USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10
Втрати орків: 4 5 7 8 3 0 (+870)
USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10

Україна відволікаючими операціями розтягує оборону РФ перед контрнаступом, – FT

Успішний контрнаступ починається з успішного психологічного наступу
Підготовка до контрнаступу_1
Джерело: The New York Times

Україна проводить серію точкових "формувальних операцій", щоб розсіяти увагу росіян і підготувати ґрунт перед контрнаступом. Про це пише Financial Times.

Видання нагадує, що почалося все з таємничої атаки дрона на Кремль. Далі була операція "РДК" у Бєлгородській області, наслідки якої могли спонукати РФ перекинути свої війська з фронту в Україні до прикордонних регіонів. Після цього Україна здійснила атаку морських безпілотників на російський розвідувальний корабель у Чорному морі. Сьогодні вранці десятки безпілотників атакували Москву й область.

Зазначається, що напередодні довгоочікуваного контрнаступу ЗСУ такі атаки є лише чотирма зі сміливих "формувальних операцій". Від символічних ударів до стратегічніших атак – ці операції є частиною стандартної військової практики. Як кажуть експерти з оборони й аналітики, їхня мета полягає в тому, щоб обдурити ворога та по-іншому "сформувати" поле бою перед великим наступом.

"Це операції української сірої зони, які вимагають від Росії витрат ресурсів – чи-то війська, чи інформаційні операції. Вони схожі на спритність рук фокусника: вони обманюють глядача та привертають його увагу в іншому місці", – вважає Джон Спенсер, колишній майор армії США, який очолює дослідження міської війни в Інституті сучасної війни у Вест-Пойнті.

Високопоставлений український чиновник, ім'я якого не називається, сказав, що успішний наступ починається з успішного психологічного наступу. Тепер моральний дух росіян не на найвищому рівні.

У контексті прориву в Бєлгородській області колишній офіцер британської армії Майк Мартін зазначив, що "ідея полягає в тому, щоб створити багато проблем для російської командної структури".

"Проблеми, наприклад прорив лінії фронту, привертають увагу. Дилеми, навпаки, паралізують дію", – сказав він.

Представник української військової розвідки зазначив, що рейд та інші операції, які можуть відбуватися в майбутньому, мали на меті "завдати удару по моральному духу (росіян, – ред.) та змусити їх передислокувати війська" вздовж кордону. Однак поки що ознак цього не видно.

Читайте також:
"Редіс" Прокопенко закликав прибрати "Азов" з "чорних списків", щоб бригада почала отримувати зброю зі США
Нідерланди виділяють понад 200 млн євро на ППО та боєприпаси для України Нідерланди виділяють понад 200 млн євро на ППО та боєприпаси для України
Україна розслідує майже 4 тисячі злочинів, вчинених військовими РФ проти дітей, - Лубінець Україна розслідує майже 4 тисячі злочинів, вчинених військовими РФ проти дітей, - Лубінець
ЄС має намір розширити покарання за обхід санкцій проти Росії ЄС має намір розширити покарання за обхід санкцій проти Росії