aarock, меншу копію якого планують робити в Україні
СБУ затримала агента РФ, який причетний до замаху на голову Херсонської ОВА СБУ затримала агента РФ, який причетний до замаху на голову Херсонської ОВА
У Міноборони під час аудиту виявили порушення на понад 10 млрд гривень У Міноборони під час аудиту виявили порушення на понад 10 млрд гривень
Зеленський дав нове інтерв'ю, в якому жорстко розкритикував США і назвав причину знищення Трипільської ТЕС Зеленський дав нове інтерв'ю, в якому жорстко розкритикував США і назвав причину знищення Трипільської ТЕС