USD
НБУ
39.78
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.85
Втрати орків: 4 6 1 0 6 0 (+800)
USD
НБУ
39.78
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.85

У "справах Майдану" досі не винесено вироків, – адвокат родин загиблих героїв

Віталій Титич зазначає, що справи часів Революції гідності розслідувані не так якісно, як це має бути
Небесна сотня
Джерело: відкриті джерела

В Україні немає вироків, за якими були б покарані причетні до побиття українців під час Революції гідності. Про це в ефірі UWN заявив адвокат родин загиблих Героїв Небесної сотні Віталій Титич.

"На жаль, ми не те що не маємо чим похизуватися, ми маємо констатувати факт провалу. Це реальність, яку ми сьогодні маємо. І, принаймні, раз на рік, як це в нас заведено, ми зобов’язані просто говорити правду існуючої ситуації. Та статистика, яка надана Офісом генпрокурора, – вона не говорить ні про що, стосовно оголошення підозр спрямування до суду. Тому що в кримінальному провадженні фіналом є вирок, який набув законної сили. Таких вироків ми не маємо зараз. Вироків в розумінні того, що за ними суспільством може встановити, що насправді відбувалося, хто в цьому винний і що держава має зробити, щоб це не було повторено в такому вигляді і встановити наслідки цього", – заявив Титич. 

Адвокат відзначає: "Справи Майдану" були розслідувані всі і доволі давно, та не так якісно, якби цього хотілося. Втім, враховуючи при яких  обставинах вони (правоохоронці, – ред.) працювали, шалену протидію їхній роботі, адвокат переконаний, що результати розслідування доволі хороші.

"Але в подальшому умовно "та сторона" дуже вдало ефективно знищувала і знищує ці результати на стадії судового розгляду, ось те про що треба говорити зараз і пам’ятати. Як це їм вдається? Так як вдавалось завжди: наша судова система перебуває в глибокій дисфункції. Саме не забезпечення права на справедливість судів було одним із основних чинників на підставі яких люди вийшли на Майдан", – додає він.

Наразі ж ЄС вимагає від України судової реформи, позбавлення корупції – і це є однією з найголовніших перепон вступу до Євросоюзу. З одного боку, така увага до судової системи зможе пришвидшити реформи, і Україна отримає справедливих судів. З іншого боку, на переконання Титича, – навряд чи щось зміниться в судовій системі: "З 14-го року нічого реально не зроблено. Ці реформи фейкові. Наразі тривають нові етапи так званої судової реформи, але це все що там відбувається, в мене особисто, це мої суб’єктивні переконання, оптимізму мені не додає. В ті ж самі граблі ми стрибаємо знову і знову".

Строк давності справ

Наприкінці 2023-го – початку 2024 року спливають строки давності у майже половини кримінальних проваджень у справах Майдану, повідомив представник Офісу генерального прокурора Олексій Донський. Так, у 22-х справах строки давності закінчуються вже у листопаді–грудні 2023 року, а у 38 справ ‒ у січні–лютому 2024 року. Термінів давності немає в особливо тяжких злочинів – вбивств.

За інформацією Центру громадянських свобод, протягом дев'яти років родини загиблих відвідали 600 судових засідань, 200 з яких були перенесені.

У листопаді минулого року Святошинський районний суд Києва завершив судовий розгляд справи "Вбивства людей 20 лютого 2014 року під час Євромайдану", який тривав з травня 2016 року. Судове рішення може бути винесе восени цього року.

День Героїв Небесної сотні

20 лютого в Україні вшановують День Героїв Небесної сотні, згідно з президентським указом від 2015 року. У Революції гідності (Майдані) взяли участь чотири мільйони людей з усіх регіонів України. Учасники Революції гідності виступали проти корумпованих судів, свавілля силовиків, обмеження конституційних прав і свобод громадян, і – за євроінтеграцію України.

20 лютого 2023 року Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, вшановуючи пам'ять Героїв Небесної сотні та подвиг усіх учасників Революції гідності, зазначив: "Прямо з Майдану тисячі добровольців одразу пішли на фронт. З 24 лютого 2022-го цей фронт розтягнувся на понад 3000 км. Але нас це не злякало. Ми продовжуємо боротьбу. І ми переможемо".


Читайте також:
Умовний строк не рятує ухилянта від мобілізації, – перший заступник голови Нацполіції Умовний строк не рятує ухилянта від мобілізації, – перший заступник голови Нацполіції
У США засудженого вперше стратили за допомогою азоту. В ООН прирівнюють це до тортур У США засудженого вперше стратили за допомогою азоту. В ООН прирівнюють це до тортур
Китайський блогер знімав роботу ППО в Одесі: Яке покарання отримав? Китайський блогер знімав роботу ППО в Одесі: Яке покарання отримав?
Актора Ступку визнали винним у справі про ДТП у нетверезому стані Актора Ступку визнали винним у справі про ДТП у нетверезому стані