USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05
Втрати орків: 4 3 9 9 7 0 (+780)
USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05

Українська компанія готується до першого випробування космічної ракети власної розробки

Випробування ракети можуть відбутися в Україні
Українська ракета_1
Джерело: Promin Aerospace

Український стартап Promin Aerospace готується до першого випробування ракети-носія власної розробки. Впродовж найближчого часу компанія має намір випробувати технологію запуску малих супутників на орбіту Землі, повідомив гендиректор Михайло Рудомінський.

Де відбудуться випробування

Раніше команда домовилася про випробування ракети на космодромі у Шотландії, проте не виключає, що перші випробування відбудуться і в Україні. В рамках пілотного запуску ракета української компанії підніметься на висоту 100 метрів.

Сама ж дослідницька лабораторія та вся команда Promin Aerospace знаходяться у Дніпрі.

Що це за ракета

У 2021 році Promin Aerospace залучив 500 тисяч доларів у раунді pre-seed від венчурного фонду QPDigital для будівництва найменшої орбітальної ракети в історії. А наприкінці літа 2022-го українська космічна компанія отримала 100 тисяч доларів інвестицій від Google.

Команда Promin Aerospace розробляє ракету, яка повинна стати в декілька разів дешевшою за аналоги. Вона не матиме конкретних стадій під час польоту – коли відпрацьований елемент відокремлюється та починає горіти інший. Ракета Promin Aerospace "згорятиме" поступово протягом усього польоту. Розробники вважають, що саме такий підхід і заощаджує кошти.

Джерело: Promin Aerospace

Про Promin Aerospace

Promin Aerospace – український аерокосмічний стартап, створений 21 січня 2021 року. Засновниками компанії є Михайло (Міша) Рудомінський та Віталій Ємець.

Компанія планує створити двигун для надлегких ракет, а також вкластися в подальший розвиток і просування продукту.

Promin Aerospace пропонує розробити найменшу твердопаливну ракету, здатну виводити корисний вантаж на орбіту. Це забезпечуватиметься унікальним двигуном, що під час польоту спалює твердий паливний стрижень і одночасно є корпусом ракети. Конструкція дозволить знизити масу самої ракети і потенційно збільшити масу корисного навантаження. Двигун створюється за допомогою адитивних технологій, а маса ракети при цьому складе від 100 до 500 кг.

Вартість запуску на суборбіту й орбіту попередньо оцінюються близько в 200 тисяч доларів. Ключовими замовниками можуть стати міжнародні корпорації, для яких Promin Aerospace планує виводити на орбіту телекомунікаційні супутники, супутники зйомки поверхні Землі. Крім того, двигун може становити інтерес і для дослідників – він знизить навантаження на бюджет наукових інститутів, яким необхідно запускати супутники для підтвердження експериментальних гіпотез.

Раніше ми писали, що компанія SpaceX відправила у космос першу партію з 54 супутників Starlink нового покоління. Вони зможуть роздавати інтернет безпосередньо на смартфон, тобто без спеціального обладнання. 

Читайте також:
В Міненерго не розглядають питання щодо підвищення тарифів на електрику, – Галущенко В Міненерго не розглядають питання щодо підвищення тарифів на електрику, – Галущенко
З початку повномасштабного вторгнення понад 600 компаній переїжджали декілька разів, проте не повернулись у свої регіони З початку повномасштабного вторгнення понад 600 компаній переїжджали декілька разів, проте не повернулись у свої регіони
Кешбек за купівлю українських товарів може зʼявитися у торговельних мережах вже влітку Кешбек за купівлю українських товарів може зʼявитися у торговельних мережах вже влітку
ВДК ВДК "Костянтин Ольшанський" міг бути уражений модернізованою ракетою "Нептун", – ЗМІ