USD
НБУ
39.57
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.12
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 5 6 0 5 0 (+710)
USD
НБУ
39.57
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.12
Готівка
42.90

Україна зможе витіснити Росію з ринку ядерного палива у Європі, – експерт

Це стане можливим завдяки частковій локалізації виробництва палива з американською компанією Westinghouse
Ядерне паливо
Джерело: відкриті джерела

Україна зможе витіснити Росію з європейського ринку ядерного палива завдяки локалізації виробництва окремих складових ядерного палива. Про це в ефірі UWN заявив експерт з питань атомної енергетики та ядерної фізики Людвиг Литвинський.

Він зазначив, що мова йде про окремі елементи з виробництва ядерного палива зокрема і збірна лінія, яка дозволить Україні збирати, як з вітчизняних, так і з іноземних комплектуючих тепловиділяючі збірки для наших атомних станцій.

Експерт нагадав, що Україна ніколи на 100% не залежала від російського ядерного палива. Тим паче після початку повномасштабного вторгнення країна повністю перейшла на паливо американської компанії Westinghouse.

"Дійсно ми досі значною мірою до лютого минулого року залежали від Росії, а після цього ми повністю перейшли на паливо виробництва Westinghouse і йдеться про те, що частина цього виробництва буде локалізована в Україні", – додав Литвинський.

Він уточнив, що Україна буде самостійно виробляти частину деталей, для подальшої зборки тепловиділяючих збірок.

Про локалізацію виробництва

Україна розпочала виробництво складових частин паливних блоків ВВЕР-1000, а згодом почне виробництво палива і для блоків ВВЕР-440, розповів міністр енергетики Герман Галущенко. За його словами цей проєкт реалізується НАЕК "Енергоатом" у рамках співпраці з американською компанією Westinghouse.

"На жаль, багато європейських країн залишаються залежними від російських ядерних технологій. В той же час Україна, відмовившись від російського ядерного палива, перевела свої атомні енергоблоки на ядерне паливо американського виробника Westinghouse. Здійснити такий перехід також виявили бажання Чехія, Словаччина, Фінляндія, Болгарія. І в перспективі Україна може стати постачальником ядерного палива для цих країн", – сказав глава Міненерго.

При цьому зазначив, що 2023 року планується завершити ліцензування і вийти на промислове виробництво хвостовиків, а 2024 року – на промислове виробництво головок для паливних касет. Ці компоненти будуть використовуватися для виробництва ядерного палива для потреб "Енергоатома" на підприємстві Westinghouse у місті Вестерос у Швеції.

Президент НАЕК "Енергоатом" зі свого боку розповів, що за планом на створення власної лінії з виробництва ядерного палива компанія планує вийти через три роки.

Читайте також:
МВФ дав прогноз щодо курсу долара в Україні найближчими роками: Через п'ять років може зрости до 54,1 грн за долар МВФ дав прогноз щодо курсу долара в Україні найближчими роками: Через п'ять років може зрости до 54,1 грн за долар
Палата представників США оприлюднила текст законопроєктів про допомогу партнерам. Україні передбачено 61 млрд доларів Палата представників США оприлюднила текст законопроєктів про допомогу партнерам. Україні передбачено 61 млрд доларів
Україна – серед країн, де найменше бояться ядерної загрози, – дослідження Україна – серед країн, де найменше бояться ядерної загрози, – дослідження
Затримка допомоги Україні від США дає російській армії достатньо можливостей на фронті, – ISW Затримка допомоги Україні від США дає російській армії достатньо можливостей на фронті, – ISW