USD
НБУ
39.22
Готівка
39.40
EUR
НБУ
42.37
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 4 0 7 9 0 (+820)
USD
НБУ
39.22
Готівка
39.40
EUR
НБУ
42.37
Готівка
43.00

G7 підвищила зобов'язання з підтримки України до 44 млрд доларів

Бюджетна підтримка розрахована на період з 2023 року до початку 2024 року
G7
Джерело: відкриті джерела

Країни "великої сімки" (G7) та їхні партнери збільшили обсяг зобов'язань щодо бюджетної та економічної підтримки України на період із 2023 року до початку 2024 року до 44 млрд доларів. Про це йдеться у спільній заяві міністрів фінансів і глав ЦБ "Групи семи".

Зазначається, що ця підтримка надає Україні впевненості та дає змогу владі забезпечити функціонування уряду, продовжити надання базових послуг, здійснити найважливіші ремонтні роботи пошкодженої інфраструктури та стабілізувати економіку.

У документі також підкреслюється, що це рішення дало змогу затвердити програму Міжнародного валютного фонду для України на суму понад 15,6 млрд доларів на чотирирічний період. МВФ схвалив цей кредит Києву наприкінці березня.

G7 виділять 5 млрд доларів для України

Країни "Великої сімки" (G7) виділять для України додатковий пакет допомоги в розмірі 5 млрд доларів. Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль у своєму Telegram.

Міністри фінансів країн "Великої сімки" за результатами переговорів у рамках Spring Meetings запевнили у виділенні Україні додаткової підтримки на суму понад 5 млрд доларів. Зокрема, йдеться про додаткові пакети підтримки від Франції, Німеччини та Великої Британії.

Крім того, за словами Шмигаля, Швейцарія надасть Україні 1,8 млрд франків протягом наступних шести років. Данія створює спеціальний фонд і планує заповнити його на 1 млрд євро. Додаткову підтримку також нададуть Іспанія, Ірландія, Японія, Литва, Латвія, Ісландія, Нідерланди.

Україна отримає від партнерів 115 млрд доларів

Раніше Шмигаль повідомляв, що Україна отримає від міжнародних партнерів 115 млрд доларів довгострокової підтримки, а також допомогу в залученні інвестицій для відновлення економіки. 

"Міжнародні партнери нададуть Україні 115 мільярдів доларів довгострокової підтримки. Це не просто забезпечить нашу фінансову стабільність, а й надсилає чіткий сигнал Росії, що союзники підтримуватимуть нас стільки, скільки буде потрібно. До повної перемоги", – розповів політик.

Шмигаль зазначив, що відновлення починається вже зараз. За його словами, у 2023 році на проєкти швидкого відновлення потрібно 14 мільярдів доларів.

"Ведемо переговори з партнерами, щоб залучити всі необхідні кошти вже влітку цього року. Так зможемо виконати всі завдання в п'яти пріоритетних галузях відновлення", – сказав глава уряду.

Крім того, у рамках візиту до Вашингтона український прем'єр підписав меморандум з Американською корпорацією з фінансування міжнародного розвитку (DFC) та USAID щодо підтримки залучення інвестицій в Україну для втілення пріоритетних проєктів розвитку та відновлення економіки.

"Україна має широкі інвестиційні можливості, які дадуть змогу розкрити економічний потенціал. DFC та USAID допоможуть залучити приватні інвестиції в сектори, які мають першочергове значення для економіки. Вдячні за партнерство та допомогу на цьому шляху", – наголосив глава українського уряду.

Раніше стало відомо, що Україна отримає від Сполучених Штатів грантові кошти у розмірі 2,5 млрд доларів з Цільового фонду Світового банку.

Також ми писали, що Україна отримала програму кредитування від МВФ на 15,6 млрд доларів на чотири роки. Перший транш від МВФ у 2,7 млрд доларів Мінфін отримав 3 квітня 2023 року.

Читайте також:
Україна та США підписали угоду щодо відтермінування виплат за держборгом Україна та США підписали угоду щодо відтермінування виплат за держборгом
З жовтня минулого року Росія захопила 505 квадратних кілометрів території України, – ISW З жовтня минулого року Росія захопила 505 квадратних кілометрів території України, – ISW
Військові зможуть визначати, хто отримуватиме виплати у разі їхньої смерті: Закон набув чинності Військові зможуть визначати, хто отримуватиме виплати у разі їхньої смерті: Закон набув чинності
В Міненерго не розглядають питання щодо підвищення тарифів на електрику, – Галущенко В Міненерго не розглядають питання щодо підвищення тарифів на електрику, – Галущенко