USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10
Втрати орків: 4 5 7 8 3 0 (+870)
USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10

Україна конфіскує російський транспортний літак АН-124 "Руслан", – Шмигаль

Літак вже понад рік знаходиться у Торонто
АН-124
АН-124 "Руслан"
Джерело: відкриті джерела

Україна готується до конфіскації російського літака АН-124, який відомий, як "Руслан". Він належить компанії "Волга-Днепр" і з початку повномасштабного вторгнення знаходиться в аеропорту Торонто (Канада). Про це у своєму Facebook написав прем'єр-міністр Денис Шмигаль за результатами візиту до Канади.

"Новий пакет санкцій проти Росії від Канади. Зокрема, проти компанії "Волга-Днепр". Готуємося до конфіскації літака АН-124 та інших активів агресора в Канаді й передачу їх на користь України", – написав глава українського уряду.

Скільки ще заарештовано російських АН-124 "Руслан"

Ан-124 "Руслан" – це останній літак, створений під безпосереднім керівництвом генерального конструктора Олега Антонова. Він є найбільшим у світі серійним транспортним літаком. Модифікований "Руслан" – АН-124-100 успішно працює на світовому ринку комерційних перевезень. 

Всього на даний час у Росії є 12 Ан-124 "Руслан". Усі вони належать компанії "Волга-Днепр". Україна оголосила про їх арешт ще рік тому. Мотив – неправомірна видача Росією сертифікатів льотної готовності на ці АН-124. Адже це право, згідно з міжнародним законодавством, належить компанії-розробнику. Тобто українському ДП "Антонов". 

Цікаво, що юридичні процеси щодо неправомірної видачі сертифікатів розпочалися не після початку повномасштабного вторгнення, а за кілька років до того – ще у 2019 році.

На цей час заарештовано усього чотири російських АН-124. 

Перший з них знаходиться у Канаді. Ще три – у Німеччині, в аеропорту Лейпцига. Тож не виключено, що країна в рамках антиросійських санкцій передасть Україні за прикладом Канади ці три повітряні судна.

Зазначимо, що на даний час Росія використовує ті АН-124, що лишилися на її території, в основному для польотів у Китай. Однак на даний час невідомо, скільки ще "Волга-Днепр" зможе експлуатувати ці повітряні судна, оскільки ключові комплектуючі – двигуни Д-18Т, а також низка інших вузлів та агрегатів виготовляються на ДП "Антонов" в Україні.

Нагадаємо, ексдиректору "Антонова" Сергію Бичкову повідомили про підозру. Через службову недбалість чиновника російські окупанти знищили літак Ан-225 "Мрія". 

Читайте також:
Нардепи пропонують маркувати спеціальними написами цінники та упаковку товару компаній, які досі працюють в РФ Нардепи пропонують маркувати спеціальними написами цінники та упаковку товару компаній, які досі працюють в РФ
Ветеранам АТО, які зараз не воюють, довіряють тільки 40% українців, – опитування Ветеранам АТО, які зараз не воюють, довіряють тільки 40% українців, – опитування
Відновлення житлового фонду: ЄІБ розробляє для України програму вартістю 230 млн євро Відновлення житлового фонду: ЄІБ розробляє для України програму вартістю 230 млн євро
Росія завдала масованого удару по Дніпропетровщині: Зруйновано будинки, є жертви та поранені. Оновлено Росія завдала масованого удару по Дніпропетровщині: Зруйновано будинки, є жертви та поранені. Оновлено