USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10
Втрати орків: 4 5 7 8 3 0 (+870)
USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10

Україна святкує світле свято Великодня: Богослужіння, привітання та всі деталі

Христос Воскрес
Києво-Печерська лавра_5
Джерело: Уніан

Україна в неділю, 16 квітня, святкує світле Христове Воскресіння – одне з найголовніших християнських свят.

Цей день символізує оновлення і порятунок світу та людини, торжество життя над смертю, добра і світла над злом і темрявою.

Із самого ранку в багатьох соборах і церквах країни відбуваються святкові богослужіння. Велика кількість людей вирушила до церков для освячення пасок і великодніх кошиків.

Богослужіння за участю предстоятеля Православної церкви України митрополита Епіфанія відбулося напередодні ввечері, 15 квітня, у Свято-Михайлівському Золотоверхому соборі.

Привітання Епіфанія

"Дорогі брати і сестри! Сердечно вітаю усіх вас з Воскресінням Христовим і зичу добра й духовної сили усьому українському народові. Нехай свято Великодня зміцнює нашу волю та незламність, надихає на відновлення нашої країни, на захист нашої свободи і незалежності та утвердження правди, бо воістину: Христос Воскрес!" – сказав митрополит у своєму зверненні.

Привітання Зеленського

Президент України привітав усіх громадян зі святом Великодня. У відеозверненні глава держави зазначив, що українці відзначають це свято з непохитною вірою в перемогу.

"Ми пройшли вже чималий шлях. Попереду чи не найважча з вершин. Ми здолаємо її. І разом зустрінемо свій світанок, коли над усією нашою країною зійде сонце. Це синьо-жовтий прапор. Він неодмінно підніметься на всій нашій Богом даній землі, на всіх тимчасово окупованих чортами територіях. Сонце засяє на півдні, сонце засяє на сході, сонце засяє в Криму. Помаранчеве сонце в мирному синьому небі, і це – світло справедливості. Христос Воскрес!" – сказав президент.

Розклад богослужінь ПЦУ на Великдень

Православна церква України проведе Великодні богослужіння в Михайлівському Золотоверхому соборі, а також в Успенському соборі Києво-Печерської лаври. Протоієрей ПЦУ Михайло Омелян в ефірі телемарафону розповів, коли парафіяни зможуть помолитися на Великдень.

За словами священника, під час війни ПЦУ була, є і буде з українським народом, тому церква "намагається зробити все для того, щоб віряни могли прийти до храму помолитися та освятити паски".

Розклад богослужінь на Великдень:

  • з 15-го на 16 квітня в Михайлівському Золотоверхому кафедральному соборі відбудеться богослужіння з 23-ї години;
  • ще одне богослужіння заплановано в Михайлівському соборі 16 квітня на 9 ранку;
  • в Успенському соборі Києво-Печерської лаври богослужіння розпочнеться о 6 ранку;
  • в Академічному храмі на території Михайлівського Золотоверхого монастиря також пройде молитва з 6 ранку.

Протоієрей зазначив, що віряни зможуть освятити паски як у суботу, так і протягом дня в неділю.

Раніше

Предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній у Вербну неділю, 9 квітня, також провів Божественну літургію в Києво-Печерській лаврі. Про це поінформували у пресслужбі ПЦУ.

Служба відбулася у Трапезному храмі святих Антонія і Феодосія Печерських на території так званої Верхньої лаври.

Трапезний храм святих Антонія і Феодосія Печерських
Джерело: відкриті джерела

"Блаженніший владика піднесе молитви до Бога за захисників Батьківщини, за перемогу України та за весь наш український народ, а також освяченою водою окропить гілля верби, яке віряни в цей день з радістю несуть до храму Божого", – йдеться у повідомленні.

У ПЦУ закликали з розумінням поставитися до можливих обмежень, які діятимуть у зв’язку з воєнним станом.

Читайте також:
Клірику УПЦ (МП), який організовував провокації у Києво-Печерській лаврі, повідомили про підозру Клірику УПЦ (МП), який організовував провокації у Києво-Печерській лаврі, повідомили про підозру
У Києво-Печерській лаврі представили колекцію У Києво-Печерській лаврі представили колекцію "скіфського золота". Фото, відео
Києво-Печерська лавра переходить на новоюліанський календар Києво-Печерська лавра переходить на новоюліанський календар
Блогерка, що провокувала сутички і релігійну ворожнечу біля Києво-Печерської лаври, отримала підозру Блогерка, що провокувала сутички і релігійну ворожнечу біля Києво-Печерської лаври, отримала підозру