USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 6 1 9 4 0 (+880)
USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90

Україна ввела санкції проти доньок Пригожина та командувача ПВК "Вагнера"

Всього Зеленський підписав три укази щодо найманців, викрадачів дітей та російських спортсменів
санкції
Джерело: відкриті джерела

Президент України Володимир Зеленський підписав три укази для реалізації санкцій РНБО. Вони стосуються представників спортивної сфери, осіб та організацій, що причетні до викрадення українських дітей, а також людей, що причетні до ПВК "Вагнера" і компаній, що забезпечують функціонування бойовиків.

Про що йдеться в указі №116

Указом №116 запроваджуються санкції проти 164 осіб та 85 компаній. Всі вони так чи інакше причетні до ПВК "Вагнера" і допомагають бойовикам. 

Цікаво, що серед тих, хто потрапив під обмеження, – доньки керівника ПВК "Вагнера" Євгена Пригожина Поліна та Вероніка. Крім того, в списках є і Дмитро Уткін з позивним "Вагнер", який є командувачем ПВК.

Що стосується компаній – то указом заблоковані їх активи на території України, а також введена заборона торговельних та інших економічних і фінансових операцій, передача технологій тощо. 

Після повномасштабного вторгнення ПВК "Вагнера" бере активну участь у війні проти України. Найбільша їх кількість сконцентрована на Бахмутсько-Соледарському напрямку. Для поповнення рядів найманців Пригожин здійснив турне по колоніях Росії, вербуючи там зеків на війну в Україні.

На сьогодні точна кількість зеків, які загинули на війні в Україні, невідома. Адже достеменно невідома кількість завербованих у ПВК "Вагнера". За оцінкою фонду "Русь сидящая", їх кількість перевищила 30 тисяч осіб.

А США визнали ПВК "Вагнера" транснаціональною злочинною організацією. В грудні 2022 року американські сенатори представили двопартійний законопроєкт, який вимагає від державного секретаря США визнати приватну військову компанію "Вагнера" іноземною терористичною організацією.

Про що йдеться в указі №115

Указом №115 вводяться обмеження проти 109 людей та семи організацій, які причетні до депортації українських дітей в Росію. Всім їм заборонений в'їзд в Україну, а також введена заборона на передання технологій та прав на об'єкти права інтелектуальної власності.

До санкційного списку зокрема увійшли:

– благодійний фонд "Гольфстрім";

– загальноросійська громадська організація "Російський Червоний Хрест";

– автономна некомерційна організація "Дім для мами";

– автономна некомерційна організація підтримки гуманітарних програм "Російська гуманітарна місія".

Про що йдеться в указі №114

Указом №114  введені санкції проти членів Міжнародного олімпійського комітету, зокрема:

– Олени Ісінбаєвої;

– Олександра Попова;

– Шаміля Тарпіщева.

Також в список потрапив президент Олімпійського комітету Росії Віталій Смирнов.

Санкції для цих осіб введені терміном на 50 років. Вони передбачають зокрема призупинення виконання економічних і фінансових зобов'язань, запобігання виведенню капіталів за межі України та позбавлення держнагород України й інших форм нагородження.

Тим часом Росію та Білорусь продовжують ізолювати від світу. Цього разу США заборонили експорт 276 різних товарів до цих країн

Читайте також:
"Рамштайн 2.0": Міноборони роз’яснило, що це та як воно працюватиме
Закон про мобілізацію почне діяти з 18 травня: Основні зміни Закон про мобілізацію почне діяти з 18 травня: Основні зміни
Єврокомісія виділила Україні другий транш на 1,5 мільярда євро за програмою Ukraine Facility Єврокомісія виділила Україні другий транш на 1,5 мільярда євро за програмою Ukraine Facility
Росія може змінити тактику і обрати нові цілі для ударів по Україні, – ISW Росія може змінити тактику і обрати нові цілі для ударів по Україні, – ISW