USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 6 1 9 4 0 (+880)
USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90

Україна готова до контрнаступу, – Зеленський

Президент України вважає, що "чекати ще місяці не можна"
Зеленський
Президент України Володимир Зеленський у Києві розмовляє з журналістами Washington Post, 1 травня 2023 р.
Джерело: The Washington Post

Президент України Володимир Зеленський сказав, що Україна вже готова до контрнаступу. Про це глава держави заявив в інтерв'ю американській газеті The Wall Street Journal.

Український лідер зазначив, що, "попри те, що українська армія отримала не все озброєння, на яке сподівалася, чекати ще місяці не можна".

"Я вважаю, що на сьогодні ми вже готові це робити. Не знаю точно, скільки часу це займе і яку ціну ми заплатимо", – розповів Зеленський.

І додав, що у Росії є перевага в повітрі, а відсутність захисту від авіації ворога означає, що "може загинути багато солдатів під час контрнаступу".

Крім того, глава держави вкотре зауважив, що Україні необхідні додаткові комплекси Patriot для захисту як цивільного населення, так і воїнів на передовій.

Зокрема, напередодні Володимир Зеленський заявив, що обговорював питання створення "коаліції Patriot" з тими країнами, які раніше були готові приєднатися до "коаліції винищувачів". Про це він сказав під час пресконференції з президентом Естонії Аланом Карісом.

"У нас були дуже важливі розмови з Німеччиною, Данією, Нідерландами. Я говорив переважно з країнами, з якими ми говорили про "авіаційну коаліцію", – зазначив глава держави.

Президент наголосив, що Україна знає, без якої кількості Patriot їй буде складно, а також уточнив, що завдання української сторони – 100% уражених цілей.

Тим часом 4 червня заступниця міністра оборони Ганна Маляр опублікувала красномовне відео, зазначивши, що "плани люблять тишу".

Підготовка ЗСУ до контрнаступу

Українські військові останніми тижнями почали розмінувати лінію фронту перед можливим контрнаступом. Про це писало видання The Washington Post із посиланням на українських військових.

Зазначалося, що як Росія, так і Україна встановили тисячі мін вздовж лінії фронту, які необхідно забрати для початку атаки. Українські інженери та сапери вже займаються розмінуванням полів, у тому числі за допомогою нового обладнання, такого як спеціально модифіковані машини на основі німецького танка Leopard 2. Також для розмінування можуть використовуватись спеціальні установки, такі як УР-77 "Метеорит", які дозволяють розчищати проходи через мінні поля.

Деяким військовим доводиться розмінувати вручну: командир одного з інженерних підрозділів під позивним Клімат сказав WP, що сапери ночами виходять у поля і прибирають міни. Клімат зазначив, що розмінування триває вже кілька тижнів, але не став говорити, де і якими методами. За його словами, щойно сапери розчищають шлях, встановлюються знаки, щоб показати напрямок на російські позиції.

Про те, що Україна готова розпочати контрнаступ раніше заявляв секретар РНБО Олексій Данілов, передавало ВВС. Данілов відмовився називати конкретні строки, наголосивши, що країна не має права на помилку.

"Це може статися завтра, післязавтра чи через тиждень. Було б дивно, якби я назвав дати початку тих чи інших подій. Так не можна... Перед нашою країною стоїть дуже відповідальне завдання. І ми розуміємо, що не маємо права на помилку", – додавав він.

А 27 травня Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний опублікував відео молитви за визволення України. У своєму Телеграм-каналі він написав: "Прийшов час повертати своє". У Генштабі ж розповіли, що на створення відеоролика авторів надихнула Молитва українського націоналіста, написана Осипом Мащаком у 1920-х роках, майже 100 років тому.

Новини за темою: Україна відволікаючими операціями розтягує оборону РФ перед контрнаступом, – FT
Читайте також:
Німеччина не позбавлятиме статусу біженців чоловіків з України Німеччина не позбавлятиме статусу біженців чоловіків з України
Заборона видачі паспортів чоловікам призовного віку за кордоном не стосується консульств, – МЗС Заборона видачі паспортів чоловікам призовного віку за кордоном не стосується консульств, – МЗС
Здав позиції ЗСУ на Донеччині: Митрополит Святогірської лаври отримав підозру Здав позиції ЗСУ на Донеччині: Митрополит Святогірської лаври отримав підозру
Експерт пояснив, чому травень може стати важким для України Експерт пояснив, чому травень може стати важким для України