USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05
Втрати орків: 4 4 0 7 9 0 (+820)
USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05

В Євросоюзі попередньо погодили спільну закупівлю боєприпасів для України

Також країни Європейського Союзу домовилися прискорити постачання артилерійських снарядів
Боєприпаси
Джерело: відкриті джерела

Країни Європейського Союзу домовилися прискорити постачання артилерійських снарядів і закупити більше боєприпасів для допомоги Україні, пише Reuters.

"Ми досягли загальної згоди щодо цієї процедури, але є питання, які ще не вирішені. Все має бути детально обговорено", – сказав глава дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель після зустрічі міністрів у Стокгольмі.

Згідно з планом, розробленим Боррелем, країни ЄС отримають фінансові стимули у розмірі 1 млрд євро, щоб відправити більше артилерійських снарядів до України, а ще 1 мільярд євро піде на спільну закупівлю нових снарядів.

Боррель висловив сподівання, що план буде остаточно узгоджений на зустрічі міністрів закордонних справ і оборони Європейського Союзу 20 березня.

План ЄС щодо спільної закупівлі боєприпасів

Німецьке видання Spiegel повідомило, що Європейська комісія хоче значно збільшити виробництво боєприпасів, щоб поповнити запаси і забезпечити постачання снарядів Україні. Відповідний план уже готовий і його скоро представлять країнам ЄС.

План, розроблений Євросоюзом, складається з трьох пунктів:

  • Негайне збільшення поставок в Україну боєприпасів, зокрема 155-мм артилерійських снарядів.
  • Спільна закупівля Європейським оборонним агентством EDA боєприпасів калібру 155 мм для поповнення дефіциту запасів країн Євросоюзу і забезпечення поставок Україні в довгостроковій перспективі.
  • Забезпечення довгострокового збільшення потужностей виробництва боєприпасів у Європі з огляду на зміну ситуації у сфері безпеки.

Допомогу Україні хочуть надсилати за вже наявною схемою, а саме: країни ЄС постачають Києву боєприпаси, а натомість отримують гроші з Європейського фонду миру, фінансове покриття якого в грудні було збільшено до 2 млрд євро.

У другому пункті плану прописано чіткий меседж: час, коли мир у Європі вважався гарантованим, минув. Оскільки ситуація вкрай змінилася відтоді, як Росія вирішила напасти на Україну, і країни Європейського Союзу мають на це зважати, купуючи більшу кількість боєприпасів у довгостроковій перспективі.

У цьому країнам допоможе Європейське оборонне агентство (EDA). У документі прописано, що країни – члени ЄС і Україна повинні поставити на ваги свої накопичені потреби, щоб розмістити масове замовлення і дати промисловості чіткий сигнал про попит для того, щоб виробники отримали впевненість, що такий попит існує.

Як пише німецьке видання, у Брюсселі сподіваються, що спільне замовлення призведе до значно нижчих цін, ніж раніше. Тим часом 25 із 27 країн ЄС і Норвегія вже висловили зацікавленість в участі в проєкті, який має тривати сім років.

Щодо третього пункту, то він має розв'язати основну проблему – швидку витрату запасів снарядів у країнах Євросоюзу і недостатні потужності для їхнього виробництва.

Пропозиції Єврокомісії міністри оборони країн ЄС обговорять на зустрічі в Стокгольмі на початку наступного тижня. А остаточне рішення можуть ухвалити вже на наступному саміті глав держав і урядів наприкінці березня.

До того ж Європейський Союз обговорює плани щодо виділення додаткового мільярда євро, а також створення схеми спільних закупівель для прискорення постачання снарядів для гаубиць Україні, повідомляє Associated Press.

Снаряди можуть передавати Україні в рамках фонду, аналогічного до того, який було розроблено під час пандемії коронавірусу для закупівлі вакцин.

За словами представника ЄС, безпосередньо знайомого з проєктом, пріоритетом наразі є забезпечення швидкої доставки українським збройним силам 155-мм артилерійських снарядів.

Читайте також:
Атакували Атакували "Шахедами" та ракетами: Росіяни цієї ночі вдарили по об'єктах критичної інфраструктури в низці областей
Ситуація на фронті, відведення військ із Авдіївки та можливий наступ на Харків: Основне з інтерв’ю Олександра Сирського Ситуація на фронті, відведення військ із Авдіївки та можливий наступ на Харків: Основне з інтерв’ю Олександра Сирського
З жовтня минулого року Росія захопила 505 квадратних кілометрів території України, – ISW З жовтня минулого року Росія захопила 505 квадратних кілометрів території України, – ISW
Військові зможуть визначати, хто отримуватиме виплати у разі їхньої смерті: Закон набув чинності Військові зможуть визначати, хто отримуватиме виплати у разі їхньої смерті: Закон набув чинності