USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05
Втрати орків: 4 3 9 9 7 0 (+780)
USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05

Україна використовує керовані ракети власного виробництва з більшою дальністю, ніж ракети HIMARS, – ЗМІ

Вперше модифіковану "Вільху-М" застосували під час боїв у травні 2022 року
Ракета Вільха-М_1
Джерело: скріншот

Україна розробила та застосувала в бою керовану артилерійську ракету "Вільха-М" з більшою дальністю дії та важчою боєголовкою, ніж боєприпаси керованих реактивних систем залпового вогню (GMLRS), наданих США та союзниками. Про це розповів перший заступник голови Національної асоціації оборонно-промислового комплексу України Іван Вінник, повідомляє War Zone.

Детальніше про "Вільху-М"

"Вільха-М" – це модифікована радянська артилерійська ракета БМ-30 "Смерч" довжиною 7,6 м.

Ракета має радіус дії 110 км і 300-міліметрову боєголовку вагою майже 220 кг, яка може вражати цілі з високою точністю. 

Для порівняння, боєприпаси GMLRS, які використовуються високомобільними артилерійськими ракетними системами M142 або HIMARS і реактивною системою залпового вогню (РСЗВ) M270, наданими Україні, мають радіус дії приблизно до 80 км і 227-міліметрову боєголовку вагою майже 91 кілограм.

Українська ракета, за даними видання, має на 36% більший радіус дії з більш ніж удвічі більшим корисним навантаженням, ніж GMLRS.

Програма модифікації "Вільха-М" розпочалась у 2018 році, на даний момент випущено близько 100 одиниць.

Зараз точність ракети підвищується завдяки так званим газовим кермам – десяткам невеликих отворів, що випускають паливо, – які використовуються для наведення ракети на ціль через GPS.

Джерело: скріншот

В планах України – додатково модифікувати "Вільху-М" для збільшення радіуса дії до 150 км.

Випробування модифікованих ракет відбудуться на полі бою. Вінник натякнув, що це може статися вже невдовзі на півдні країни.

"Скажімо, сподіваємося, що якраз під час контрнаступу на півдні країни в Азовському морі, який широко оцінюють", – зазначив він.

"Вільха-М" зі збільшеним радіусом дії матиме приблизно таку саму дальність, як наземна бомба малого діаметру (GLSDB), яку Пентагон нещодавно дозволив використовувати в Україні, але зі значно більшою боєголовкою та набагато більшою кінетичною потужністю.

"Це було б особливо корисно проти таких цілей, як мости, великі споруди та важкі укріплення, які погано підходять як для GLSDB, так і для GMLRS. Але навіть з радіусом дії 150 км новий варіант "Вільха-М" все одно матиме менше половини радіуса дії балістичних ракет малої дальності армійської тактичної ракетної системи (ATACMS), які можуть вражати цілі на відстані приблизно 322 км", – пише видання.

Джерело: скріншот

"Вільха-М" є рідкісним доказом того, що Україна дуже здатна й активно працює над тим, щоб, перебуваючи під постійним нападом, використовувати для бою свою власну далекобійну, потужну зброю, навіть якщо в обмеженій кількості", – додають журналісти.

Детальніше про GMLRS

GMLRS – це сімейство американських керованих реактивних ракет, калібром 227 мм. Їх точність – до трьох метрів, а дальність польоту – до 70 км.

Їх розробка розпочалась ще у 1944 році компанією Lockheed Martin.

На початку 2000-х років в США був розроблений високоточний снаряд із 90-кілограмовою фугасною бойовою частиною. Він отримав індекс M31.

Ракета GMLRS М31 – це основна ракета, яку використовує HIMARS.

Як підривається GMLRS

Ракета має три варіанти підриву:

– контактний,

– відтермінований,

– повітряний. Він призначений для знищення противника на відкритих позиціях. 

Цікаво, що під час повітряного підриву усі уламки та енергія вибуху не йдуть в землю, а вражають саме ціль.

Детальніше про GLSDB

GLSDB – це бомба, чиї крила розгортаються у повітрі. Її дослівна назва – бомба малого діаметра наземного запуску (Ground-Launched Small Diameter Bomb). Вона може уражати ціль на великих відстанях. 

GLSDB складається з авіабомби GBU-39 та ракетного двигуна від M26 MLRS

Вона була розроблена двома компаніями – Boeing і Saab.

Бомба може уражати цілі на відстані до 150 км, використовуючи при наведенні на ціль глобальну систему GPS та інерціальну навігаційну систему.

Однак вона має свої мінуси – ураження лише нерухомих цілей. 

Для того, щоб знищувати те, що рухається, GLSDB повинна мати спеціальну головку самонаведення. А її потрібно наводити лазерним променем із безпілотника чи літака.

Нагадаємо, США оголосили про новий пакет військової допомоги для України на 2 мільярди доларів. Він міститиме додаткові боєприпаси, безпілотники та інше обладнання. 

Додамо, що 31 січня Міністерство торгівлі Сполучених Штатів ввело обмеження проти семи іранських юридичних осіб через виробництво ними безпілотників, які використовуються РФ у війні проти України. А вже за кілька днів, 3 лютого, Мінфін США запровадив нові санкції проти восьми топменеджерів іранського виробника безпілотників. 

Читайте також:
РПЦ закликала до РПЦ закликала до "священної війни" в Україні: Як реагує УПЦ
Знущалися через сексуальну орієнтацію: Активісти розповіли, як росіяни катували представників ЛГБТК у Херсонській області Знущалися через сексуальну орієнтацію: Активісти розповіли, як росіяни катували представників ЛГБТК у Херсонській області
97% своїх повітряних атак цьогоріч Росія спрямувала на цивільні об'єкти, - Умєров 97% своїх повітряних атак цьогоріч Росія спрямувала на цивільні об'єкти, - Умєров
Понад 50 тисяч осіб в Україні вважаються зниклими безвісти Понад 50 тисяч осіб в Україні вважаються зниклими безвісти