USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05
Втрати орків: 4 4 0 7 9 0 (+820)
USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05

У военний час примусова евакуація не може вважатися як порушення прав людини, – адвокат Войченко

Юриспруденція, яка працювала в мирному житті, не спрацьовує в сучасних реаліях
Сергій Войченко
Сергій Войченко
Джерело: відкриті джерела

Примусова евакуація громадян з гарячих точок, де рашисти продовжують вбивати українців, – не може вважатися як порушення прав людини. Конституція у нас прописує, що життя, здоров’я є найвищими соціальними цінностями у державі, пояснив в ефірі UWN адвокат, кандидат юридичних наук Сергій Войченко.

Він пояснив, що іноді виникають питання, коли юриспруденція, яка працювала в мирному житті, не спрацьовує в цих сучасних реаліях. Тому в першу чергу ми маємо говорити, що Конституція прописує: життя, здоров’я є найвищими соціальними цінностями у державі. І тому, якщо держава приймає певне рішення, щодо евакуації громадян з таких гарячих точок, де рашисти продовжують вбивати українців, – це не може вважатися як порушення прав людини.

"Друге питання: давайте не будемо забувати, що в зонах, де тривають активні бойові дії, на жаль, є люди, які чекають виходу "мокрої" курки" двоголової. Ці люди, які знаходяться поруч з місцерозташуванням українських військових, можуть бути і ворогами. І тому для убезпечення, в тому числі і українських військових, можуть проводитись такі заходи. Тобто це контрдиверсійні, контррозвідувальні заходи, і всі ці речі варто сприймати абсолютно нормально", – додав Войченко.

Що відомо про примусову евакуацію дітей?

7 березня Кабінет міністрів схвалив механізм примусової евакуації дітей із зон активних бойових дій. 

"Таке рішення було ініційоване та розроблене Координаційним штабом з питань проведення обов’язкової евакуації населення", – йдеться в повідомленні.

Підставою для проведення обов’язкової евакуації відтепер є рішення обласних військових адміністрацій, погоджене з органами військового командування та Координаційним штабом з питань проведення обов’язкової евакуації населення.

Обов’язкова евакуація у примусовий спосіб дітей здійснюватиметься за супроводом одного з батьків, особи, яка їх замінює, або іншого законного представника.

Водночас у міністерстві уточнили, що про фізичний примус не йдеться, але відмовитись від евакуації не можна.

"Не йдеться про відбирання дітей у батьків. Не йдеться про застосування фізичного примусу. Але юридична особливість примусової евакуації дітей полягає у тому, що принаймні один з батьків не має права відмовитись від евакуації й має супроводжувати дитину під час евакуації", – зазначила очільниця відомства Ірина Верещук.

Читайте також:
З жовтня минулого року Росія захопила 505 квадратних кілометрів території України, - ISW З жовтня минулого року Росія захопила 505 квадратних кілометрів території України, - ISW
Військові зможуть визначати, хто отримуватиме виплати у разі їхньої смерті: Закон набув чинності Військові зможуть визначати, хто отримуватиме виплати у разі їхньої смерті: Закон набув чинності
РПЦ закликала до РПЦ закликала до "священної війни" в Україні: Як реагує УПЦ
Знущалися через сексуальну орієнтацію: Активісти розповіли, як росіяни катували представників ЛГБТК у Херсонській області Знущалися через сексуальну орієнтацію: Активісти розповіли, як росіяни катували представників ЛГБТК у Херсонській області