USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

Зеленський ввів санкції РНБО проти букмекерських компаній із РФ та України

Санкції ввели на 50 років
Зеленський
Джерело: відкриті джерела

Президент Володимир Зеленський ввів в дію рішення Ради нацбезпеки і оборони про санкції проти російських букмекерських контор та сотень компаній, а також 120 фізичних осіб. Указ від 10 березня опубліковано на сайті глави держави.

Загалом у списку 287 юридичних осіб, більшість із них зареєстровані у РФ. Строк застосування санкцій – 50 років. Санкції передбачають блокування активів, повне припинення торговельних операцій, запобігання виведенню капіталів за межі України та інші обмеження і заборони.

Серед підсанкційних осіб присутні букмекерські компанії і лотереї з Росії, як, наприклад, ТОВ "Спортлото", "Бет.Ру", "КредитСервіс", "Перша міжнародна букмекерська компанія", Букмекерська контора "Парі", "БетРінг", Букмекерська контора "Марафон", "Ставка РУ", "Леон", БК "Олімп", "Голден Бет", "Стар Бет" та інші.

Крім того, до списку увійшли українські ТОВ "Паріматч", "Фінансова компанія "Лео" і "ПокерматчUA".

Також Зеленський ввів в дію санкції проти 120 фізичних осіб – також на 50 років. До списку увійшли підприємці з Росії, Туреччини, Кіпру, Вірменії та інших держав.

Санкцій проти Мосбіржі та російських банкірів

Раніше президент України Володимир Зеленский підписав указ про запровадження санкцій проти Мосбіржі та російських банкірів. Своїм указом голова держави ввів в дію відповідне рішення РНБО.

Зазначимо, що до чорного списку потрапили 333 особи – члени наглядових рад та заступники керівників російських банківських установ, а також Мосбіржа. Обмеження вводяться терміном у десять років.

Також глава держави дав доручення Кабміну, СБУ та НБУ забезпечити реалізацію та моніторинг ефективності санкцій. А Міністерство закордонних справ повинно проінформувати країни ЄС, США та інші держави щодо запровадження Україною заходів та поставити перед ними питання про введення аналогічних санкцій.

Цікавий нюанс щодо санкцій проти Мосбіржі

Насправді виникає питання, чому Зеленський ввів обмеження проти цієї структури. Відповідь проста. 

Річ у тому, що проти Мосбіржі вже були введені санкції у 2018 році строком на три роки. Вона раніше володіла 43% активів АТ "Українська біржа" і 50%+1 акцій АТ "Фондова біржа "ПФТС". Це дві з трьох провідних бірж нашої країни.

У 2020 році 99,5% всіх операцій з цінними паперами проводилися лише на двох майданчиках: "Фондова біржа "ПФТС" та ФБ "Перспектива".

Однією з причин введення санкцій у 2018 році, крім всього іншого, було те, що програмне забезпечення Мосбіржі було основою ПЗ українських майданчиків.

Незважаючи на те, що Мосбіржа у 2016 році вийшла з капіталу українських бірж, в Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку України побоювались, що ПЗ наших бірж продовжувало залежати від російського майданчика.

Тобто Зеленський, введенням санкцій проти Мосбіржі фактично поновив обмеження, які були введені проти майданчика ще кілька років тому.

Тим часом Європейський Союз готовий змусити банки повідомляти інформацію про активи Центрального банку Росії в рамках останнього пакета санкцій проти Москви за її війну в Україні, згідно з проєктом пропозицій. В Україні ж конфісковані активи продаватимуть через електронні аукціони. За словами прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, у держбюджеті країни вже є 17 млрд гривень, конфіскованих у російських банків.

Читайте також:
Європарламент відмовився визнавати Путіна легітимним президентом РФ Європарламент відмовився визнавати Путіна легітимним президентом РФ
Кількість російських дронів на фронті за останні три місяці збільшилася щонайменше вдвічі, – джерела Кількість російських дронів на фронті за останні три місяці збільшилася щонайменше вдвічі, – джерела
Має конкретний план: Росія хоче зірвати Саміт миру Має конкретний план: Росія хоче зірвати Саміт миру
Окупанти б’ють рекорд: Лише за березень суди РФ винесли майже 700 вироків за втечу зі служби Окупанти б’ють рекорд: Лише за березень суди РФ винесли майже 700 вироків за втечу зі служби