USD
НБУ
39.40
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.34
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 5 3 0 0 (+1040)
USD
НБУ
39.40
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.34
Готівка
42.90

Україна може заховати свої електропідстанції під землю

Це єдиний спосіб повністю убезпечити пристрої від прямих ракетних влучень, впевнені експерти
Бункер
Джерело: відкриті джерела

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури разом з "Укренерго" працюють над проєктами двох бункерних підстанцій. На думку чиновників це необхідно для захисту енергоінфраструктури країни від російських атак, пише Forbes.

Подробиці проєкту

Це пілотний проєкт щодо будівництва двох магістральних підстанцій 330 кВ і 750 кВ. Вони будуть захищені від ракетних і дронових атак. Підстанції будуть побудовані під землею в спеціальних бункерах.

Перші дві можуть бути побудовані вже до початку опалювального сезону 2023–2024 років. Повне ж перенесення магістральних підстанцій під землю займе не менше трьох-п'яти років.

Ізоляція, розміри, міцність

Підземне сховище для забезпечення безперебійної роботи високовольтного обладнання повинно бути з гідроізоляцією та хорошою вентиляцією. Ізоляція – це окреме питання, адже в Європі, до прикладу, підземні підстанції побудовані за допомогою електронегативного газу, що важчий за повітря і менш електропровідний, тому дозволяє зменшити площу підстанцій у чотири-п'ять разів.

Крім того, підземний сховок повинен бути величезним, адже висота високовольтного трансформатора може сягати 15 метрів, а також достатньо міцним, щоб витримати пряме попадання ракети.

Вартість будівництва

У 2021 році будівництво наземної підстанції коштувало близько 30 млн доларів. Вартість підземної буде дорожче мінімум на 20–25%. Враховуючи, що в Україні є 90 магістральних підстанцій, то їх переміщення під землю вартуватиме понад 3 млрд доларів.

Довідково

Кабінет міністрів України ухвалив розпорядження про розробку технічної документації щодо будівництва нового типу реакторів за американською технологією АР1000®️. А турецька компанія Karpowership підписала Меморандум про наміри з українською національною компанією АТ "Енергетична компанія України" (ЕКУ) на постачання плавучих електростанцій потужністю 500 МВт. Плавучі електростанції зможуть забезпечити потреби в електроенергії 1 млн домогосподарств. 

Нагадаємо, виконавчий директор компанії ДТЕК Дмитро Сахарук сказав, що внаслідок російських обстрілів 10% української енергетики знищено, ще близько половина пошкоджена.


Читайте також:
Ухилянтів можуть штрафувати без рішення суду та арештовувати їх рахунки: Що передбачає законопроєкт Ухилянтів можуть штрафувати без рішення суду та арештовувати їх рахунки: Що передбачає законопроєкт
Росія розширює список розшуку українських політиків, він поповнився Аваковим, Гройсманом, Даніловим і не тільки Росія розширює список розшуку українських політиків, він поповнився Аваковим, Гройсманом, Даніловим і не тільки
Папу Римського запросили на український саміт миру у Швейцарії Папу Римського запросили на український саміт миру у Швейцарії
Сі Цзіньпін прилетів до Франції, де зустрінеться з Макроном і обговорить війну в Україні Сі Цзіньпін прилетів до Франції, де зустрінеться з Макроном і обговорить війну в Україні